Nereye gidersek gidelim kişisel bilgilerimizi bırakıyoruz. Kamera kayıtlarında görüntümüzü, güvenlikte ismimizi, otel girişinde kimlik fotokopimizi, internet bağlantılarında kişisel bilgilerimizi, işyerinde sabıka kaydımızı, sağlık raporumuzu, özgeçmişimizi vs. bize özel tüm bilgileri elimizle teslim ediyoruz. Peki, bu işlemlerin yapılabilmesi için mutlaka aydınlatılmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Verilerinizi işleyen kişinin, hangi amaçla bilgi aldığını, bu bilgilerin kimlere hangi amaçla aktarılabileceğini, bilgilerinizin alınma yöntemi ve hukuki sebebini, kişisel verileriniz ile ilgili haklarınızın ne olduğunu bildirmesi yasal bir zorunluluktur.

Hizmet binası içerisindeki giriş kapıları, bina dış cephesi, yemekhane, ziyaretçi bekleme salonu, otopark, güvenlik kulübesi ve kat koridorlarının hizmet alanında bulunan toplam güvenlik kameraları vasıtasıyla ve bina güvenliğinin sağlanması amacıyla görüntü kaydı yapıldığı ve kayıt işleminin Güvenlik birimi tarafından denetlendiğinin bildirilmesi gerekmektedir.

Ziyaretçi giriş-çıkışlarının kontrol edilmesi, ziyaretçilerin kime/nereye geldiklerinin belirlenmesi ve bina güvenliğinin sağlanması amacıyla kişisel verilerin fiziksel güvenlik birimi tarafından kaydedildiği hususunda ilgili kişinin aydınlatılmaması veri sorumlusunun 100.000 TL ye kadar para cezası ile karşılaşmasına neden olabilir.

Şirketlerin insan kaynakları politikaları ve süreçlerinin planlanması ve icra edilmesi amacıyla çalışanların özlük dosyalarında verileri tutulmaktadır. Ayrıca ilerleyen süreçlerde ihtiyaç duyulduğu takdirde tekrar değerlendirmek üzere özgeçmiş bilgileri muhafaza edilmektedir. Peki, bu hususta tarafınıza aydınlatma yapıldı mı?

Kamera verileri, ziyaretçi girişleri ve misafir internet hizmeti kapsamında kaydedilen kişisel verilerin, 6698 sayılı Kanunun 5. maddesinde yer alan “veri sorumlusunun hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için zorunlu olması” ve “ilgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması” hukuki sebebine dayanarak otomatik yolla işlendiği hususunda aydınlatılmanız gerekmektedir.

Kişisel Veri Sahibinin 6698 sayılı Kanun’un 11. maddesinde Sayılan Hakları nelerdir?

KVKK ’nın 11. maddesi uyarınca herkes, veri sorumlusuna başvurarak kendisiyle ilgili;

a)Kişisel verilerinin işlenip işlenmediğini öğrenme,

b)Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,

c)Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,

ç)Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,

d)Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,

e)KVKK 7. maddede öngörülen şartlar çerçevesinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,

f) (d)ve(e) bentleri uyarınca yapılan işlemlerin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,

g)İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,

ğ)Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme haklarına sahiptir.

Av. Çiğdem KEKEÇ