Bartın Üniversitesi gerçekleştirdiği çalışmalarla üniversite kampüslerindeki sürdürülebilirlik çabalarının dünya genelinde değerlendirildiği “GreenMetric”e hazırlanıyor.
Bartın Üniversitesi, çevre bilinci ve sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çeken; bu konular küresel farkındalık oluşturmak amacıyla kurulan “GreenMetric Üniversite Sürdürülebilirlik Derecelendirmesi”ne (GreenMetric World University Ranking) katılacak.
“Daha Yeşil Bir Kampüs Oluşturuluyor”
Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azize Toper Kaygın, üniversitenin Ağdacı ve Kutlubey Kampüsündeki çalışmalarla daha yeşil bir kampüs olma yolunda ilerlediğini söyledi. Yapılan bilimsel toplantılarla çevresel konulara dikkat çekildiğini kaydeden Kaygın, “GreenMetric Üniversite Sürdürülebilirlik Derecelendirmesi, üniversite kampüslerindeki sürdürülebilirlik çabalarını dünya çapında değerlendirmekte ve karşılaştırmasını yapmaktır. GreenMetric sıralamasında yer alan üniversitelerin uluslararası tanınırlığı artmakta, internet siteleri ziyaretçi akınına uğramaktadır. Böylece uluslararası platformda adının sıkça yer alması; kurulan uluslararası bağlantıları, işbirliği ve proje sayısını da artırmaktadır.” dedi.
“Amaç: Gelecek Nesillerin Hakkını Korumak”
Dünyadaki doğal kaynakların hızla tükendiğini de vurgulayan Kaygın, “GreenMetric tarafından altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi alanlarda değerlendirme yapılmaktadır. Bu değerlendirmeye katılan yükseköğretim kurumları, kendilerini her geçen gün daha da geliştirmektedir. Böylelikle hem bir çevre bilinci oluşturulmakta hem de yapılan çalışmalarla gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılmaktadır.” şeklinde konuştu.
“Bartın Üniversitesi Üst Sıralarda Yer Alacaktır”
GreenMetric sıralamasına 50’den fazla ülkeden katılımın olduğunu da kaydeden Kaygın, “2010 yılında 95 üniversitenin katılım sağladığı GreenMetric’in sıralamasında 2015 yılında dünyanın 53 farklı ülkesinden 407 üniversite yer almıştır. Bartın Üniversitesi olarak kurulduğumuz günden bu yana Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Kaplan’ın yönetiminde yapılan fiziki ve bilimsel çalışmalarla bu değerlendirmede iyi yerlerde yer alacağımıza inanıyorum.” dedi.