Türkiye’nin 43 farklı şehrinde düzenlenen 9. Uluslararası Öğrenci Buluşması etkinliklerinin Balıkesir etabı başladı.
Atatürk Parkında gerçekleştirilen 9. Uluslararası Öğrenci Buluşması yürüyüş ile başladı. Mehteran Takımının verdiği mini konserin ardından İlahiyat Fakültesi öğrencisi Hasan Muhammed’in Kuranı Kerim Tilaveti dinlendi. Balıkesir Uluslar arası Öğrenci Derneği Başkanı Yasir Hüseyin Güngör yaptığı açılış konuşmasında "Bize soruyorlar neden öğrenci buluşmaları, yurt dışından öğrencimi getiriyorsunuz? Farklı ülkelerden insanlar 3-5 gün burada mı ağırlanıyorlar. Biz hiç bir ülkeden hiç bir kimseyi getirmiyoruz. Tamamı Türkiye’de okuyan kardeşlerimiz. Onlar 5-10 yıl belki ülkemizde kalıyorlar, biz bu çalışmayı Türkiye’de var olan misafir öğrencilerin var olduğunu kanıtlamak için yapıyoruz. Onlar şuan aramızda oturuyorlar, yanımızdalar burada onların çeşitli kültürlerini seyrediyorsunuz. Bu insanlar 5-10 yıl burada kaldıklarında hepimiz beraber yaşıyoruz bizim medeniyetimiz yüzyıllar boyunca dışarıdan gelen misafirlere ev sahipliği yapmış. İnsanlar kardeşlerimize yabancı öğrenci diyor, bu kardeşlerimizin hiç biri yabancı öğrenci değil. Onlar bizim misafir öğrencilerimiz. Burada yaşadıktan sonra onlar ülkelerine gidiyorlar ve ömür boyu dost kalıyorlar. Yeryüzünde hakkın ve adaletin tesis edilmesi için bu programlar vesile olur" dedi.
BİZ KARDEŞİZ, BİZ GELECEĞİZ
UDEF Temsilcisi Mehmet Gündüz ise "Türkiye’de eğitim görmekte olan 186 farklı ülkeden 110 bin uluslararası öğrencinin gündeme gelmesi kamuoyu tarafından bilinmesi, tanınması bu öğrencilerin organizasyon kabiliyeti kazandırılarak birer gönüllü elçi olarak ülkemizi tanıtmak üzere 9. Uluslararası Öğrenci Buluşmasını bu sene 7 farklı ülke 43 farklı şehirde gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu programın oluşmasında bizlere destek verenlere tekrar teşekkür ediyorum. 9. Uluslararası Öğrenci Buluşması 111 farklı ülkenin Türkiye’de gündeme gelmesini hedeflemektedir. Dünya Türkiye’de dir ve Türkiye’yi dünyaya taşıyacak olan uluslararası öğrencilerimizdir. Bu seneki sloganımız "Biz kardeşiz, biz geleceğiz". Bu programların finalini 15 Mayıs saat 15’de Sinan Erdem Kapalı Spor Salonunda Sayın Cumhur Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan2ın katılımıyla sonlandırmış olacağız" şeklinde konuştu.
SADECE KAPILARIMIZI DEĞİL GÖNÜLLERİMİZİ DE AÇTIK
Erciyes Üniversitesinde okuyan Ugandalı Cemil’in hayat hikayesi ve Türkiye’ye nasıl geldiğini anlatan sunumun ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip UğurUluslararası Öğrenci Derneği tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Öğrenci Buluşması’nın Balıkesir’de ilk kez yapıldığını belirterek "Uluslararası Öğrenci Derneği temsilcilerine teşekkür ediyoruz, Allah razı olsun hepinizden. Ugandalı Cemil’in konuşmasından sonra bizim konuşma yapmamızın bir manası da yok. Zaten Ugandalı Cemil her şeyi anlattı. Türkiye yalnız sınırlarıyla, nüfusuyla sınırlı bir ülke değil. Türkiye orta ve uzak doğudan, Kafkaslardan, Balkanlardan Amerika’ya kadar bütün İslam ülkelerinden Türkiye coğrafyasından orta Asya’dan öğrenciler var. Biz tabiki öğrencilerimize kapılarımızı değil gönüllerimizi de açıyoruz. Bu etkinlikte Büyükşehir Belediyesi, Karesi Belediyesi, Sanayi ve Ticaret Odası olarak destek verdik. Bundan sonrada her türlü desteğe hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Biraz önceki sunumda 80 bin öğrenci denmişti ama 2014-15 öğretim yılındaydı. Şu anda 100 binin üzerinde misafir öğrencimiz var. Balıkesir’de de orta öğrenim, lise, üniversitede de bin misafir öğrencimiz var. Biz onları misafir olarak kabul ediyoruz onları yabancı görmüyoruz. Bütün Müslümanlar kardeştir emrine uyarak hepsini kendimize kardeş görüyoruz. Tabiki bu öğrencilerimizin kendi aralarında tanışmaları, kaynaşmaları, Türkiye ve ülkemizle ilgili hem dil öğrenmeleri, hem ülkemizi tanımaları, ileride ülkelerine gittiklerinde Türkiye’nin temsilcisi olarak bir görev ifa edecekler. İnşallah bu çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Bugün İstanbul’dan, Bursa’dan, Kütahya’dan misafirlerimiz öğrencilerimiz var. Ben hepsine teşekkür ediyorum, desteklerimizin bundan sonra da devam edeceğini ifade ediyor, hepinizi saygıyla, hürmetle selamlıyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur ve protokol üyeleri misafir ülke öğrencileri tarafından düzenlenerek açılan stantları gezdi.