Bartın Üniversitesi II. Ar-Ge Proje Pazarı kapsamında Altınay Robot Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay, "Her şey Hayalle Başlar: Türkiye’de Robot Teknolojisinin Gelişimi ve Gelecek" konulu bir konferans verdi.

Altınay, konferansta yaptığı konuşmada geleceğe dair öngörüleri paylaşarak, "Gelecek dönemde savaşlarda artık insanları çok az görmeye başlayacağız. Tabi gelişmiş ülkelerin alt yapısı, yani insansız kara ve hava araçları olduğu gibi insana benzeyen ’humanoid’leri de hem sanayinin içinde hem de savaşın ön tarafında görmeye başlayacağız. Bu bana kaçınılmaz bir gerçek olarak geliyor" dedi.

2006’da Altınay olarak ROKETSAN’ın ana yükleniciliğinde ’Mühimmat ayırma, ayıklama ve iyileştirme’ projesini aldıklarını belirten Altınay, "Aslında inanılmaz riskli bir proje, bu projeyi 1 sene 2 ay gibi bir zaman diliminde gerçekleştirdik. Mayından top mermisine, nike füzesine kadar geniş bir yelpazede insan eli değmeden bütün mühimmatın tapasını söken büyük fabrikalar sistemi kurduk. Çok kısa zamanda Avrupa’da bile olmayan inanılmaz bir tesisi Türk Silahlı Kuvvetleri’ne kazandırdılar. Özellikle savunma konusundaki bu projeden sonra savunma alanında yeni projeler geliştirmeye başladık. Bununla ilgili kendi içimizde mühendislik anlamında bir derin oluşturduk" diye konuştu.

Günümüzde özellikle Altay tankı ve Fırtına obüsleri olmak üzere Altınay olarak üstlendikleri bir sürü işi gerçekleştirdiklerini belirten Altınay, şöyle devam etti: "İnsansız hava aracı olarak geliştirdiğimiz aracımızla özellikle son dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapmış olduğu iki tane önemli operasyonda da çok büyük katkılar sağlamıştır. 7 şiddetinde bir havada bile uçuşunu güvenli bir şekilde sağlayabilen bir platform. Türkiye birçok teknolojik açıdan iyi bir noktada olduğunu söylemek isterim. Gelecek dönemde, savaşlarda insanları çok az görmeye başlayacağız."

Etkinlik sonunda bir konuşma yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Altınay’a katkılarından dolayı teşekkür ederek, “Üniversitemizde bir yandan bilimsel faaliyetlerimizi sürdürürken diğer yandan öğrencilerimizi çok değerli insanlarla buluşturuyoruz. Onların tecrübeleri ve verdikleri bilgiler hepimizin ufkunu açıyor, geleceğe yürüdüğümüz bu yolda bizlere ışık tutuyor” ifadelerini kullandı.

Konferansa, Bartın Valisi Nusret Dirim, proje sahipleri, kurum müdürleri, işadamları ve öğrenciler katıldı.