Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, AK Parti Balıkesir İl Danışma Meclisi toplantısında Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları çalışmalar ve yatırımlarla ilgili bilgiler verdi. Başkan Uğur, Balıkesir’in vizyon projelerinin hayata geçtiğini söyledi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Bandırma’ya yapılması planlanan liman ve organize sanayi projesi gerçekleştiğinde bölgenin asrın projesi niteliği taşıyacağını, buradan elde edilecek 15-20 milyar dolarlık yatırım ile ülke ekonomisindeki cari açığın da ciddi oranda karşılanacağının altını çizdi. Başkan uğur, ayrıca Çay Deresi Rekreasyon Alanı’nın tamamlandığında Çamlık Projesiyle ilgili çalışmaların başlayacağını, 2018 yılında Çay Deresi’nden Çamlık’a teleferik ile çıkılacağını bildirdi.
Başkan Uğur, Balıkesir’in AK Parti hükümetleri döneminde bölge olarak büyük kazançlar elde ettiğini belirtti. Uğur, "Balıkesir iki yıl önce, 30 Mart 2014’de Büyükşehir oldu. AK Parti’nin kuruluşu 2001 yılı 14 Ağustos, iktidara gelmesi 3 Kasım 2002. O günden bugünlere AK Parti Hükümetlerinin Balıkesir’e çok büyük kazanımları oldu. 3 Kasım 2002 ile bugünü karşılaştırdığımızda Balıkesir’in her ilçesinde dağlar kadar fark var. Allah’a şükür hükümetlerimiz icraatlarını yaptı. Bizler de şimdi yerel yönetimlerde hükümetimizin ve sizlerin vermiş olduğu desteklerle hizmetlerimizi yapıyoruz. Balıkesir’de hayal edip yaptığımız projeler şimdi meyvesini vermeye başladı” dedi.
Büyükşehirlerin büyük proje olduğunu hatırlatan Başkan Uğur, “Büyükşehir büyük proje, kurucu genel başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın projesi. Nüfusu 750 binin üzerinde olan iller Büyükşehir oldu. Büyükşehir Belediyesi olarak öncelikle BASKİ’yi kurduk. birçok faaliyetlerimizin dışında 9 ilçemizin arıtma suyu tesisi projelerini tamamladık, ihaleye çıkıyoruz. Nisan-mayıs aylarında hepsinin temelini birlikte atacağız. Marmara Adası atık suyu 14 Nisan’da yer tesliminden sonra temelini atacağız. Havran ’yer teslimi oldu sözleşme aşamasında’, Balya, Bigadiç, Gönen, Sındırgı, Savaştepe, Susurluk, Kepsut, bunların atık su arıtma tesisi projeleri hazır, finansmanı hazır, ihaleye çıkıyoruz. Bunların toplam maliyeti 142 milyon 622 bin lira. Erdek ve Bandırma kalıyor, Erdek ilçemizin de SÜKAP kapsamında proje çalışması devam ediyor. Bandırma’nın ise projesi Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yatırım İPA projesi olarak İller Bankası ile bir çalışma yapıyoruz, inşallah bu da proje bazına gelip ihalesi çıktığında Bandırma ve Erdek ilçelerimizin de atık su arıtmaları yapılacak. Erdek150 milyon, Bandırma’nın 100 milyon lira. Bunları gerçekleştirirsek Balıkesir’de atık su arıtması olmayan ilçemiz kalmamış olacak. Aynı zamanda Edremit Altınoluk mahallesinde ilave arıtma tesisi ihalesini Şubat’ta yaptık. 2016 yılı içerisinde tamamlanacak. Narlı mevkiinde de kanalizasyon ve atık su arıtma tesisi 2017 yılında tamamlanacak. 2018 yılına geldiğimizde 9 ilçenin atık su arıtma tesisleri tamamlanmış olacak. Diğer ikisiyle ilgili proje çalışmaları devam edecek" dedi.
