Turizm açısından Balıkesir’in Edremit ilçesinin en önemli cazibe merkezi olan Antandros Antik Kenti’nde bu sene sona eren kazı çalışmaları nedeniyle, Antandros Kazı Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat, Antandros Derneği Başkanı Gülçin Cömert ve Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka’nın katılımıyla Abdullah Efendi Konağında basın toplantısı gerçekleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ege üniversitesi’ nin ortak çalışması olarak 2001 yılından beri sürdürülmekte olan Antandros kazılarına 2016 yılında da devam edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra ve Edremit Belediyesi’nin önemli maddi destekleri ile 11 Temmuz 2016 tarihinde başlayan arazi çalışmaları yaklaşık 4 ay sürerek, sona erdi.
Farklı üniversitelerden 30 civarında bilim insanı ve öğrencilerin katılımları ile gerçekleşen kazı çalışmaları iki ana sektörde yürütüldü. Bunlardan ilki Yamaç Ev olarak isimlendirilen Roma villasında gerçekleşti. Villanın açık avlusunda ve güneyinde yapılan kazı çalışmalarında yine villaya ait olduğu düşünülen sekiz dükkan açığa çıkarıldı.
Toplantıya katılan Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka “Seneye, daha güzel ve kapsamlı çalışmalarla Antandros’u gün ışığına çıkartmaya devam edeceğiz.”dedi.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat “Villanın varlıklı sahibine ait olduğu düşünülen dükkanların kiraya verilerek gelir sağlandığı anlaşılmaktadır. Dükkanları kuzeyden sınırlayan duvarın, antik dönemde eğimden dolayı çökmesi nedeniyle dükkanların içinde yıkıldığı belirlenmiştir. Bu dolgu içerisinden ele geçen ve Efes Yamaç Evlerdeki duvar resimleri ile önemli benzerlik gösteren bitkisel bezemeli duvar resimleri villadaki zengin yaşamın kanıtlarını oluşturmuştur. Bu zengin yaşamı kanıtlayan bir diğer kanıt da, başı korunmamış mermer Athena heykelciğidir. Ayrıca yine bu alanda ele geçen ve İ.Ö. 6. yüzyıla ait mimari pişmiş toprak süsleme elemanı parçası ile aynı döneme ait oldukça süslü kireçtaşı mimari parça, bu zengin yaşamın çok daha erken dönemlerden beri Antandros’ta var olduğunu açığa vurmuştur. Buluntular arasında ele geçen balık oltalarının formunun modern olanlarla ayını olması bu konuda bir değişikliğin yaşanmadığını gösterirken, oldukça büyük olmaları antik dönemde Edremit Körfezinde yakalanan balıkları boyutları hakkında fikir verici olmuştur.”dedi.
Prof. Dr. Polat “İkinci çalışma alanı ise kentin mezarlığı olan nekropolistir. 2016 yılında pithos, çatı kiremidi ve lahitlerden oluşan 17 adet mezar ve bunlara ait mezar hediyeleri gün yüzüne çıkarılmıştır. Bunlardan özellikle İ.Ö. 4. yüzyıla ait bir çocuk mezarında ele geçen yedi adet pişmiş toprak heykelcik dikkat çekicidir. Erken yaşta ölen çocuk mezarına bırakılan bu heykelciklerden çocuk ile annenin birlikteliğini vurgulayanlar özellikle çok anlamlıdır. Ayrıca bu yıl ekibimize iskeletler üzerinde çalışmak amacıyla İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden bilim insanları katılmış, incelemek üzere diş örnekleri almışlardır.
Bu yıl yapılan kazı çalışmalarında nekropolisin İ.S.1. yüzyılda kullanımının sona ermesinden sonra, mezarların erozyonla gelen toprak ile kapandığı ve bu alana İ.S.4. yüzyıl itibarıyla işliklerin kurulduğunu gösteren kanıtlara ulaşılmıştır. Özellikle ele geçen veriler bu işliklerde şarap üretildiğine işaret etmektedir”dedi.
2016 yılında kazıda çıkan materyaller hakkında bilgi veren Polat “2016 yılında yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan içerisinde mermer heykelcik, pişmiş toprak heykelcikler, gümüş ve bronz sikkeler, dokuma tezgah ağırlıkları, kemik objeler ve cam kolye ucunun da yer aldığı toplam 52 adet eser restorasyon ve konservasyonları yapılarak Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesine teslim edilmiştir.”dedi.