Bartın Üniversitesi ile Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen, “Uluslararası Edebiyat ve Toplum Sempozyumu” birbirinden seçkin 137 bilim insanı ve yazarı Bartın’da bir araya getirdi.
Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı iş birliğinde gerçekleştirilen, “Uluslararası Edebiyat ve Toplum Sempozyumu” başladı.
3 gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, Bartın Üniversitesi’nin birbirinden önemli toplantılar gerçekleştirdiğini belirterek, “Gerçekleştirilen bu sempozyum birbirinden önemli isimleri bir araya getirdi. Bilim dünyasına ve edebiyatımıza önemli katkılar sunacak bir etkinlik düzenlenmiş. Eski dünyanın merkezi olan Anadolu’da, Türkiye Cumhuriyeti olarak zor zamanlardan geçtiğimiz doğrudur. Ancak biz çok çalışarak ve inanarak ülkemizi bu zor durumdan çıkararak huzura kavuşturacağız. Bu huzur aynı zamanda bölgemizin de huzuru demektir. Onun için herkes kendi alanında elinden geleni yapmak ve çok çalışmak zorundadır” dedi.
“BÖYLE BÜYÜK TOPLANTILAR ÜLKEMİZ İÇİN İFTİHAR VERİCİ”
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ise gerçekleştirilen etkinliğin önemine vurgu yaparak, “Böyle bir toplantının henüz 10 yılını tamamlamamış bir üniversitede düzenleniyor olması sadece üniversitemiz adına değil, ülkemiz adına da iftihar edilecek bir durumdur. Demek oluyor ki, arzu edildiği takdirde ülkemizin gücü buna benzer toplantıları düzenlemeye müsaittir. Alanında birbirinden önemli bilim insanları bu sempozyumda bir araya gelerek, disiplinler arası iş birliğiyle edebiyatımızı bir adım daha ileriye taşıyacaklar. Bu toplantı bilim camiasının istekli oluşunu ve yeterli bir kapasiteye sahip olduğu gösteriyor. Gerçekten bu gücün arkamızda olması ve bu gücü bütün dünyaya göstermiş olması açısından ülkem ve üniversitem açısından iftihar ediyorum” diye konuştu.
“EDEBİYAT VE TOPLUM İLİŞKİSİ ÇOK ÖNEMLİ”
Sempozyumda edebiyat ve toplum ilişkisine farklı bakış açıları sunulacağını kaydeden Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş da, “Edebiyatın toplumla ilişkisi günümüze kadar hep sorunlu olmuştur. Toplumu anlatma biçimi, toplumu önemseme, toplumca önemsenme, yayılma gibi konularda sıkıntılar oluşmuştur. Hemen her devirde sanat ve toplum söz konusu olduğunda tartışmalar olmuştur. Bugüne kadar bu tartışmalar güncelliğini korumuş ve edebiyatın temel meselesi haline gelmiştir. Bu sempozyumda da yeni araştırmalar ve taze düşüncelerin de katılımıyla edebiyat ve toplum konusu tartışılacak. Bu etkinlik bittiğinde de güzel neticeler elde etmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
“BİR TOPLUM DİLİ, YANİ EDEBİYATIYLA VAR OLUR”
Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Delice ise, edebiyatın ve onu oluşturan dilin önemine dikkat çekerek “Edebiyat ve toplum temalı bir sempozyum ülkemizde ilk defa düzenleniyor. Edebi dil toplumlar için önemli bir dildir. Bu dille uluslar bir bütün olur ve birbirini anlamayan küçük gruplar olmaktan kurtulur. Örneğin Rus edebiyatçılar olmasaydı, Rusya’nın hâkim olduğu coğrafyada birbirini anlamayan birçok insan ve çok sayıda da dil olacaktı. Bunu Almanca, Fransızca, İngilizce ve diğer tüm diller için söyleyebiliriz. Tarih sözlü ve yazılı edebiyata sahip olmadığı için tarihten silinmiş onlarca örnekle doludur. Bu noktada edebiyatçılara büyük işler düşmekte ve toplumu ile edebiyatı bir arada tartışan böyle toplantılar da büyük önem kazanmaktadır” dedi.
Ardından geçilen panelin oturum başkanlığını Rektör Kaplan yaptı. Oturumda Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İnan, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Koç ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş bir sonum gerçekleştirdi. 3 sürecek etkinlikte 32 oturumda Edebiyat ile disiplinler arası ilişki kurulabilecek Sosyoloji, Güzel Sanatlar, Psikoloji, Felsefe, İletişim, Sinema ve diğer alanlarda sunumla onlarca bildiri sunulacak.