Başkan Uğur, Balıkesir ilçelerinde yapılan kaçak et kesimini önlemek ve bu işin sağlıklı hijyen modern ve kaliteli bir şekilde yapılmasını sağlamak için çalışma başlattıklarını, Balıkesir merkezindeki gibi 9 ilçede mobil mezbahane kuracaklarını bildirdi. Türkiye’yi besleyen bir il olan Balıkesir’de Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi tarafından yapılan hizmetleri anlatan Başkan Uğur, “Körfez bölgemizde; Ayvalık, Burhaniye, Edremit ilçelerimizde mezbaha yok. Marmara Adamızda yok. Marmara Adası Gönen’e gelip kestiriyor ama çoğu kaçak kestiriyor. Şimdi biz 9 ilçemizde mobil mezbahane ihalesine çıkıyoruz. Bunların hepsi Edremit’te iki tane olmak kaydıyla Temmuz-Ağustos ayında tamamlanmış olacak. Böylelikle kaçak hayvan kesilmesini önlemiş olacağız. Bir taraftan da süt tankları, seleksiyon makineleri, polen altlıkları vs. çalışmaları devam ediyor” dedi.
Başkan Uğur,Büyükşehir Belediyesi olarak Kültür ve Sosyal İşler Dairesi’nin bünyesinde düzenledikleri Mahalle Ligi’nin her geçen sene katılım ve etkisinin arttığına dikkat çekti. “İmkan Bizden Oynamak Sizden” sloganıyla düzenlenen mahalle ligi Halı Saha Futbol Turnuvası’na bu yıl 12 bin gencin katıldığını ve şampiyon olan takımların 28 Nisan’da Almanya’da Borussia Drutmun maçını izleyeceklerini belirten Uğur, “Turnuva bu yıl da çok heyecanlı geçti. Son maçında Marmara Adası Edremit’e kaybetti, inşallah ayın 28’inde şampiyon takımları Borussia Dortmund’a götürüyoruz, B. Dortmund maçını seyredecekler, Adidas firması bütün gençlerimizi tepeden tırnağa giydirecek. Önümüzdeki yıl bu turnuvaya 25 bin öğrenciyi katmak istiyoruz” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Beyaz Masa biriminin çalışmalarından da övgüyle söz etti. Beyaz Masa’nın çalışmalarına hızlı bir şekilde devam ettiğini söyleyen Uğur, Kepsut ilçesi ile başlayan “Balıkesir Bir BüyükAile Oluyor” projesinin son derece başarılı bir şekilde ilerlediğini söyledi. Proje kapsamında paydaşların da katkısıyla ilçelerdeki bütün mahallelerin ve okulların tek tek tarandığını, sağlık taramalarının da itinalı bir şekilde yapıldığını belirten Başkan Uğur, “Bizim Sağlık TIR’ımız geliyor, Sağlık Bakanlığının özel olarak yaptırdığı, içinde röntgenden diğer bütün modern cihazların olduğu mobil hastane. BüyükAile olarak gittiğimiz yerlerde ne kadar kurum varsa paydaşlarımız ile birlikte halkımızı kucaklıyoruz. En son Gömeç ilçemizde yapılan Büyük Aile toplantımızı şimdi Altıeylül ilçemizde yapacağız” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Büyükşehir olduktan sonra ulaşımdaki sorunlara da el koyduklarını ve öncelikle toplu taşıtları değiştirdiklerini, eski araçları yeni, modern, validatörlü, alçak tabanlı, kameralı, klimalı, rahat koltukları olan araçlarla yenilediklerini hatırlattı. Ulaşımı sistematik bir hale getirdiklerini belirten Uğur, taksi dolmuşların da aynı şekilde olacağını bildirdi. Tüm bunları yaparken şoför esnafı ile ilgili STK’larla beraber karşılıklı görüş birliğine vararak yaptıklarının altını çizen Başkan Uğur, “Araçları birlikte seçiyoruz, karşılıklı rıza ile bunları gerçekleştiriyoruz. Ayvalık ve Burhaniye’den sonra Edremit’te de yeni toplu taşıt araçlarını hizmete verdik” dedi.
