Bartın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamada, Bartın Devlet Hastanesi bünyesinde 1. Basamak Acil Yoğun Bakım Ünitesi faaliyete geçtiği belirtildi. Acil Servis bölümünde yaklaşık 120 m kullanım alanına sahip modern, ferah olacak şekilde tasarlanmış ve son teknolojik cihazlarlar ile donatıldı. Açık Cezaevi ile yapılan ortak bir protokol çerçevesinde de 505 bin liraya yapımı tamamlandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Doktor Osman Açıkgöz şöyle dedi:
"Bilindiği gibi acil servis hasta başvuruları her geçen gün artmaktadır. Genel Sekreterliğimizin kurulduğu 2012 yılından bu yana, acil servis hasta başvuru sayısı günlük ortalama 300 iken şu anda özellikle tatil günlerinde yaklaşık 1000’e ulaşmıştır. Bu kapsamda acil serviste sarı ve kırmızı alanda kritik hasta sayısı da artmaktadır. 2012 yılı itibari ile gerek acil servis iç tasarım ve konforun artırılması, gerekse acil servisi destekleyen Acil Yoğun Bakım, Görüntüleme hizmetleri gibi birimlerin genişletilmesi ve yeni birimlerin açılması ihtiyacı doğmuştur. Sevk sayımızın da yüzde 70’lere varan oranda azalması ile beraber, Bartın halkına sunulan sağlık hizmetlerinde memnuniyetin artması ile doğru orantılı olarak, her geçen gün hizmetin genişletilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bartın Devlet Hastanesi ilimizin tek yataklı tedavi hizmeti veren sağlık kuruluşudur. Bu nedenle acil servisimizin her geçen gün artan hasta sayısı ve buna eşlik eden komplike vakaların olması acil yoğun bakım ünitesinin planlanması ve yapılması gerekliliğini doğurmuştur. Hastanemiz acil servisine zaman kaybetmeksizin müdahale gerektiren; trafik kazaları, çok ciddi travmalar, kalp krizleri, boğulmalar vs. nedeniyle müracaat eden hastalar bulunmaktadır. Acil servise başvuran ve gözlem altında tutulması gereken komplike hastaların takip ve tedavileri ciddiyetine göre bu ünitede sağlanacaktır. Acil Yoğun Bakım Ünitesi Acil Uzman Hekimi kontrolünde olup, mevcut diğer yoğun bakım ünitelerimiz ile koordinasyon halinde olunacaktır. Böylelikle acil servisimizden yapılan sevkler daha az olurken, hastanemize yatış verilen hastalarımızın tetkik ve tedavileri için yataklı servislere ve yoğun bakımlar arası nakiller de daha hızlı sürede yapılacaktır.
2012 yılından bu yana yoğun bakım yatak sayısı % 100 den daha fazla artırılarak yeni yapılan Acil Yoğun Bakım Ünitesi ile toplam Yoğun Bakım yatak sayısı 59’a çıkmıştır. Böylelikle yoğun bakım yatak sıkıntısı nedeni ile il dışına sevk edilmek durumunda kalan hastalarımızın tedavileri ilimizde yapılmış olacaktır."