Bartın Sosyal Güvenlik Kurumu, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Sayılı Kanun hakkında kamuoyunun ve mükelleflerin bilgilendirilmesi amacıyla oda ve meslek kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ekrem Öztekneci beraberindeki Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri Mehmet Şimşek, Ali Çetin ve Ufuk Şahin’le birlikte Şoförler Odasına ait salonda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. 23 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun hakkında kamuoyunun ve mükelleflerin bilgilendirilmesi adına gerçekleştirilen toplantıya meslek kuruluşları ve oda temsilcilerinin ilgisi yoğun oldu.
Bartın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Sinan Amasralı, Bartın Madeni Eşya Sanatkarlar Odası Başkanı Yılmaz Akdeniz, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Cemal Zeybek, Bakalar ve Bayiler Odası Başkanı İsmet Fındık, Kahveciler Odası Genel Sekreteri Faik Recepoğlu ile çok sayıda oda temsilcisi ve esnafın katıldığı toplantıda 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin Kanun hakkında bilgiler verildi.
Kanun kapsamında SGK alacakları olmak üzere devletin bazı alacaklarının yeniden yapılandırılacağı, 2016 yılı Haziran ayı ve daha önceki aylara ilişkin SGK alacakları ve bunların gecikme cezalarının yapılandırma kapsamına girdiği, ayrıca gecikme cezalarının affedileceği ve bunun yerine TÜİK verilerine göre hesaplanan enflasyon farkı ile borç aslına eklenerek tahsil edileceği belirtildi.
Yapılandırma kapsamında, idari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50’sinin silineceği, SGK’ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısının alınmayacağı, peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde olmak üzere 6-9-12-18 taksit ile ödemelerin gerçekleşebileceği belirtildi.
Yapılandırmanın Genel Sağlık Sigorta Borçlarını (GSS) da kapsayacağı kaydedilirken 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların, gecikme cezası ve gecikme zamlarının silinerek borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödeyebilecekleri ifade edildi. Kanun kapsamında borcunu yeniden yapılandıran ve borcu yoktur yazısı alan esnaf ve işverenlerin; bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerinden kurtulacakları ve teşviklerden de yararlanabilecekleri belirtilirken daha önce tecil edilen, taksitlendirilen ve yapılandırılan borçların kalan taksit tutarları talep edilmesi halinde yeniden yapılandırılabileceği de belirtildi. Kanun kapsamında borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenlerin 31 Ekim 2016 tarihine kadar başvurabilecekleri bilgisinin de paylaşıldığı toplantıda borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenlerin ilk ödemeyi 2 Ocak 2017 tarihine kadar yapabilecekleri kaydedildi.
Toplantının ardından açıklamalarda bululan Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ekrem Öztekneci "6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun" hakkındaki bilgilendirme toplantılarımız devam edecek. Çeşitli meslek kuruluşlarına ait oda ziyaretlerimiz olacak. Amacımız kanun hakkında Bartın’da en iyi şekilde bilgilendirme sağlamak. Basın aracılığıyla yaptığımız bilgilendirmeler ve duyuruların yanı sıra ziyaretler ve toplantılarla Bartın’da esnaf, iş verenler ve tüm vatandaşlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz. Bilindiği gibi kanun 19 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren kanunla SGK’ya birikmiş borçlar hakkında kolaylık sağlanıyor. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin İl Müdürlüğümüze başvurması durumunda ilgili servis personelleri tarafından gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılarak işlemler başlanacaktır. Kanundan yararlanmak isteyenlerin en geç 31 Ekim’e kadar il müdürlüklerine başvurması gerekiyor" dedi.
Öztekneci ödeme koşullarında da 36 aya varan vade imkanlarının yer aldığını kaydederken kanundan yararlanmak isteyen tüm mükellefleri İl Müdürlüğüne davet etti.