“İş bilenin kılıç kuşananın” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Allah’a şükür, Allah devlete ve millet zeval vermesin. 2015 yılında bizden hiç kesinti yapmadı. Biz projelerimize devam edeceğiz. Bu işleri para sıkıntısı çekmeden yapıyoruz. Ama yine de bazı engellerle karşılaşıyoruz. Edincik’te mezbelelik bir alanda park bahçe yapıp yeşillendirelim yapalım dedik, ihalesini ve yer teslimini yaptık, burası Milli İstimlak’in dediler. Devletin hala daha bürokrasisinde ceberut devlet anlayışında olanlar var” dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, ilçelerde gerçekleştirdikleri meydan düzenlemeleri ve çeşitli yatırımlardan da söz etti. Başkan Uğur, “Sındırgı Meydanını Büyükşehir olarak yapıyoruz, altında otopark, üstü meydan olacak. Savaştepe’de Alpaslan Türkeş Madenciler Meydanı yapılıyor. Şehit madencilerimizin hatırasına. Projesi ve ihalesini yaptık, burayı şehit madencilerimiz için açacağız. Burhaniye’de Taylıeli’nde amfi tiyatro, 6-7 milyon maliyetli. Biz bu ülkede varız, hepsini yapacağız. Balıkesir’in merkezinde kavşak düzenlemesi çalışmalarımız devam ediyor. Bunlardan bir tanesine milletvekillerimizle birlikte yol verdik. Bu kavşaktan Türkiye’de binlerce adet var. Biz Balıkesir’i marka kent yapacağımız projeleri hazırlattık, o kavşaktaki deplase hatlarını biz yaptık, çiçeğini, aydınlatmasını biz yaptık. Büyükşehir Belediyesi’nin projesini biz alıp Karayollarına devrettik. 11 milyon lira Karayolları, 5 milyon lira da Büyükşehir Belediyesi olarak biz harcadık. Şimdi Basri Otel önünde kavşakla ilgili inşaat başladı, inşallah sonra İstasyon Meydanı, hükümetin oradaki köprü, sonra Doğumevi kavşağındaki köprü, hepsini yapacağız. Arkasından Bandırma ilçemizde de kavşak düzenlemesi yapacağız. Edremit’te de yapacağız. Susurluk ilçemizde Buzağılık Köprüsü’nü yaptık Büyükşehir Belediyesi olarak, merak etmeyin aydınlatmasını da biz yapacağız” diye konuştu.
Başkan Uğur, uzun zamandan beri üzerinde ısrarla durduğu Ayvalık ilçesindeki Cunda Köprüsü’nün 12 Nisan Salı günü ihaleye çıkacağını, 210 gün olan ihale iş süreli köprünün 2016 yılı içerisinde 120 metre kanal açılıp tamamlanacağını söyledi. Cunda Köprüsünün yaklaşık maliyetinin 12-13 milyon lira olduğu belirtildi. Bundan başka İvrindi ve bazı ilçelerde talep edilen köprülerle ilgili proje beklediklerini söyleyen Başkan Uğur, BüyükşehirBelediyesi olarak 20 ilçede sinek ve haşere ile mücadeleyi kendilerinin üstlendiğini, yaklaşık 14 milyon lira maliyeti bulunan bu mücadelenin başarıyla yerine getirileceği belirtildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Zağnos Paşa Meydanı’nı da eski kimliğine kavuşturacaklarını kaydetti. Burada Zağnos Paşa Camisi ile birlikte Paşa Hamamı ve Karesi Türbesi’nin tarahi dokusuna kavuşturulmasıyla ilgili çalışma başlattıklarını belirten Uğur, “Gönüllü olarak bize yeri bırakanlar var, bir taraftan dava açanlar var” dedi.
