Balıkesir Ayvalık ilçesinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak mimari projesi halk oylaması ile yapılan Taş eksenli köprünün temel atma töreni gerçekleştirildi. Köprü 29 Ekim’de hizmete girecek.
Ayvalık ile Cunda Adasını bağlayan Lale Adası arasında 1800’lü yıllarda dolgu yapılan sahaya deniz ulaşımını ve deniz sirkülasyonunu rahatlatacak Taş eksenli köprü için düğmeye basıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin hazırlattığı 3 proje arasında halkoylarının yüzde 67’sini alan Taşeksenli proje kazandı. Yapılan ihale aşamalarının ardından köprünün temel atma töreni Ayvalık Gönül yolu girişinde gerçekleştirildi.
Törende ilk olarak konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer “Ayvalık’ın doğal taşlarından yapılacak olan bu köprüyü Ayvalık’a kazandıran başta büyükşehir Belediye Başkanımız Edip Uğur, arkadaşları ve onunla çalışan tüm ekibe teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
AK Parti Balıkesir Milletvekili Mahmut Poyrazlı ise “Balıkesir’in en ücra köşesine kadar her mahallesine mutlaka Büyükşehir olarak bir hizmet götürüldüğünü görüyoruz. Müşahide ediyoruz. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Tabi memnun olurken 30 Mart 2014 yani Balıkesir’in Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle ve önderliği ile Büyükşehir Belediyesi olmasının da ne büyük bir avantaj olduğunu, ne büyük bir hizmet kervanı, güç olduğunu görmekte bize ayrıca memnuniyet veriyor” dedi.
Daha sonra kürsüye çıkan Balıkesir Büyük Şehir Belediye Başkanı Edip Uğur’da “Az sonra temelini atacağımız, bizim Cunda Köprümüz. Cunda Köprüsünün mimarisi için üç tane köprü modeli, bir tane modern, bir tane klasik taş köprü diğer bir model, üç modeli Ayvalıklıların beğenisine sunduk. Yalnız ayvalık’ta değil, İstanbul’da yaşayan, Ankara’da yaşayan Ayvalık hayranı kişilerde var. Neticede Rahmi Başkanımızda oy kullandı. Yüzde 67 taş köprüye kara verildi. Bizde onun üzerine bu projeyi Taş Köprü Proje olarak hazırladık. Cunda köprümüz 300 metre uzunluğunda. İki adet 25 metre ve 2 adet 30 metre olmak üzere 4 açıklıklı betonarme kemer köprü özelliğine sahip. Cunda adası tarafına 100 metre, Ayvalık istikametine de 90 metre yaklaşım yolları bulunmakta. Köprü kemerleri su kodundan 6 metre yükseklikte. Yani bu köprünün altından Ayvalık’tan çıkmak isteyen 6 metre yüksekliğinde bir motoryat çıkabilecek. Köprümüzün genişliği 20 metre. Şu andaki mevcut 14 metre” dedi.
Yaya yolu, bisiklet yolu ve 3 şerit araç yolu ile projelendirilen 73 fore kazın üzerine inşa edilecek köprünün ihale tarihinde önce bitirilmesi için yüklenici firma sahibi Ali Doğan’ı platforma çağıran Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, aralık 2016 tarihinde bitirilmesi planlanan köprünün 29 Ekim 2016 tarihinde bitirilmesi için söz aldı. İhale bedele 9 milyon 750 bin Türk Lirası olan köprünün temel atma törenine ilçe halkıda büyük ilgi gösterdi.
Daha sonra Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur’ın talimatıyla inşa için denize dolgu ve temel atma çalışmasına başlandı.