Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından küçük, parçalı ve dağınık arazilerin modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenlenmesini öngören Arazi Toplulaştırma çalışmalarını inceleyen Vali İsmail Ustaoğlu, Oruçbeyli ve Çorak köylerinde devam eden proje çalışmaları hakkında İl Müdürü Abdulkadir Karabulut’tan bilgi aldı.
Vali İsmail Ustaoğlu proje kapsamında Bayburt’un Merkez ve Demirözü ilçelerine bağlı köylerinde arazi toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, “Bayburt Merkez ve Demirözü ilçemize bağlı bazı köylerimizde ‘Bayburt - Demirözü ve Gümüşhane Salyazı Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Havzası Projesi’ kapsamında yapılan çalışmaları inceledik. Şu anda Oruçbeyli ve Çorak köylerimizde proje kapsamında arazi içinde tump olarak tabir ettiğimiz alanların tesviye çalışmaları devam ediyor. Bu yıl içerisinde toplamda 7 köyümüzde daha bu çalışmalarımızı yapacağız.” dedi.
Türkiye’de tarım arazilerinin çeşitli nedenlerden dolayı küçük ve parçalı yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Vali İsmail Ustaoğlu, “Arazi toplulaştırma projelerinin uygulanması ile dağınık durumda olan parseller bir araya getirilerek parsel sayısı azaltılmış oluyor. Diğer yandan yeniden inşa edilen planlı yollar sayesinde çiftçimizin kendi parseline ulaşmak için harcadığı yakıt daha da azalıyor. Bu sayede hektar başına 25 litre gibi bir yakıt tasarrufu sağlamış oluyor.” diye konuştu.
Vali İsmail Ustaoğlu arazi yapısının tarım için uygun olmadığı alanlarda yapılan toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projeleri sayesinde tarımsal işlemeye uygun parseller oluşturulduğunu belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “ Proje kapsamında idari yoldan ayrılmış köyler kadastral olarak da ayrılıyor ve parsel sınırları net bir şekilde belirlenip vatandaşlarımıza teslim ediliyor. Sınır ihlalleri sebebiyle ortaya çıkan huzursuzluklar böylece engellenmiş oluyor. Kamulaştırma minimum seviyelerde olduğundan çiftçimizin toprakla olan bağı da kopmamış oluyor. Yani artık toprağımı sattım köyümde yapacağım bir iş kalmadı gibi bir durum söz konusu değil. Bu sayede köylümüzün, çiftçimizin göç etmesini de önlemiş oluyoruz.”