Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Davut Er seçildi.
EZZİB Yönetim Kurulu Başkanlığı; Gürkan Renklidağ’ın 13 Nisan 2016 tarihinde yapılan Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı’nda eşinin sağlık sorunları nedeniyle görevini devam edemeyeceğini açıklaması sonrasında boşalmıştı.
EZZİB Yönetim Kurulu Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı için seçim yapıldı. Gürkan Renklidağ döneminde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Davut Er Yönetim Kurulu Başkanlığına tek aday olarak gösterildi. Toplantıda, oybirliğiyle EZZİB Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Er, EZZİB’in tarihinde 33. Yönetim Kurulu Başkanı oldu. ER’den boşalan ikinci Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine ise Ahmet Topçu seçildi.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’nun Nisan 2014 sonrasında zeytincilik sektörünün tüm taraflarıyla diyalog kurduğunu ve sorunları bir masanın etrafında oturarak çözme çabası içinde olduğunu anlatan EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, önümüzdeki süreçte aynı tutumu devam ettireceklerini kaydetti.
2016 yılında yapılacak tarımsal desteklemelerin 5 Mayıs 2016 tarihinde açıklandığına işaret eden Er, “Açıklanan tarımsal desteklemeler zeytincilik sektörünün beklentilerini karşılamaktan çok uzak. Ayçiçeği, soya fasulyesi, aspir ve kanolaya verilen desteklemede tohuma destek verilirken, tane zeytine yine bir destek verilmedi. Zeytinyağında ise 80 kuruş destek açıklandı. Avrupa Birliği’nde zeytinyağına kilo başına 1.32 Avro seviyesinde destek veriliyor. Bu da yaklaşık 4,5 TL yapıyor. Biz zeytinyağına 2 TL, zeytine ise 50 kuruş destek istiyoruz. Bu destek sağlanmadığı takdirde 2000 yılı sonrasında dikilen zeytin ağaçlarına üreticilerimizin bakması ve 2023 yılı için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortaya koyduğu 650 bin ton zeytinyağı ve 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin rekoltesine ulaşmamız hayal olur” diye konuştu.
DAVUT ER KİMDİR?
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Davut Er, 1965 yılında Aydın’da dünyaya geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Er, İş hayatına 1988 yılında zeytin, zeytinyağı ve kuru incir ticareti yaparak başladı.
Aydın Ticaret Borsası’nda uzun yıllar Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Davut Er, 1999-2001 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı, 2004-2005 yılları arasında ise Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanlığı görevlerinde bulundu.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’na 2006 yılında seçilen Davut Er, 2014 Nisan ayında yapılan Genel Kurul Toplantısı sonrasında EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine seçilmişti. Er, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nde de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. İngilizce bilen Er, evli ve üç çocuk babası.