-Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Belediyesi tarafından bu yıl 12. Si düzenlenen Kültür ve Sanat Günleri ünlü Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler’in Ayvalık’taki bir zeytinyağı fabrikasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergisi ve Belgesel Gösterimi ile başladı.
Ayvalık Belediyesi’ne ait Küçükköy Mahallesi’ndeki Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ve 9 Eylül’e kadar sürecek olan Ayvalık Kültür ve Sanat Günleri’nin açılışında; eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, ünlü oyuncu Rasim Öztekin, kendisi gibi tiyatro oyuncusu olan kızı Pelin Öztekin gibi ünlü simaların yanı sıra Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Cem Hamzaoğlu, Belediye Başkan Yardımcıları Gökay Bacan, Figen Güren, belediye meclis üyeleri ve yüzlerce sanatseverle, vatandaşlar hazır bulundu.
Usta Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler’in rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı sergide, sanatçının zeytinin, zeytinyağına dönüşümüne ilişkin yolculuğunun son aşamasında eski bir zeytinyağı fabrikasında çalışanların yaşadıkları duyguları gözler önüne sermesi büyük bir ilgiyle izlendi.
Serginin ardından Ara Güler’i anlatan belgesel gösterimi öncesinde konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 12. Ayvalık Kültür ve Sanat Günleri’nde önemli konukları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
12. Ayvalık Kültür ve Sanat Günleri’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde başlaması nedeniyle organizasyonun daha da anlamlı hale geldiğini kaydeden Başkan Gençer, Ayvalık; kültür ve sanat denilince sanatçıları besleyen bir kenttir. Ayvalık’ın her köşesinde sanatın her türlü dalıyla uğraşan birilerini bulabilirsiniz. Bu yüzden de Ayvalık’ta kültür ve sanat günleri çok önemli” dedi.
Türkiye’nin ve dünyanın çok zor bir dönemden geçtiğini belirten Başkan Gençer, “Ama biz bu sanat günlerinde yaşadığımızı, sanatın insanın ruhu için ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serebilmek için bu organizasyonu hazırladık. Geçen yıl yapmamıştık ‘ama bu kadar sıkıntılı günlerimize rağmen dedik sanattan vazgeçmeyelim. Sanat insanın ruhudur. İnsanı besler. Belkide bu ülke sanatçılardan gelecek mesajlarla kurtulacaktır.’ diye düşünerek bu organizasyonu hazırladık ve inşallah devam edeceğiz” diye konuştu.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in konuşmasının ardından, 12. Ayvalık Kültür ve Sanat Günleri’nin program akışı slayt gösterimi ile katılımcılarla paylaşıldı.
Slayt gösteriminin ardından Ara Güler için hazırlanan film tadındaki belgesel izleyiciler tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.
Bekgesel gösteriminin ardından muhabirimizin sorularını yanıtlayan ve kısa süre önce Ferhan Şensoy’dan İsmail Dümbüllü’nün kavuğunu devralan ünlü oyuncu Rasim Öztekin, Ara Güler’in sergisi için ‘iki muhteşemin birleşmesi’ nitelemesinde bulundu.
Ara Güler’in muhteşem deklanjörü ile Ayvalık’ın eski bir zeytinyağı fabrikasının bütünleştiğini belirten Öztekin, “Bu fabrika Ayvalık’ın en önemli zeytinyağı üreticisi Ziya Şansal’a ait. Fotoğraflardakiler de hep tanıdık simalar. Ülkemizin içinden geçtiği bu kara günlerde, böylesi güzel şeyler insanın içine biraz ferahlık ve umut geliyor. Bu yüzden de inşallah bu tür etkinlikler çoğalır” dedi.
Usta oyuncu Rasim Öztekin’in kendisi gibi oyuncu olan kızı Pelin Öztekin ise; “Ara Güler’in Ayvalık’ın eski bir zeytinyağı fabrikasını fotoğrafladığı sergide, benim yıllarca ‘dede’ diyerek yoğun sevgi beslediğim insanlar var. Mesela sergilene fotoğrafların arasında Hasan Çevikoğlu’nun resmini gördüm. Çok duygulandım. Ayvalık çok büyülü bir yer. Ara Güler, o büyüyü çok güzel yansıtılmış fotoğraflarda. Bunun haricinde Ayvalık’a katkıda buluna kültürel ve sanatsal faaliyetler çok mutluluk verici. İnşallah böykesi güzel organizasyonlar Ayvalık’ımız için çok daha fazla organize edilir”diye konuştu.