Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; 15 Temmuz’da Fetö’nün darbe girişimine karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın çağrısıyla başlayan darbe karşıtı tepkilere bir yenisi daha eklendi.
Ayvalık’ta Kaymakam Namık Kemal Nazlı’nın çağrısıyla ilçedeki siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, odalar, gaziler ve binlerce vatandaşın katıldığı Demokrasi Yürüyüşü Öğretmenevi önünden başladı.
Yürüyüşe; Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ve Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in yanı sıra resmi daire amirleri, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mahmut Poyrazlı, Gömeç Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Uslu’nun da hazır bulunduğu yürüyüşte; Ayvalık Gençlik Hizmetleri ve İlçe Spor Müdürlüğü tarafından yaptırılan 300 metrelik dev Türk Bayrağı’nı Gençlik Merkezi bünyesindeki yüzlerce genç sporcu taşıdı.
Ellerinde bayraklarla, büyük bir coşkuyla ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen binlerce kişinden oluşan dev korteji, yol kenarındaki vatandaşlarda bayraklar ve alkışlarla selamladı.
Meydandaki Atatürk anıtına ulaşan kortej burada 15 Temmuz başta olmak üzere tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunup, akabinde İstiklal Marşı’nı bir ağızdan seslendirdi.
Miting havasında gerçekleşen eylemde konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 15 Temmuz’da Türkiye’nin çok karanlık bir gece yaşadığını ifade ederek, “Bu gerçekten de Türk Demokrasisine ve halkın iradesine yönelik yapılan büyük bir darbe girişimiydi. Ama Türkiye bu darbe girişimini tek yürek olarak lanetledi ve püskürtmeyi başardı” diyerek, 15 Temmuz gecesinde sokaklara dökülen vatandaşlarla, o geceden sonra her an elele hareket eden tüm siyasi parti liderlerine de teşekkür etti.
Eylemde konuşan AK Parti Balıkesir Milletvekili Mahmut Poyrazlı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’nin 81 ilinde sokaklara dökülen ve o günden bu yana önce devletine sonrada milli iradeye sahip çıkan Türk Milleti’ne teşekkürlerin en büyüğünü etmek gerektiğini söyledi.
15 Temmuz’da Fetö’nün darbe girişiminin başarılı olması halinde Türkiye’nin karanlık bir zamanının başlangıcı olabileceğini belirten Poyrazlı, “Ama evdeki hesapları çarşıda tutmadı ve Allah’a hamd olsun ki, o karanlık geceden Türk Milleti sayesinde güzel, aydınlık günler ve yarınlar çıkarabildik. Tabi burada öncelikle şükranlarımızı sunmamız gereken kişi; Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’dır. Ben, 15 Temmuz akşamından bu yan sürekli belirtiyorum. 15 Temmuz gecesi bir askeri darbe, kalkışma yada bir işgal olarak değerlendirilebilir ama bence buradaki nihai amaç; Türkiye Cumhuriyeti Devleti içerisinde bir iç savaş çıkarabilmekti ama başaramadılar” diye konuştu.
Eylemde konuşan Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ise 1071 Malazgirt Zaferi öncesinde Sultan Alparslan’ın üzerine beyaz bir gömlek giyerek askerlerine, ‘Eğer bu zaferi kazanamazsam bu beyaz gömlek benim kefenim olsun’ sözlerini hatırlatarak, “Sultan Alparslan’ın Türk Milletine bıraktığı iki miras vardır. Biri; elbise olarak giydiği o kefen ve bu vatan” dedi.
Kaymakam Nazlı, “15 Temmuz gecesinde kendilerini emperyal güçlere satmış olan Fetö’cü hainler, elleri titremeden milletimizin üzerine bomba yağdırmış ve halka kurşun yağdırmıştır. Hz. Ali diyor ki; ‘Size yapılan kötülüğü affedin ama vatanınıza ve milletinize yapılan hainliği affetmeyin’ Evet Türk Milleti bu hain Fetö’cü saldırganların saldırısını ve ihanetlerini asla unutmayacak ve asla affetmeyecektir” dedi.
Konuşmaların ardından kısa bir süre önce vatan ve demokrasi nöbetine giderken geçirdiği trafik kazasında boyun kemiği kırılarak ağır yaralanan Ayvalık Müftüsü Mehmet Emin Karataş yd edilerek kendisine acil şifalar dilendikten sonra Kuran-ı Kerim tilaveti ve ardından da 15 Temmuz’da hayatını kaybeden şehitlerin ruhları için dualar okundu.
Ayvalık’ta Kaymakamlık öncülüğünde organize edilen ve binlerce vatandaşın katıldığı demokrasi yürüyüşü ve mitingi Sındırgı’dan gelen Mehter Takımı’nın konseri ile sona erdi.