Bu yıl 22.’si düzenlenen Bayburt Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenlerinin açılışı büyük bir coşkuyla gerçekleşti.
Bayburt Valisi İsmail Ustaoğlu, Belediye Başkanı Mete Memiş, Garnizon Komutanı Jan. Alb. İbrahim Ayhan Vural, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İl Genel Meclisi Başkanı Yusuf Elçi, Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, Köse İlçesi Belediye Başkanı Şerif Aygün ile Samsun’un Canik İlçesi Belediye Başkanı Osman Genç, Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Başkanı Faruk Kılıçaslan, Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfı Başkanı Nusret Parıldar, Samsun Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakan Tali, Bursa Bayburt Dernekleri Federasyonu üyeleri, kurum müdürleri, misafir halk oyunları ekipleri ve vatandaşların katıldığı açılış törenleri Dede Korkut anıtına çelenk konulması ve kortej yürüyüşüyle start aldı.
Vatandaşların yoğun ilgisiyle ve Naci Ahıskalıoğlu’nun sunumlarıyla gerçekleşen Hükümet Meydanı’nki törenler, protokol konuşmalarıyla başladı. Protokol konuşmalarında söz alan Belediye Başkanımız Mete Memiş alt yapı çalışmalarından bu yaz hayata geçecek projelere kadar birçok müjdeye yer verdiği konuşmasında şunları ifade etti:
Dede Korkut Dünya Türklüğünün Vazgeçilmezidir
“Dede Korkut Türk kültür tarihinin vazgeçilmez şahsiyetidir. Fuat Köprülü’nün ifadesiyle Türk edebiyatının bütün eserleri terazinin bir kefesine bırakılsa, Dede Korkut hikayeleri diğer kefeye bırakılsa Dede Korkut ağır gelir. Bundan dolayıdırki biz Bayburtlular olarak, bu kadim şehrin evlatları olarak, bu kıymetli şahsiyeti, bu Dünya Türklüğünün vazgeçilmezi, dünya Türk kültür ve edebiyatına yön veren Dede Korkut’u hem bizlere hem bugünki nesillere tanıtmak, hemde geleceğe aktarmak adına yapılması gereken ne varsa onların yapılması gerekir.”
Geçmişimizi Doğru Öğrenmeliyiz
“Şunu unutmayalım ki, geçmişini tanımayan, geçmişini doğru öğrenememiş olan nesiller geleceğe doğru istikametlerini iyi ve kararlı bir şekilde devam ettiremezler. Geleceğimizi doğru inşa etmek adına bu şehri, bu aziz Bayburt’tu gönlümüzdeki yere taşımak adına en önemli değerlerimiz olan kültür değerimizi Dede Korkut’umuzu da geleceğe aktarmak zorundayız. Bunun için 22.sini tertip ettiğimiz Uluslararası Dede Korkut Şölenimizin hem şehrimize, hem Türk Dünyasına hayırlar getirmesini yüce rabbimden niyaz ediyorum.”
Üst Yapı Çalışmaları Başlıyor
“Değerli kardeşlerim. Kadim Şehr-i Bayburt’umuzu kendisine yakışır bir hüviyete kavuşturmak adına, modern bir şehir olması adına başlattığımız alt yapı çalışmalarını tamamladık. Çok ufak tefek aksaklıklar olabilir onlarda hemen tamir ediliyor. İçme suyu hattı, kanalizasyon hattı, yağmur suyu tahliye hattı ve arıtma sistemleri tamamlanmış olan Bayburt’umuz da inşallah kıymetli Maliye Bakanımızın hem maddi hem manevi destekleri ile üst yapı çalışmalarının hazırlıkları tamamlanmış olup ihale süreci başlatılmıştır.”
Kalıcı Asfalt Çalışmaları Ağustos Ayında Başlayacak
“Ağustos ayıyla birlikte üst yapı dediğimiz kalıcı asfalt ve kaldırımlarla bu şehri buluşturacağız. Bu arada şehrimizin yeşillendirilmesi adına, ağaçlandırılması adına, park ve bahçeleri ile buluşması adına gerekli olan çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. Bu çalışmaları inşallah daha da artan bir hızla devam ettireceğiz. Kaleardı Mahallemizde sözünü verdiğimiz 50.000 m alandaki şehir parkımızın ihalesi dün yapılmış olup ihale sürecinin sonlandırılması beklenmektedir. Yani Kaleardına verdiğimiz söz yerine getirilmiş oldu. 6 milyon TL maliyetle Kaleardı Parkı önümüzde günlerde Kaleardılı kardeşlerimin ve bütün Bayburtlu hemşehrilerimzin inşallah hizmetine girecektir.”
