Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin kırsal mahallelerinden Hacıveliler’de Ayvalık Belediyesi’nin halkla imece usulü restore ettirdiği eski ilkokul binası Eğitim Evi olarak yeniden hizmete girdi.
Hacıveliler Mahallesi’nde yıllarca ilkokul olarak kullanılan daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın Çakmak İlköğretim Okulu’nda taşımalı eğitim sistemine geçmesiyle yıllarca atıl olarak kalan eski ilkokul Ayvalık Belediyesi öncülüğünde yeniden hayata buldu.
Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in talimatı ve mahalle halkının imece usulü katkılarıyla 2 derslikli Eğitim Evi haline dönüştürülen eski okul; Ayvalık Kaymakamlığı öncülüğünde Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan okuma-yazma kursuna ev sahipliği yapmaya başladı.
Okuma-Yazma Kursunun açılışında; Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ümit Adalıoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Ayvalık Turizm Müdürü Yasemin Gençer, Mahalle Muhtarı Ayhan Uzbir, kursiyerler ve kalabalık bir vatandaş topluluğu hazır bulundu.
Ayvalık Halk Eğitimi Merkezi Eğitmenlerinden Nazan Süpürgeci’nin öncülüğünde haftanın 3 gününde, 3’er saat sürecek olan okuma-yazma kurslarının açılış kurdelesini Kaymakam Nazlı, Belediye Başkanı Gençer ve Hacıveliler Mahallesi Muhtarı Ayhan Uzbir birlikte kesti.
Kurs ve binanın açılışında konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Mahalle Muhtarı Uzbir’in talebiyle eski okul binasını yeniden eğitime kazandırmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Ayvalık işadamlarından alınan desteklerle binanın yeniden restore edildiğini anlatan Başkan Gençer, binanın ve eğitim evinin eksikliklerini de belediye olarak tamamlayacaklarını kaydetti.
Binanın bahçesini bir düğün salonu, binanın içinde bir aşevi ve çocuk oyun alanı olarak tanzim edeceklerini ifade eden Başkan Gençer, yaptıkları eğitim evinin diğer kırsal mahallelere de örnek olacağına inandığını belirterek, “Ben buradan basın mensuplarımız aracılığıyla kamuoyuna sesleniyorum. Bizim her kırsal mahallemizde köy okul binaları var. Bu binaların hemen hepsi atıl vaziyette. Ben hayırseverlerimize çağrıda bulunuyorum. Gelin Ayvalık Belediyesi ile birlikte elbirliğiyle restore edelim. Kaymakamlığımız, Halk Eğitimi Merkezimiz ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de destekleriyle yeniden eğitim ve irfan yuvası haline getirelim” diye konuştu.
Açılışta konuşan Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, eğitim evinin kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, “Hayat köyde başlıyor. Ama maalesef ülkemizdeki oranlara bakılacak olursa köylerde nüfus yok denilecek kadar az. Fakat artık Büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlarımız köylere ve kırsal yerleşim bölgelerine yöneliyorlar. Bu yönelişlerden elbette en büyük kazanımı kırsal mahallelerimiz kazanacaklardır. Bizler, Ayvalık Kaymakamlığı ve bünyesindeki birimlerle bu tür binaların eğitim ve öğretim alanına dönüştürülmesi için elimizden geleni yapacağız. Şu anda bu binamızda okuma-yazma kursu var. Okuma-Yazma öğrenen vatandaşlarımız belki de yeniden hayata tutunacak ve aydın birer birey olarak toplumdaki yerlerini alacaklardır. Ben bu duygularla hem okuma-yazma kursunda eğitim gören vatandaşlarımıza başarılar diliyor, bu binanın yeniden hayata geçirilmesine emek veren herkese tekrar teşekküre diyorum” dedi.
Kaymakam Nazlı, Hacıveliler Mahallesinde açılan okuma yazma kursuna katılan kursiyerlere kurs sonunda birer çeyrek altın dağıtacaklarının da sözünü vermeyi ihmal etmedi.
Konuşmaların ardından Ayvalık Belediyesi tarafından törende bulunanlara pilav-ayran ikramında bulunuldu ve akabinde de yeni eğitimevinin bahçesine Heykeltraş Meral Kaysı tarafından yaptırılan Atatürk Büstü’nün açılışı yapıldı.