Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından daha önce dağıtımı gerçekleştirilen selektör makineleri, süt soğutma tankları ve sulama ekipmanlarının sertifika dağıtımı Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un katıldığı tören ile yapıldı.
“Türkiye’yi doyuran il” ve “Tarımın Başkenti” Balıkesir’de Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere destekleri devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi tarafından daha önce dağıtımı gerçekleştirilen 13 adet süt soğutma tankı, 8 adet selektör makinesi ve sulama ekipmanlarının sertifikaları düzenlenen tören ile çiftçilere verildi. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş’un açılış konuşması ile başladı.

“Koşar Adımlar İle İlerliyor”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım ve hayvancılığa ayırdığı kaynaklar ile Balıkesir’de üretimin arttığını söyleyen Erdurmuş, “Balıkesir tarım ve hayvancılıkta koşar adımda ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Bu çalışmalar gerek merkezi hükümetin gerekse Büyükşehir Belediyemizin ayırdığı kaymaklar ile tarım ve hayvancılıkta altyapı sorunları çözülüyor. Altyapı sorunlarının çözülmesi ile beraberde hizmetler üretmeye devam ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği Lider Ülke Türkiye yolunda koşar adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz. Büyükşehir imiz bizim her türlü alanımızda katkı sağlıyor” dedi.

Başkan Uğur “Bizi bölüp parçalayamayacaklar”
İstanbul’da yaşanan menfur saldırıya vurgu yaparak başlayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur “Maalesef Türkiye bir çember altında. Bir taraftan bir taraftan terör ile PKK, FETÖ, DEAŞ. Bunlarla mücadele ediyoruz. Bir taraftan Avrupa Birliği’nin AB’nin yapmış olduğu çalışmalar ile bir türlü Türkiye’ye diz çöktüremiyorlar. Diz çöktüremeyecekler. Çünkü bu millet 15 Temmuz tarihinde bu darbecilere karşıya, paralel yapıya karşı canını verebileceğini hesap etmediler. Ama 15 Temmuz’da nasıl Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda canıyla, kanıyla ülkemizi korumuşsa bu millet, yine canıyla, kanıyla, malıyla ülkemizi korudu. Bu aziz Türk Milleti olduğu müddetçe bizi bölüp parçalayamayacaklar. Ekonomimize zarar veremeyecekler. Birliğimizi beraberliğimizi Cenabı Allah bozmasın” şeklinde konuştu

Başkan Uğur: “Çiftçi Ve Üreticimizin Yanındayız”
Balıkesir’in "Türkiye’yi doyuran il" ve "Tarımın Başkenti" olduğunu ifade eden Başkan Uğur, Balıkesir’de tarım ve hayvancılığın 12 ay yapılabildiğini söyledi. Balıkesir’in Türkiye’nin en önemli hayvansal ve bitkisel üretim merkezlerinden olduğunu belirten Başkan Uğur şöyle konuştu: “6360 sayılı yasa ile 2014 yılında büyükşehir olduk. Kuruluş ve yapılanma aşaması hayli zaman aldı. Büyükşehir Belediyesi olarak, 13.08.2014 tarih ve 123 sayılı Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nı kurduk. O tarihten bu yana kırsal bölgelerimizin sorunlarının tespiti ortaya koyarak bu sorunların çözümleri için elimizden geldiğince destek olduk, olmaya da devam ediyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçimizin üreticimizin her zaman yanındayız. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığımız, kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza yönelik yoksullukla mücadelede, istihdamın arttırılmasında, işsizliğin azaltılmasında, göçün önlenmesinde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla ortak projeler üretiyor. Özellikle Kırsal Mahallelerde, O mahallenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayacak projelerin oluşturulmasında, o projelerin hayata geçirilmesinde şehrin diğer bileşenleriyle birlikte her tür katkıyı sağlıyor” dedi.