2016 Ekim ayında Çay Deresi’nin 1. etap çalışmasını tamamlayıp 2. Etap çalışmasına geçileceğini açıklayan Başkan Uğur, “Bu arada, Sebze Meyve Halinin temelini atacağız; 35 milyon lira. Aynı zamanda Fen deposu yapıyoruz, mevcut yerden Çayır Hisar’a taşıyacağız. Çamlık’ın projeleri geldi, inşaat ihalesi için çalışma yapıyoruz. Sebze Meyve Halini Kesirven tarafına taşıdığımız gibi ikinci rekreasyon alanının eylül ayında ihalesini yaparız. Yani 2017 yılında 300 dönümlük rekreasyon alanı her şeyi ile bitmiş olur. Bütün Balıkesirlilerin hizmetinde olacak. Bu arada Çamlık ihalesine çıkıyoruz, inşallah 2018’de Çay Deresi’nden Çamlık’a teleferikle çıkacağız. Hilal Cami, Bilim Merkezi, Minia Balıkesir ile birlikte tamamlanmış olacak” dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Bandırma ile ilgili liman projesinden söz ederken “asrın projesi” diye niteledi. Uğur, “Bu Bandırma projemiz 3. Havaalanı gibi önemli. Bir nükleer santralden daha önemli, para kazandıracak bir proje. 15-20 milyar dolar yatırım getirecek bir proje. Şeffaf bir şekilde, ortak akıl ile çalışmalarımızı yapıyoruz. Bir dahaki gidişimizde Rotterdam’a Bandırma’dan o bölgedeki muhtarları, stk temsilcilerini de götüreceğim. Projenin yapılacağı bölgeyle ilgili bilgileri olsun, neler yapılacağını öğrensinler. Hollanda’dan gelen proje ekibi Nisan sonunda fizibilite çalışmalarını tamamlayacak. Kalkınma Yatırım Ajansı ile gelip görüştüler. Eğer biz bu vizyon projeyi değerlendirirsek o zaman Erdek Monte Carlo olur, Sanremo olur. Zenginliği getirmiş oluyoruz buraya” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, vizyon projeler ve yatırımların tamamlanmasının ardından Balıkesir’in olumlu yönde büyük bir değişime uğrayacağını vurguladı.Başkan Uğur, “Bizim Belediyecilik yaparken yalnız yol, kaldırım, kanalizasyon değil, Balıkesir’de istihdamı, sosyal hayatı hepsini düşünmemiz lazım. Çay Deresi’nde yaptığımız uluslararası kongre merkezini Cumhurbaşkanımız gelsin ve oradaki törende toplu açılışlarımızı yapalım. Kongre merkezinin amfi tiyatro salonu, 92 perdeli, ses düzeni, yalnız perdesi ve ses düzeni Almanya’da bu işi en iyi yapana yaptırıyoruz. Balıkesir en iyisine layıktır. Yolunu, suyunu, kanalizasyonunu yaparken bir taraftan da sosyal hayatını geliştiriyoruz. İstihdam sağlayacak yatırımlar yapıyoruz. TANAP ve BALO projeleri Balıkesir için büyük önem taşıdığını ifade etti. Projelerimiz tamamlanıp hayata geçtiğinde bambaşka bir Balıkesir olacak” dedi.
Bu arada, Başkan Uğur Balıkesir merkeze yapılacak yeni havaalanı ile ilgili de çalışmaların sona doğru hızla ilerlediğini bildirdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan aldığı bilgiyi aktaran Başkan Uğur, Bakanlığın yatırım programında yer alan Balıkesir Havaalanı’nın 480 dönümlük alanda bağımsız, modern bir havaalanı olacağını kaydetti.
AK Parti Balıkesir İl Danışma Meclisi Toplantısı’nın sonunda ilçe başkanlarına plaket verildi. Bu arada, İvrindi’de CHP’li Meclis Üyesi Muharrem Arat’ın AK Parti’ye katılımıyla ilgili de bir tanıtım yapıldı. CHP’den ayrılıp AK Parti’ye katılan Belediye Meclis Üyesi’ne yeni parti rozetini Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur taktı. Başkan uğur, Arat’a hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek AK Parti çatısı altında yapacağı görevinde başarılar diledi. AK Parti İlçe Başkanları da çalışmalarından dolayı birer plaket verilerek onurlandırıldılar.
Bu arada, Danışma Meclisi Toplantısına katılan AK Parti İl Başkanı Dinçer Orkan, Kadın Kolları Başkanı Gamze Kızılgün, Gençlik Kolları Başkanı Av. Ömer Marmaralı, Milletvekilleri adına Kasım Bostan da kürsüde birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından partililerin, belediye başkanlarının talep ve düşünceleri alındı. Gelen sorulara Büyükşehir Belediye Başkanı ile Milletvekilleri cevap verdi. Karesi AVM’de gerçekleşen toplantının ardından yemek verildi.