Belediyemize Ait Güneş Enerjisi Santrali
“Yine bugün ihalesi yapılmaya başlanmış bulunan 4.4 megawatlık güneş enerjisi santralinin Bayburt için anlamı şudur; yaklaşık 14- 15 milyon TL maliyetle inşallah 120 gün içerisinde tamamlanacak ve Bayburt Belediyesine yıllık sağlayacağı net gelir 730 bin dolar olarak hesaplanmıştır.”
Tarım Yerleşkesi 3 Yıl İçinde Tamamlanacak
“Yine Bayburt Belediyesi olarak sözünü verdiğimiz projelerin devamı mahiyetinde tarım yerleşkesinin proje çalışmaları dün itibariyle tamamlandı. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın yapılacak ilk yönetim kurulu toplantısında yapımına başlanması kararı alınacak ve ihale süreci başlayacak. 100 dönümlük bir alanda 3 etaplı olarak yapılmasını düşündüğümüz proje 3 yıl içinde tamamlanacak.”
Kent Meydanı ve Kapalı Otopark
“Bayburt Belediyesi olarak yapma taahhüdünde bulunduğumuz projelerin içinde olan şuanda içinde bulunduğumuz Hükümet Meydanı altı kapalı otopark, üstü ise peyzajıyla, mimarisiyle değiştirilip ağaçlandırılarak şehir meydanı olarak düzenlenecektir. Bununda projesi bugün itibariyle tamamlanmış olup ihale sürecini de pazartesi günü başlatmış olacağız. Yine Veli Şaban Mahallesinde bulunan belediyemize ait arsa üzerinde bir başka çok katlı otopark çalışmamızda önümüzdeki ay başlayacak. Pazar esnafımızın umutla beklediği onları sıkıntıdan kurtaracak altında otoparkta bulunacak Kapalı Pazar yerinin proje çalışmaları temmuz ayı sonu itibariyle tamamlanmış olacak.”
Halkımız Bize İnandı
“Özetle şunu da ifade etmek istiyorum; şehrimizde artık kanalizasyon suları Çoruh Nehrimize akmıyor. Atık Su Arıtma tesisimizin çalışmaya başlamasıyla birlikte Çoruh Nehri ter temiz. Çaylarımızı musluklardan demleyeceğiz, suyumuzu çeşmelerden içeceğiz dediğimizde bazıları inanmamıştı. Burada herkese teşekkür ediyorum, sabrettiniz, çalışmalarımıza katlandınız, eksikliklerimizi hoş gördünüz. Allah’a hamdolsun ki, sularımızı artık çeşmelerimizden içiyoruz, çaylarımızı musluklarımızdan demliyoruz. Bütün bu hizmetlerin Bayburt’umuza kazandırılmasında başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Başbakanımıza, Maliye Bakanımıza ve milletvekilimiz Şahap Bey’e şahsım ve şehrim adına teşekkür ediyorum.”
Bayburt Siyasi Tarihinin En Şanslı Dönemini Yaşıyor
“Bayburt siyasi tarihinin en şanslı dönemini yaşıyor. Biz de hep birlikte el ele vererek Bayburt’umuzu gönlümüzdeki yere taşımak zorundayız. Bayburt çalışma olarak bir ahengi yakalamış durumdadır. Sayın Bakanımız Naci Ağbal Bey ve milletvekilimiz Şahap Bey’in katkılarıyla siyasi parti temsilcilerimizle, sivil toplum örgütü temsilcilerimizle, atanmış bürokratlarımızla, bir araya gelerek çalışmalar başlattık.”
Folklor Ekipleri Büyük Beğeniyle İzlendi
Protokol konuşmalarının ardından ikramiyeli şölen balonlarının uçurulmasından sonra Erzincan Belediyesi Mehter Takımının verdiği konserle katlanan şölen coşkusu, halkoyunları ekiplerinin gösterileriyle devam etti. Bursa Orhangazi Belediyesi Halk Oyunları ekibi sergilediği hareketli folklor gösterisi ilgiyle izlenirken Bayburt Bar ekibi ile Azerbaycan ve Gürcistan ekiplerinin gösterileri ise büyük beğeni topladı. Açılış töreni Isparta Halk oyunları ekibinin gösterisi ile sona erdi.