Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında Altıeylül ve Karesi İlçeleri merkez ve köylerinde bulunan 64 ilkokul öğrencisine bisikletleri düzenlenen törenle verildi.
Balıkesir Valiliği, Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortak yürütülen Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında Altıeylül ve Karesi İlçeleri merkez ve kırsal mahallelerinde bulunan 64 ilkokul öğrencisine bisikletleri düzenlenen törenle teslim edildi. Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakkı Özçoban yaptığı konuşmada "Günümüzde hareketsiz yaşam ön önemli halk sağlığı sorunlarından birisidir. Hareketsiz hayat tarzı Obeziteye yol açmakta olup, böylelikle kronik hastalıkların oluşmasında büyük risk oluşturmaktadır. Fiziksel hareketsizlik yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar ve gençler için de ciddi bir sağlık riski oluşturmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre ülkemizdeki bireylerin yüzde 71,9’u fiziksel aktivite yapmamaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bu araştırma 6-8 yaş grubu çocukların yüzde 22’sinin kilo problemi olduğunu göstermektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından çocuk ve gençlerde sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırma amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketliliği Hayat Programı çalışmaları yürütülmektedir. Bu çalışmanın bir parçası olarak okullarda öğrencilere sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite eğitimleri yapılmaktadır. Bu projenin diğer bir parçası ise 5-6 ve 7. Sınıflarda seçmeli spor ve fiziksel aktiviteler dersini açan okullara ve başarılı öğrencilere bisiklet dağıtımıdır. Obeziteyle mücadelede hareketlilik küçük yaştan itibaren yaşamımıza kazandırılacak, yaşamımızın bir parçası olmalıdır. Her yaşta hareket için başta çocuklarımız olmak üzere tüm halkımızı fiziksel aktiviteye davet ediyor ve sağlıklı yaşamlar diliyorum" dedi.
Balıkesir Valisi Mustafa Yaman "Türkiye Diyabet, Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite Programı kapsamında öğretmenlerimiz, velilerimiz ve öğrencilerimize eğitimler vermeye devam ediyoruz. Şimdi de burada gerçekleştirdiğimiz programla 350 adet bisiklet dağıtımı yapılacak. Bilindiği gibi bu projeyi bakanlığımız 2015 yılında başlattı. Bu proje kapsamında da 1500 bisiklet verilmişti. Tabi bu son olmayacak. Önümüzdeki dönem içerisinde yine öğrencilerimize, gençlerimize 900 tane daha bisiklet gelecek ve onları da dağıtacağız. Yani artık Sağlık Bakanlığımız herkese bisiklet dağıtıyor. Böyle mi devam edecek? Hayır bakanlık bisiklet verecek diye kimse bisiklet almayacak. Bu vesileyle geleceğimizin teminatı öğrencilerimizi ve gençlerimize hem sağlıklı yaşama hem de obeziteyle mücadele etmenin tem yolunun hareketli yaşamdan geçtiği tavsiyesinde bulunacağım ve kurallara uygun bisiklet kullanmanızı sizden isteyeceğim" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından öğrencilere bisikletleri teslim edildi. Bisikletlerini alan çocuklar çok mutlu olduklarını ifade ederek duygularını şu şekilde anlattılar.
İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ahmet Cengiz ise bisiklet dağıtım töreninin sembolik bir tören olduğunu belirterek " Yani 60 civarında öğrencimize bisiklet vereceğiz ve bu süreç devam ediyor. Geçen yıl itibariyle bu uygulama başlatıldı. Şu an itibariyle yaklaşık 1400 civarında öğrencimize bisiklet dağıtımı gerçekleştirildi" şeklinde konuştu.
Plevne İlkokulu 3 sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Sudanlı Muhammed Abdürrahim ilk kez bisiklet sahibi olduğunu dile getirerek " Bisikletim olduğu için çok çok sevinçliyim, çok mutlu oldum teşekkür ederim" dedi.
Pamukçu İlköğretim okulundan 10 yaşındaki Şuheda Ferhan "Bisikletim olduğu için çok memnun oldum. Daha önce bisikletim yoktu ilk kez benimde bisikletim oldu. Yaz tatilinde hep bisiklete bineceğim" şeklinde konuştu.
Büyükbostancı İlkokuluna devam eden 8 yaşındaki Beyza Kasap ise " Bu benim ilk bisikletim çok mutlu oldum. Çok teşekkür ediyorum" dedi.