Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Civelek, Mısır/İskenderiye şehrinde 2012 yılında, Mısırlılara Türkçe öğretmek ve Türk kültürünü tanıtmak amacıyla kurulan Yunus Emre Enstitüsü’nde Mısır halkına, ‘Türklerin Hocası-Arapların Cuha’sı konu başlığı altında konferans verdi.
Konferansa İskenderiye’deki Türk Konsolosluğu yetkililerinin yanı sıra, Enstitü Müdürü Mustafa Aydoğdu, Enstitü öğretim elemanları, öğrenciler ve İskenderiye şehrinden dinleyiciler katıldı. Dekan Civelek konferansta Türk Kültüründeki Nasrettin Hoca karakterinin Arap kültüründe de bulunduğunu, ancak bunlar arasında bazı farklılar bulunduğundan söz etti.
Civelek, “Nasreddin Hoca karakterinin sadece Arap-Türk folklorunun ortak kahramanı değil, bir takım farklılıklara rağmen Bulgaristan, Yunanistan, Yugoslavya, Macaristan ve Balkan ülkelerinde, İran, Pakistan, Hindistan, Bangladeş hatta Japonya gibi Asya ve uzak doğu ülkelerinde, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan gibi Türk Cumhuriyetindeki Türk halkların da ortak kahramanıdır” dedi.
Dekan Civelek, konferans için gittiği Mısır’da Kahire ve İskenderiye’deki Yunus Emre Enstitülerini de ziyaret ederek, Türk Dili ve Kültürünün öğretilmesi amacıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Gittiği yerlerde ilgiyle karşılanan Prof. Dr. Yakup Civelek Mısır’da yaptığı ziyaretlerin anısına hatıra fotoğrafları da çektirdi.