Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; bir rehabilitasyon merkezinde eğitim gören zihinsel engelli gençlere uygulamalı garsonluk ve servis eğitimi veriliyor.
Türkiye’nin turizm alanında adeta gözbebeği olan Ayvalık’ta; Halk Eğitimi Merkezi öncülüğünde, Zeytin Özel Rehabilitasyon Merkezi bünyesindeki Down Sendromlular başta olmak üzere zihinsel engelli çocuklara verilen garsonluk ve servis eğitimleriyle özel eğitime muhtaç çocukların gelecekte iş sahibi olması amaçlanıyor.
Ayvalıklı zihinsel engelli gençler; teorik bilgileri eğitim gördükleri rehabiltasyon merkezinde alırken, uygulamalı eğitimleri ise ilçenin sevilen işletmecilerinden Murat Mehder’e ait kır düğün salonu ‘İhsan Dede’nin Yeri’nde görüyorlar.
Müşterilerden sipariş almak, mutfakta bu siparişleri hazırlamak ve hazırlanan siparişleri servis etmek gibi konular üzerinde eğitimler gören zihinsel engelli gençlerin bu metotla hem garsonluğu öğrendiği gibi, bir yandan da bu yolla terapi edildiği belirtiliyor.
Konuyla ilgili muhabirimize açıklamalarda bulunan Zihinsel Engelli Öğrencilerin Eğitmeni Nuray Daşdemir, verdikleri eğitimler kapsamında servis başta olmak üzere müşterilerle iletişim kurmayı öğrenmeye çalıştıklarını vurguladı.
Ayvalık Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile rehabilitasyon merkezinin ortaklaşa açtıkları 12 ay süresince devam edecek olan ‘Garsonluk ve Servis Eğitimi’ kursunda eğitim gören gençlere kurs sonunda sertifikalarının verileceğini anlatan Daşdelen, “Önümüzdeki dönemde Ayvalık’ta; tıpkı Ankara-Kızılay’daki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki zihinsel engelli garsonların çalıştırıldığı ‘Down Cafe’ sisteminde bir işletme açılarak burada garsonluk eğitimleri alan zihinsel engelli gençlerin görev almasını sağlamayı hedefliyoruz. Bunun dışında da bu eğitimleri alan gençlerimizin ilçedeki birçok restoran ve turistik işletmelerde de iş bulabileceklerine inanıyoruz” diye konuştu.