Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (Bartın TSO) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Bartın İl Müdürlüğü arasında Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi protokolü imzalandı.
Bartın TSO başkanlık makamında gerçekleşen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi protokolüne Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır, KOSGEB Müdürü Abdurrahman Usta, TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sami Karakaş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Balık, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Ağartan, Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Yaz ile Genel Sekreter Mustafa Soyal katıldı.
Törende konuşan Bartın TSO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır, “Bölgemiz ekonomisinin canlanması ve kurulacak olan yeni işletmelerin istihdam oluşturulması ise en büyük beklentimizdir. Bu vesile ile Bartın’da iş kurmak isteyen girişimci adaylarına yardımcı olmayı ve KOSGEB desteklerinden faydalanmaları konusunda katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. KOSGEB’in vermiş olduğu girişimcilik desteği 2016 yılında revize edilmiştir diyen 30 bin TL olan hibe tutarı 50 bin TL‘ye, sıfır faizli 70 bin TL kredi tutarı 100 bin TL’ye çıkartıldı. Revize edilen bu destek yeni girişimci sayılarının artmasına katkı sağlayacak” dedi.
Bartın’da Ticaret ve Sanayi Odası’nın önderliğinde başlatılan ve şimdiye kadar birçok kişinin eğitim gördüğü ve desteklenerek iş yeri sahibi olmasını sağlayan eğitimlerin, bundan sonrada süreli olarak devam edeceğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır şöyle devam etti: “Toplam destek miktarı 50 bin TL hibe, 100 bin TL faizsiz kredi olmak üzere toplam 150 bin TL’dir. Erkek girişimciler için yüzde 70, kadın ,gazi, birinci derecede şehit yakını veya engelli girişimciler için yüzde 90 oranında destek uygulanacaktır. Destek oranlaması ise işletme kuruluş desteği 2 bin TL, kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteği 18 bin, işletme giderleri desteği 30 bin TL, sabit yatırım desteği ise 30.000 ve geri ödemeli sabit yatırım desteği 100 bin olarak belirlenmiştir.”
Eğitimlerin işsizlikle mücadele konusunda önem arz ettiğini söyleyen KOSGEB Müdürü Abdurrahman Usta ise, "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’nde ki amacımız kendi işini kurmak isteyen girişimcilere yeni bir kapı açarak, bölgemizdeki işsizliği azaltmaktır. Verilecek eğitimler ile vasıflı ve nitelikli iş gücü talebini karşılamayı hedefliyoruz Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri, ücretsiz olup 70’er saatlik programlar halinde verilmektedir, her bir kurs 10’ar gün sürmekte ve girişimci adayının derslere devam zorunluluğu bulunmaktadır. Adaylar kurs sonunda sertifikalarını aldıktan işletmelerini açıp, iş planlarıyla birlikte KOSGEB Müdürlüklerine destek talebinde bulunmak üzere başvurabilmektedirler” dedi.
Girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması, sürdürülebilir işletmelerin kurulması ve KOSGEB desteklerinin daha etkin kullanımını sağlamak üzere, düzenlenen girişimcilik eğitimleri 10 gün sürecek.