19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Bartın Valiliği önünde tören düzenlendi.
Törene Vali Yardımcısı Erkan Kalender, Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, Meclis Üyeleri, CHP Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, Türkiye Muhtarlar Derneği Başkanı Hayati Er, Bartın Muhtarlar Derneği Başkanı Reşat Günay ve muhtarlar katıldı.
Tören Türkiye Muhtarlar Derneği ve Bartın Muhtarlar Derneği tarafından Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ise Bartın Muhtarlar Derneği Başkanı Reşat Günay, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparak muhtarların sorunlarına da değindi. Dernek Başkanı Günay, "Bu günün Muhtarlar Günü ilan edilmesinde Hükümetimize, Gazi Meclisimize ve genelgenin yayımlanmasında emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz. 19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut tarafından yayımlanan bir fermanla İstanbul Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında daha sonra 2 Aralık 1833 tarihinde Anadolu’da Kastamonu Taşköprü’de kurulan Muhtarlık müessesesi 187 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Bugün ülkemizde 31 bin 963 mahalle ve 18 bin 229 köy olmak üzere 50 bin 292 muhtar görev yapmaktadır. Kuruluşundan bu yana 187 yıllık tarihi olan muhtarlık müessesesi 21. yüzyıla yakışır koşullarda hizmet etmesi için yeni bir köy ve mahalle kanununa ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.
Muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmesi gerektiğini dile getiren Günay, "5393 sayılı Belediye Kanununun 9. maddesinde değişikliğe gidilmeli, maddedeki muğlak ifadelerin yerine daha somut ifadeler konulmalıdır. Muhtarın mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanımlanmalıdır. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda değişiklik yapılarak Muhtarlar tarafından düzenlenecek bir belge ile adres kayıt işlemlerinin yapılması sağlanmalıdır. Mahalle muhtarlarına evlendirme yetkisi verilmelidir. Sosyal güvencesi olmayan, muhtar seçildikten sonra doğrudan BAĞ-KUR kapsamına dahil edilen muhtarlarımızın sosyal güvenlik primlerinin İçişleri Bakanlığınca doğrudan yatırılmalıdır. Muhtarın izin hakları bir kanunla düzenlenmelidir. En az iki dönem görev yapmış Muhtarların görev sonrası silah ruhsatlarından alman harçlar kaldırılmalıdır. Muhtarın sağlıklı örgütlü yapıya kavuşturulması için Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır" diye konuştu.
Günay son olarak, "Bu saydığımız sorunlar, bugün Muhtarlık müessesesinin içinde bulunduğu ciddi sorunlardır. Çağdaş muhtarlık anlayışının benimsenmesi bu sorunların ortadan kaldırılması ile mümkündür. Muhtarlığın 187 yıllık merkezi ve yerel idareyi temsil eden kurumlan arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti Mührü’nden alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir. Bu nedenledir ki; seçmen muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği, siyasal değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmektedir. Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli işlevi de, genel ve yerel idare arasındaki, iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini almıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Muhtar demokrasinin temel taşıdı" ifadelerini kullanarak Muhtarlar Günü’ne resmiyet kazandıranlara teşekkür etti.