Partisinin Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde düzenlediği mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Madem 77 milyonun Cumhurbaşkanısın; niye bu kadar gaz, TOMA alıyorsun, milletten niye korkuyorsun? Kardeşim” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında Malatya mitingi öncesi Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde vatandaşlara seslendi. Mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan Demirtaş, “Bir iktidar sokağa çıkan halka zulüm etmeyi bu kadar gaz, TOMA bu kadar copa para yatırmayı niye akılcı bir politika olarak görüyor? Madem millet arkanızda, madem bizler bu ülkenin halk desteği olmayan partileriyiz, madem 77 milyon senin arkanda, madem 77 milyonun Cumhurbaşkanısın; niye bu kadar gaz, TOMA alıyorsun kardeşim? Niye bu kadar cop alıyorsun? Niye bu kadar polis sayısını artırıyorsun sen kimden korkuyorsun? Gece gündüz meydanlarda ‘bu millet benim arkamda’ diyorsun o zaman milletten niye korkuyorsun? Sokağa çıkanı niye bu kadar işkenceye tabi tutuyorsun.” diye konuştu.

'BÜTÜN EMEKLİLERİN, İŞÇİLERİN, MAAŞINA İKİ KAT ZAM'

Partisinin ekonomik politikalarını anlatan Demirtaş, güvenlik harcamalarında kısarak işçi ve emekli aylığına 2 kat zam yapacaklarını açıkladı. Demirtaş şöyle konuştu: “Bebekten başlayarak emeklilere kadar tamamının ücretlerinin ve tamamının ihtiyaçlarının karşılanması 120 milyar TL'dir. Oysa askeri harcamaların ve vicdani ret hakkı ile birlikte asker sayısının düşürülmesi bile 60 milyar TL tasarruf sağlıyor, yani sadece silaha para harcamasak, barış içinde yaşamayı garanti altına alsak, tanka, topa, gaza, TOMA'ya, copa para harcamasak bile bütün emeklilerin, işçilerin, çalışanların maaşına iki kat zam yapabiliyoruz.”

'TOMA'LARI ÇİÇEK, AĞAÇ SULAMADA KULLANACAĞIZ'

İktidar olmaları durumunda TOMA'ları çiçek ve ağaç sulamada kullanacaklarını ifade eden Demirtaş, “Bak biz iktidara gelirsek şu gördüğünüz TOMA'lar var ya onları çiçek, ağaç sulamada kullanacağız, Orman Bakanlığına vereceğiz. Kendine güvenen iktidar silah gücünü, polis gücünü arkasına almaz. Biz iktidar olursak eminim ki bizi çok az sayıda kişi protesto edecektir ama o protesto edenlere de biz gaz, su sıkmayacağız.” ifadelerini kullandı.

'KASANIN ANAHTARI HIRSIZDA'

Devletin kasasının vatandaşların vergileriyle doldurulduğunu kaydeden Demirtaş, kasanın anahtarının hırsızların elinde olduğunu öne sürerek şunları söyledi: “Hükümetler, iktidarlar, devleti yönetenler baba değildir. Biz de onların çocukları değiliz, böyle bize harçlık, sadaka verir gibi yukarıdan minnetle para dağıtamazlar. Para halkın parasıdır, hazine, bütçe sizindir. Tarlada, bağda, bahçede, atölyede, fabrikada çalışanlar o kasaya paraları dolduran sizlersiniz. Mevzu nerede, yanlışlık nerede diye sorduğumuzda; yanlışlık kasayı dolduran da değil, kasayı boşaltandadır. Kasanın anahtarı hırsızdadır, yanlışlık oradadır.”

'HIRSIZA SANDIK BAŞINDA ASLA İZİN VERMEYİN, TAVİZ VERMEYİN'

Alandakilere 7 Haziran'da gerçekleştirilecek milletvekilliği seçimlerinde sandıklara sahip çıkmaları çağrısında bulunan Demirtaş, “7 Haziran'a kadar hep birlikte çalışmaya devam edelim. Sandıklara mutlaka genç arkadaşlarım sahip çıksın, kadınlar, gençler müşahit olarak, gözlemci olarak sandık başlarında kendilerini mutlaka yazdırsınlar, eğitimini alsınlar. Sadece HDP’nin oyunu değil bütün partilerin oylarını korumak bizim boynumuzun borcu olmalı, hırsıza sandık başında asla izin vermeyin, taviz vermeyin.” dedi.

'MİLLİ GÜVENLİK KURULU, BÜROKRASİYİ, PARLAMENTOYU, TOPLUMU VESAYET ALTINA ALMA ARACI'

Kenan Evren’in hayata geçirdiği darbe yasasında yer alan ne kadar uygulama varsa hepsini yürürlükte olduğunu hatırlatan Demirtaş, Milli Güvenlik Kurulu’nun bürokrasiyi, parlamentoyu ve toplumu vesayet altına alma aracı olarak kullanıldığını savundu. Demirtaş şöyle konuştu: “Sizler daha iyi biliyorsunuz ki; darbeyi yaşamış, darbenin zulmünü, işkencesini görmüş, sürgünü görmüş, zindanı görmüş olanlar Kenan Evren'in hayata geçirdiği ne kadar uygulama varsa şu anda yürürlüktedir. Milli güvenlik kurulu bütün bürokrasiyi, parlamentoyu ve toplumu egemenlik altına alma, vesayet altına alma aracıdır. Bakın değerli kardeşlerim bu ülkede nereye okul binası yapılacaksa Milli Güvenlik Kurulu'nda kararlaştırılıyor, orada karar veriliyor, kim nasıl asimile edilecek, Aleviler nasıl asimile edilecek, Kürtler nasıl asimile edilecek Milli Güvenlik Kurulunda bu kararlar veriliyor. Oranın anayasası da aynıdır o da Kenan Evren'in eseriydi.”

'KENAN EVREN ÖLDÜ, ÖLDÜ AMA TEMSİLCİSİ HALEN YAŞIYOR'

Mitingin son bölümünde mikrofonu arızalanan ve bir süre konuşamayan Demirtaş, ses sistemindeki arızanın giderilmesiyle konuşmasına kaldığı yerden devam etti.

‘Hoparlörler, mikrofonlar da HDP’nin muhalefetine dayanamıyor’ diyerek sözlerini sürdüren Demirtaş: “Şunu tamamlayayım öncelikle; Milli Güvenlik Kurulu, YÖK, zorunlu din dersi, Diyanet bunların tamamı Kenan Evren'in kurduğu ya da güçlendirdiği, Türkiye'de toplumu teslim alabilmek için elinde araç olarak kullandığı kurumlardır, yüzde 10 barajı da öyledir. Deniyor ya Kenan Evren öldü, öldü ama temsilcisi halen yaşıyor, anayasası yaşıyor, kurumları yaşıyor bu sistemi değiştirmediğimiz müddetçe Kenan Evren sarayda yaşamaya devam edecek.”

Konuşmasını tamamlayan Demirtaş, partisinin milletvekili adaylarıyla güvercin uçurdu.