Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı; ‘’11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’’ dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Başkan Yağcı, açıklamasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2012 yılında Türkiye, Kanada ve Peru’nun girişimleri sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan edildiği söyledi. Kız çocuklarına ilişkin son istatistik bilgilere yer veren Belediye Başkanı Selim Yağcı, şunları kaydetti:
‘’ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2012 yılında Türkiye, Kanada ve Peru’nun girişimleri sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla 11 Ekim’i "Dünya Kız Çocukları Günü" olarak ilan etti. İnsanı Yaşat Ki Devlet Yaşasın’’ düşüncesinin çıktığı Bilecik’te elbette bütün çocuklarımız bizlerin en değerli varlıkları. Bizler bugünün büyükleri olarak, geleceğimizin teminatı çocuklarımız için neler yapılması gerekiyorsa bu uğurda gayret gösteriyoruz. Ancak maalesef gerek dünyada gerek ülkemizde kız çocuklarımızın karşı karşıya kaldığı sorunları da hatırlamamızda fayda vardır. Eğitim ve diğer temel hakları başta olmak üzere bugün ne yazık ki birçok kız çocuğumuz hak etmediği durumlarla karşı karşıya kalıyor. Bileşmiş Milletler, Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’in 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle New York’ta açıkladığı rapora göre cinsiyetçilik ve eşit olmayan görev dağılımı küçük yaşlarda başlıyor. Yine başka bir araştırmaya göre ise 5 ile 14 yaş aralığındaki kız çocukları aynı yaştaki erkek çocuklarına oranla dünya genelinde günde toplam 160 milyon saat daha fazla ev işi yapıyor. Bu, yüzde 40 oranında daha geniş bir zaman dilimine denk geliyor. Sıkça karşılaşılan bir durum ise , yetişkinlerin yerine getirmesi gereken görevlerin de kız çocuklarına yüklenmesi.”
“Nüfusun yüzde 29’u kız çocuklardan oluşuyor”
Açıklamasında Türkiye nüfusundaki kız çocuklarını orana değinen Yağcı, “Cinsiyetçilik ve eşit olmayan görev dağılımı, UNICEF tarafından paylaşılan rapora göre oldukça küçük yaşlarda başlıyor. Bir yardım kuruluşuna göre dünya genelinde her yedi saniyede bir kız çocuğu evlendiriliyor. Türkiye’de ise nüfusun yüzde 29’u kız çocuklardan oluşuyor. Son 6 yılda evlenmek zorunda bırakılan kız çocuğu sayısı ’tespit edilebilen resmi’ rakamlara göre 232 bin. Son 6 yılda 142 bin çocuk anne oldu. Ayrıca ilköğretim çağında olup okuma gitmeyen kız çocuklarının sayısı, aynı durumdaki erkek çocukları sayısından 600 bin fazla. 2015 yılında 244 kız çocuğu anne oldu. Üstelik bu rakam, 15 yaşından küçük kız çocuklarını kapsıyor. Bu yaş aralığında son 6 yılda anne olanların sayısı 2 bin 833’üne 15-17 yaş aralığındaki kız çocuklarını da eklersek, son 6 yılda 142 bin 298 çocuk anne oldu. Bilecik Belediyesi olarak bizler bütün çocuklarımız başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızın en iyi haklara sahip olması ve yaşamlarını en iyi şekilde geçirmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Yine aynı şekilde, bu konunun da ehemmiyetine binaen UNİCEF ve İç İşleri Bakanlığımız ortaklığıyla gerçekleştirilen Çocuk Dostu Şehirler Projesinin Yöntem Eğitimi programlarını takip ederek, bu konuda bizlere düşen görev ve sorumlulukları ele alıyoruz. Bütün çocuklarımızın sahip olması gereken hak ve değerlere en kısa zamanda kavuştuğu bir dünya dileğiyle; 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nün bu amaca en güzel şekilde aracılık etmesini temenni ediyorum” dedi.