Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Lisans 3. Sınıf öğrencileri, Edremit’te saha çalışması yaparak, şehrin sosyo-ekonomik analizini çıkartmaya başladı.
Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri, Planlama Atölyesi IV-V dersi kapsamında 2016-2017 eğitim-öğretim yılı boyunca sürecek olan Edremit ilçesindeki saha çalışmalarına başladı. 70 öğrenci ve 10 akademisyen ile ilçeye gelen heyet, yıl boyunca Edremit Körfezi ölçeğinden Edremit ilçe merkezi ölçeğine kadar Arazi Kullanım, Kent Tarihi ve İmaj, Doğal Yapı, Kırsal Yerleşmeler, Mekansal Büyüme, Yapı Stoğu ve Mekansal Kalite, Sosyal Yapı, Sosyal Donatı, Ulaşım Sistemleri, Teknik Altyapı ile Planlama Araçları ve Üst Ölçek Planlar başlıklarında analitik etüd çalışmaları gerçekleştiriyor. Daha sonra ise, bu analizler sentezlenerek, planlama çalışmaları ile çeşitli öneriler geliştirilecek.
Öğrenciler yaptıkları planlama çalışmalarında, analitik etüdlerde ortaya koyulan başta ulaşım, altyapı, ikinci konut, yaz-kış nüfus farkı, sit alanlarına yönelik baskılar, tarihi dokunun bakımsızlığı ve kimi tescilli yapıların yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalması ve çeşitli sosyo-ekonomik dinamikler olmak üzere ilçenin sorunlarına çözüm önerileri getirilmeye çalıştıklarını belirttiler. Çalışmalar, öğrencilerin bölündüğü küçük gruplar içerisinde ele alınarak, her bir soruna ilişkin birbirinden farklı yaklaşım ve önerilerin geliştirilmesi sağlanıyor.
Atölye ekibi ve öğrenciler, çalışmalarının sonuçlarını belediye yetkilileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve halkla paylaşacak.
Öğrenciler, Edremit’in tarihi, nüfusu, ekonomisi, ulaşımı, kırsal alanları ve yer altını istatiksel olarak araştırdıklarını söyledi. Kendilerine konaklama konusunda yardımcı olan Edremit Belediyesi’ne teşekkür eden öğrenciler, ilçenin sokaklarında kapı kapı dolaşarak anketler de yapıyor.