Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, kültürel mirasın yeni nesil tarafından hızla unutulmasının yanı sıra günümüzde teknolojinin bilinçsizce kullanım ağına kendini kaptıran, dününü bilmeden yarını hayal eden genç kuşağın bulunduğu noktasından hareket eden Aliçetinkaya Ortaokulu öğrencileri okulun bahçesini Anadolu’da bir köye dönüştürdü.
Köy hayatına ait hemen hemen tüm objelerin bulunduğu stantlarda tarhana, pekmez, bulgur ve un yapan öğrenciler; yapağı yünler evirdi, saban sürdü ve leğende yıkadıkları çamaşırları ayaklarıyla ezdi.
Ayvalık Kaymakamı Namık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı’nın yanı sıra Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin yer aldığı etkinlik Anadolu mozaiğinin tüm renklerini de adet gözler önüne serdi.
Etkinlikte kurulan stantları gezdikten sonra Kaymakam Nazlı, muhabirimize yaptığı açıklamada, “Ali Çetinkaya okulumuzda çok değişik bir zaman geçirdik gerçekten çocuklarımızın kendilerinin bile bilmediği bazı eski geleneklerimizi ve göreneklerimizi şekilselde olsa burada icra etmeleri kültürümüzün ne kadar zengin ve tarihi olduğunu ortaya koydu. Bunu sağlayan okul idaresine basta okul müdürü olmak üzere müdürümüze ve tüm öğretmen arkadaşlarımıza emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz gerçekten kültürümüzün çocuklar tarafından iyi tanınması geleceğimizin daha iyi tanınması için gerekmektedir” dedi.
Projede yaptığı pekmezlerle yer alan Hanım Ay adlı minik öğrenci yaptığı pekmezleri etap etap muhabirimize anlattı.
Projede Köy Muhtarı olarak görev alan Berkan Ay ise artık unutulmaya ve yüz tutan Anadolu folklorunu tanıma fırsatı bulduğu için son derece mutlu olduğunu söyledi.
PROJE ÖĞRETMENİ MEMNUN
Okulda projeyi hayata geçiren Türkçe Öğretmeni Hüseyin Özgün, gerçekleştirdikleri çalışmanın bir TUBİTAK Projesi olduğunu söyledi.
Projenin adının ‘Anadolu’da Bir Köyün Günlüğü’ adını taşıdığını kaydeden Özgün, “Yıllar öncesinin 50- 100 hatta 200 yıl öncesinde köylerimizin yaşantısını A’dan Z’ye her şeyini günümüz kuşağı öğrencilere sergilemek istedik. Çocuklarımızı ve gelen misafirlerimizi kültürel miras da bir yolculuğa çıkarmak istedik” dedi.
Proje kapsamındaki stantları gezen çocuk ve misafirleri bir günde olsa geçmişe yönelik yolculuğa çıkartmak olduğunu belirten Hüseyin Özgün, “ Yeni neslin geçmişe dair bilgi fakiri olduğunu gözlemledim. Süreç üzerinde istedim ki; çocuklarımızın atalarının, dedelerinin neler yaptıklarını, neler yaşadıklarını, günümüze nasıl geldiklerini nasıl gelmişiz, kültürel mirasımızla tarihimizle gelenek göreneklerimizle bunu çocuklarımıza yaşatmak ve hissettirmek, yarınlarına taşımak istedik. Bu konuda misafirlerimize ve öğrencilerimize bir günde olsa ulaştırdığımıza inanıyorum” diye konuştu.