Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, 5-6 Mayıs 2016 tarihinde Swiss Otelde gerçekleşen Forum İstanbul zirvesinde ’Kentlerin Planlaması’ ana başlığının altında Balıkesir’in 2023 gelişim stratejilerini masaya yatırdı.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, İstanbul’da düzenlenen ’Forum İstanbul’ zirvesine katıldı. Finans, ekonomi, ihracat, enerji, lojistik, planlama, dönüşüm başlıklarının ele alındığı zirvede Türkiye’nin dönüşüm stratejileri tartışıldı.
Forum İstanbul’un önemli konukları arasında yer alan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, zirve platformundaki konuşmasında konumu ve ulaşım bağlantıları ile Balıkesir’in önemine vurgu yaptı. Başkan Uğur, 2023 hedeflerinde daha büyük roller üstlenmek için hazırlandıklarını ve hub kent kimliğine uygun bütüncül bir planlanma yapmak için çalıştıklarının altını çizdi. Balıkesir’in coğrafi konumu, yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla önemli bir konumda bulunduğuna dikkat çeken Başkan Uğur, bu dinamiklerin harekete geçirilip, Balıkesir’in daha iyi yerlere gelmesi için çalıştıklarını ifade etti.
Balıkesir’in tüm ulaşım projelerinin merkezinde yer aldığına dikkat çeken Uğur, "Üç havaalanın bulunduğu Balıkesir, deniz taşımacılığında da önemli bir merkez. Balıkesir havaalanı terminali bu yıl Ulaştırma Bakanlığı’nın programına alındı. İhalesi yapıldığında inşallah haziran-temmuz ayında temeli atılacak. Balıkesir, güçlenen kara ve demiryollarıyla Güney Marmara’da bir hub kent haline geliyor. İki üniversitenin bulunduğu Balıkesir fiziksel, toplumsal açıdan önemli bir şehir. Biz de Balıkesir’i bir bütün olarak ele alıp Marmara’sını Ege’sini geliştireceğiz. Hedefimiz, potansiyeli reelize ederken, özel sektöre yeni yatırım sahaları açmak; öte yandan kamu mülklerine değer katarak bütçemizi güçlendirmek” dedi.
Başkan Uğur, Balıkesir’i merkez alt bölgesi, Kuzey Balıkesir ve Edremit körfezi olarak üç bölgede ele aldı. Uğur, merkezde dönüşümü tetikleyen flagship projelerden Çayderesi ve Çamlık Rekreasyon Alanı projeleri, Esas Gayrimenkul yatırımda gerçekleşecek Hastane Önü projesi ve Yeni Karesi Toplu Konut Alanı projelerine yer verdi.
Körfez bölgesindeki çalışmalarını Ayvalık Köprüsü, Gömeç, Tuzla Önü Marina, Ayvalık Kıyı Alanları projeleri ile örnekleyen Uğur,“Gördüğünüz gibi, dönüşüm sadece yapıların yenilenmesi değil, aynı zamanda altyapının ve çevrenin de dönüşümünü gerektirir” dedi.
Başkan Uğur Bandırma’nın ise mevcut haliyle karayolu, demiryolu ve liman bağlantılarıyla bir sanayi ve lojistik şehri olduğunu vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, "Bandırma’nın batısında Port of Rotterdam ile geliştirdiğimiz yeni sanayi alanı, 250 bin kişilik yeni istihdam ve 1 milyon nüfuslu bir Bandırma projeksiyonu ortaya koyuyor. Landlord modeli ile sanayicinin arsaya para bağlamadığı, işletmesine odaklandığı sektörel kümelenme alanları oluşturuyoruz. Altyapı vesair hizmetlerin sanayiciye sunulduğu genişleyebilir sanayi modülleri, yatay ve düşey entegrasyon imkanı ile lojistik maliyetlerini minimize ederek çekici bir yatırım sahası haline gelecek. Elbette bugünden, sanayi gelişimini takip eden gecekondu timsali yapılaşmaya mahal vermemek adına, bu nüfusun yaşayacağı alanları planlıyor, tasarlıyor ve altyapı yatırımlarına hız veriyoruz" diye konuştu.
Başkan Uğur sözlerini, “Belirttiğim gibi, Balıkesir konumu, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile 2023 hedeflerinde daha büyük roller üstlenmeye aday ve büyükşehir olarak bunun hazırlığını yapıyoruz. Bugün burada bizi dinleme zahmetinde bulunan siz değerli konukları, sadece Balıkesir’in değil, tüm ikincil kentlerin rollerini artırmaya yönelik gayretlerine destek vermeye çağırıyorum” şeklinde tamamladı.
Forum İstanbul zirvesindeki oturum soru cevap bölümü ile son buldu.