Başkan Uğur: “Balıkesir ili her şeyden önce bir tarım şehridir"
Başkan Uğur Büyükşehir’in çiftçilere makine ve teçhizat yardımında bulunduğunu belirterek Balıkesir’in yüzde 30’unun tarımsal alan olduğunu aktardı. Balıkesir’de hemen hemen her türlü bitkinin yetişebildiğini belirten Uğur, “Büyükşehir Belediyesinin kırsaldaki öncelikli hedefi doğru yerde ve doğru zamanda doğru politikalar izleyerek Balıkesir’in her türlü tarım ve hayvancılık potansiyelini ortaya koymak, geliştirmek ve değerlendirmektir. Bu iş, bu özveri bu yerelde biz belediyelere düşmektedir. Bu bağlamda ilimizdeki tarım ve hayvancılık sektörünün geliştirilmesi amacıyla çiftçilerimizin örgütlü yapılarını desteklemek ve ortak kullanımına sunulmak üzere çeşitli makine ve tesisat desteği kapsamında çalışmalarımız devam etmektedir. Balıkesir ili her şeyden önce bir tarım şehridir. Türkiye’yi doyuran il özelliği ile öne çıkmaktadır. 14.500 km2 alana sahip olması hasebiyle önemli bir alan kaplar, bu alanın % 30’u da tarım alanıdır. Diğer yandan ilimizin bir yanı Marmara Denizi, bir yanı Ege Denizidir. Ege ve Marmara arasında kavşak noktasıdır bu yönüyle önemli coğrafyadadır. Dört mevsimin yaşandığı, dağlarıyla ovalarıyla önemli bir geçit noktasındadır. Ve hemen hemen her tür bitkinin yetiştiği bir bölgededir. Mandalina da yetişir, çeltik de, zeytin de vardır, ayçiçeği de… Badem, ceviz yem bitkisi ne ekerseniz yetişir. Bulunduğumuz coğrafyanın değerini biliyoruz. Tüm yollar buradan geçer. Tabii burada sulama önemli daha sulanabilmesi mümkün olan 282 bin hektar alanımızın yarısını sulayabiliyoruz. Sulama tesislerimizi çoğaltmalıyız” diye konuştu.

Süt Tankı İçin 1 Milyon 461 Bin Lira Harcandı
Üreticilerin rekabet gücünü arttırmak için Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere desteklerinin devam ettiğini belirten Uğur, “Çağımızın değişen ve gelişen şartlarına göre, halkımızın daha hijyenik ve kaliteli gıda tüketmesi, artan kapasitenin karşılanması maksadıyla gıda üreten tesislerin yenilenmesi, modernize edilerek halkın hizmetine sunulması gerekmektedir. Yerel yönetim anlamında İlgili kurumlarla koordinasyona girerek bu çalışmalar yapılmaktadır. Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine kayıtlı üreticilerimize bugüne kadar toplam: 16 adet süt soğutma tankı desteği yapılmıştır. Üreticiler bu destekleme ile ürettikleri sütü pazara daha sağlıklı ve hijyenik koşullarda sunabileceklerdir. Bu destekleme rekabet koşulları oluşturmak ve rekabeti üretici lehine geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Bu toplu dağıtım töreni ile aşağıda adı geçen 13 adet kırsal mahallemize 13 adet süt soğutma tankı daha hibe ediyoruz. Böylece süt soğutma tankı verdiğimiz mahalle sayımız 29’a çıkmıştır. Toplam kapasitesi ise 115,5 ton dur. Toplam Harcama KDV dahil: 1 milyon 461 bin TL’dir” dedi.
Büyükşehir Tarım ve Hayvancılığa 70 Milyon Liralık Destek Verdi
Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçi ve üreticilere desteklerinin sadece selektör makinesi ve süt soğutma tankı ile sınırlı olmadığını ifade eden Başkan Uğur, çiftçilere jeneratör, mobil kesim ünitesi, ceviz soyma ve ayıklama makinesi, bağcılık tesisi, tıbbi aromatik bitki desteklerinin de olduğunu hatırlattı. Uğur ayrıca Büyükşehir’in devam eden projeleri olan; Kırsal Veri Tabanı, Yeni Hal Kompleksi, Çiftçi Eğitim Merkezi, Küçük Kapasiteli Mezbaha ve Zeytin Sineği İle Mücadele Projelerinin devam ettiğini belirtti. Büyükşehir’in sadece zeytin üreticisi için 8 Milyon lira para harcadığını belirten Başkan Uğur, “Bu paralar helal olsun, yinede harcayacağız. Büyükşehir olduktan sonra Kırsal Hizmetler dairemiz çiftçiye 70 milyon liralık destek verdi. Bu sadece çiftçimize verdiğimiz destek. Tabi Tarım bakanlığımızın verdiği destekler milyarlar. Hükümetimizin hayvancımıza ve çiftçimize verdiğimiz destekler daha büyük. Hükümetimize teşekkür ediyoruz. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak, halkımızın her zaman en iyisine layık olduğunu düşünüyor ve en iyisine sahip olması için çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi şimdiye kadar her zaman çiftçimizin üreticimizin yanında olduğu gibi, bundan sonra da yanında olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Uğur ve ilçe belediye başkanları tarafından çiftçi ve üretici birlikleri ile kırsal mahalle muhtarlarına daha önce dağıtımı yapılan selektör makinesi ve süt soğutma tankı sertifikaları dağıtıldı. Tören sonunda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mekin Tüzün tarafından Başkan Uğur’a, tarımsal ürünlerden yapılan bir tablo hediye edilerek, desteklerinden ötürü teşekkür edildi. Başkan Uğur’a ayrıca çiftçi birlik ve kooperatifleri de teşekkür plaketi takdim etti. Düzenlenen sertifika dağıtım törenine Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un yanı sıra ilçe belediye başkanları, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, DSİ Bölge Müdürü Erol Şenöz, üretici birlikleri ile kooperatif yöneticileri, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri, daire başkanları, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.