Bartın Ticaret ve Sanayi Odası ve Bilim Sanayi Teknoloji Müdürlüğü tarafından bölgedeki ayakkabı sektörünün en önemli hizmet ayağını oluşturan saya atölye işletmecilerine yönelik gerçekleşen bilgilendirme toplantısı Öğretmenevi’nde yapıldı.
Toplantıya Bartın TSO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır, Bilim Sanayi Teknoloji Müdürü Birol Cangi, İş-Kur Müdürü Ramazan Erdim, KOSGEB İl Müdürü Abdurrahman Usta, İl Dernekler Müdürü Ekrem Ali Altuntaş, BAKKA Bartın Genel Destek Ofisi Koordinatörü Bahadır Kalecik ile bölge saya atölye işletmeleri katıldı.
Ülkede ayakkabı sektörü önemli bir sektör olmasına rağmen sektörün var olan potansiyeli verimli bir şekilde kullanılamadığına dikkat çeken Bartın TSO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi; Sektör üretiminin yüzde 90’ını iç pazara satmaktadır. Üretimin yüzde 67’si sanayileşmiş işletmelerde, yüzde 33’ü ise yan sanayileşmiş veya el üretimi yapan işletmelerde gerçekleşmektedir. Bu potansiyelin kullanılamamasının nedenleri arasında; özgün tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinin yapılmaması, markaya yönelik çalışılmaması, pazar stratejilerinin geliştirilememesi, eğitim yetersizliği, yüksek KDV, enerji ve işçilik maliyetleri sayılabilir. Ayakkabı sektörünün karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan başında kayıt dışı firmalar ile uzak doğudan gelen ucuz ve kalitesiz ayakkabıların tehdididir. Ucuz olması sebebiyle tüketicilerin ilgi gösterdiği bu ürünler, yerli üreticileri üretim maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle rekabet edemez duruma düşürmektedir. Emeğin nispeten ucuz olduğu Uzak Doğu ülkeleri, devlet desteğini de alarak ayakkabıcılık sektöründe önemli rekabet avantajı elde etmişlerdir. Bugün burada toplanmamızın sebebi İlimizde işletmeciler arasında birliktelik ve bilgi paylaşımı sağlayarak sektörü canlandırmak adına daha başka neler yapabiliriz, sektörü daha ileri nasıl götürebiliriz üzerinde düşünülüp bunların faaliyete geçirilmesi amaçlanmıştır. Bu noktada sektördeki işletmelerimizin bilgi ve ortak sorunlarına çözüm bulabilecekleri aynı dernek çatısı altında toplanabilecekleri bir dernek veya kooperatif oluşturmayı planladığımız bu toplantı ile sektör imalatçılarımız işbirliği güç birliği projelerinden yararlanabileceklerdir. Bu noktada sayacılık sektöründe yurt dışında ve ülkemizde Konya ve Manisa gibi görülebilecek iyi örnekleri gezerek yerinde inceleme fırsatı bulabilecekleri imkânların yaratılması ilgili kurumlarımızca sağlanacaktır. Sektör sorunlarının çözümü aşamasında sayacılarımız arasından seçilecek bir temsilciye kurumlarımızdan tam destek verilecektir. Gerçekleştirilen toplantının bölgemizde büyük sektör haline gelmiş olan ayakkabıcılık sektörünün gelişimi ve markalaşması açısından önemli adımlara vesile olmasını dilerim."