Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Balıkesir Şubesi üyeleri düzenledikleri basın toplantısında Uluslararası İşgücü kanun tasarısını protesto etti.
Balıkesir TUİK Meydanında toplanan TMMOB Balıkesir Şubesi üyeleri yaptıkları basın açıklaması ile TBMM’de görüşülen Uluslararası İşgücü Yasa Tasarısı protesto etti. Gurup adına açıklama yapan toplanan TMMOB Balıkesir İKK Sekreteri Ömür Boyuer tasarının Türkiye’de mühendislik ve mimarlık unvanlarının kullanılması hakkındaki uygulamaları düzenleyen, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu’nu ve Anayasa’nın 135. maddesini büyük ölçüde hükümsüz kılan bir içeriğe sahip olduğuna dikkat çekerek " Tasarı lisans eğitimine dayalı meslek alanlarının tamamım ilgilendirmekte ve TMMOB’nin meslek-uzmanlık alanlarının da, yabancı mühendis ve mimarların bizlerden avantajlı konuma getirmektedir. Ülkemiz yurttaşı mühendis, mimarlar şehir planlamacılarının açıkça aleyhine olacak bir durum söz konusudur. Bu tasarıyla birlikte yabancıların hizmet sunması veya ülkemizde çalışmasında hiçbir denetim veya kural olmayacak, beyana dayalı mantıkla yabancılara sınırsız hak ve özgürlükler teslim edilecektir. Mühendislik, mimarlık hizmetlerinin kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde, yeterli eğitim ve mesleki deneyimden yoksun yabancılar eliyle yürütülmesinin yaratabileceği faciaların ve yıkımların bedelini yine halkımız ödeyecektir" dedi.
Kanun tasarısı geri çekilmeli
Diploma denkliği ve mesleki yeterlilik konusunda da görüşlerini dile getiren Boyuer "Akademik ve mesleki yeterliliğini kanıtlamayan, diploma denkliği aranmayan, beyana dayalı yabancı çalışanlar nitelikli işgücü sayılacak, mesleki yeterliliğini kanıtlayan yurttaşlarımız ise ikincilleştirilecek, ara eleman konumuna itilecektir.Ekonominin kapsadığı bütün sektörlere yönelik kamusal nitelikli meslek, uzmanlık alanları bulunan TMMOB ve bağlı odalarının yetkilerini, ülkemiz ve mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı birikimimiz aleyhine yeniden düzenlemeyi öngören tasarı Meclis gündeminden çekilmelidir.Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı geri çekilmeli; ülkemiz mühendis mimar ve şehir plancılarında aranan koşulların, yabancı mühendis, mimarlardan da isteyecek düzenlemeler yapılmalıdır. Bilinmelidir ki, kendi ülkesinde yabancı konumuna getirilen mühendis, mimar, şehir planlamacıları, yurttaşlık ve meslek haklarını elinden almak isteyenleri bir kenara not etmektedir. Mühendisini, mimarını, şehir plancısını gözden çıkaranlar bilmeliler ki, bu ülkenin mühendis, mimar, şehir planlamacıları da kendilerini gözden çıkaracaktır. Mesleğimizin ve onurumuzun ve emeğimizin bu şekilde ayaklar altına alınmasına izin vermeyeceğiz. TMMOB 500 bine yakın üyesi ile mühendislik ve mimarlık fakültelerinde öğrenim gören 435 bin öğrencinin hakları ve geleceği için mücadele edecektir" şeklinde konuştu.