Balıkesir’in Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. Yıldönümü, Cumhuriyet Meydanı’nda coşkulu bir şekilde kutlandı.
Kuvay-i Milliye hareketinin başladığı yer olan ilçenin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. Yıl dönümü etkinlikleri, Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. İlçe sakinleri, törene yoğun katılım gösterdi. Kutlama töreni, Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye makamları çelenklerinin Atatürk Anıtı’na konulmasıyla başladı. Kaymakam Ali Sırmalı, 19 Motorlu Piyade Tugay Komutanı P. Kur. Alb. Mahmut Altun, Belediye Başkanı Kamil Saka ve diğer protokol mensupları, askeri erkan, gaziler, sivil toplum kuruluşları, dernek ve oda başkanları, muhtarlar ve çok sayıda vatandaşın izlediği etkinliklerde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Saka günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, “Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde başlatılan milli mücadelede, Kaymakam Şehit Hamdi Bey ve vatanseverlerin mücadelesi sonucu 9 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtularak özgürlüğüne kavuşmuştur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki kahraman ordumuzun 94 yıl önce bu gün vatan topraklarından düşmanı tamamen temizleyerek elde ettiği zaferle ulusumuzun bağımsızlığını tüm dünyaya duyurmuş, Anadolu coğrafyasında laik, demokratik ve cağdaş bir cumhuriyetin kurulmasını sağlayacak olan bu süreci başlatmıştır. 9 Eylül, tarihimizde sadece Edremit’imiz ile İzmir’in kurtuluşu değil, vatan topraklarının düşmandan tamamen kurtulduğu gündür. ”dedi.
Belediye Bandosu’nun seslendirdiği marşlar beğeniyle izlenirken, yöresel oyunları sahneleyen halk oyunları ekibinin gösterileri alkış topladı. Daha sonra, protokol tribününe atlarıyla gelen Edremit efeleri, protokol mensuplarına Türk bayrağı hediye etti.
Geçiş töreni hareketli görüntülere sahne oldu. Sivil toplum kuruluşları, dernek ve odalar ile ilçedeki işletmeler, yaya olarak ve araçlarıyla geçiş törenine katıldı. Bazı araçlardan güvercinler bırakılırken, bazı araçlardan da şapka, kalem, defter, kolonya, şeker gibi hediye paketleri atıldı. En çok ilgiyi ise, araçlardan dağıtılan sebze ve meyveler gördü.