Balıkesir’in İvrindi ilçesinde, 50 yıldan bu yana desti üretimi yapan Ahmet Tosun, çırak bulamamaktan yakınırken, geziye gelen Galatasaray Lisesi öğrencilerine testi yapımını gösterdi. Tezgahın başına gezen öğrencilerde testi yapımına ilk kez şahit olduklarını söyledi.
İvrindi ilçesine bağlı kırsal Kırsal Kayapa mahallesinde yıllar önce, onlarca vatandaşa ekmek kapısı olan toprak kap yapımı, teknolojiye yenik düşerken, mesleği sürdürmeye çalışan 66 yaşındaki Ahmet Tosun, çırak bulamamaktan şikayetçi. Ahmet Tosun, gezi için gelen Galatasaray Lisesi öğrencilerine testi yapımını gösterirken, ilginç görüntüler ortaya çıktı.
Öğrencilerden Abdullah Dülger.” Bu gün Kayapa köyüne geldik. Kayapa köyünde, ustamız bize testi yapımını öğretti Ben daha önce hiç görmemiştim testi yapımını. Burada öğrenmiş bulunduk” dedi. Emre Yazıcı’da,” Burada ustamızdan çömlek yapımını öğreniyoruz. Çömlek yapımı çok ilginç bir uğraş gerçekten. Daha önce hiç görmemiştim bunu. Ben de bunu ilk defa görüyorum. Gerçekten oldukça güzel bir şey” dedi. Gamze Abuzer ise,” Şimdi Kayapa köyünde Ahmet ustadan çömlek yapımını öğreniyoruz. Bizimde, evde daha önce birkaç çömlek görmüştüm ama, hiç nasıl yapıldığına şahit olmamıştım. Turistik yerlerde aldığımız çömleklerin nasıl yapıldığını hiç görmemiştim. Şimdi onu öğreniyoruz. Bayağı heyecanlı şeymiş” dedi. Şebnem Turhan’da,” Biz Kayapa köyüne geziye geldik. Burada desti yapımını öğrendik Ahmet ustadan. Ama, her ne kadar öğrendik desem de, yani işin teknik kısmını öğrensek bile bakarak öğrensek bile, içinde elin kaysa hemen gidiyor. Bende denedim, Tabi ki başarısız oldu” dedi. Çırak bulamadığını anlatan Ahmet Tosun’da,”: Bu sanata 16 yaşımda başladım. Şu anda yaşım 66. Bizim sanatı işleme sebebimiz, baba mesleği. Bundan 40 yıl önce Kayapa beldesinde yüzde 80’i bu toprak işiyle uğraşıyordu. Şu anda plastik sanayileri bu işi bizim elimizden aldı. Şu anda 5-6 arkadaş kaldık. Burada bu tek yalnız olarak çalışıyorum. Büfelik eşyalar yapıyorum. Büfelik eşyalar yapmasam satışlar tamamen durmuş vaziyette. Şu anda bir çırak arıyoruz. Çırak bulamıyoruz. Sanat bitmek üzere. Bundan sonraki dönemde bu mesleğin son temsilcisi olarak bizler kaldık. Bizden sonra bu sanatımız bitmek üzere. Bitmiş vaziyette yani” dedi.