Bilecik Belediyeler Birliği tarafından Bilecik’e kazandırılan ve dünyanın en entegre tesisi olma özelliğine sahip olduğu belirtilen Bilecik Biosun Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi konusunda ev ve iş yerleri gezilerek vatandaşlara bilgi veriyor.

Bilecik Belediyeler Birliği tarafından şehre kazandırılan tesiste işlenmek üzere başlatılan ’Dönüşüm Kaynağında Başlıyor’ çalışmasına ilişkin geri dönüşüm ve atıkları yerinde toplama çalışmaları için ev ve iş yerlerinde bilgilendirmeler gerçekleştiriliyor. Pilot mahalle olarak seçilen Ertuğrulgazi Mahallesi’nde başlayan eğitim ve bilgilendirme çalışmaları şehir merkezindeki iş yerlerinde devam ediyor.

“Geri dönüşüm seferberliğinde vatandaşlarımızdan yardım ve hassasiyet bekliyoruz’’

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Belediyeler Birliği öncülüğünde, Biosun Katı Atık firması ile ortaklaşa gerçekleştirilen katı atık tesisinde işlenmek üzere ev ve iş yerlerindeki atıkların yerinde toplanmasına ilişkin ev ve iş yerlerinde gerçekleştirilen bilgilendirme çalışmaları hakkında bir değerlendirme yaptı. Bilecik’te çevreyi koruma ve atıkların milli servete katkı olarak dönmesi çalışması kapsamında hizmet vermeye başlayan Entegre Katı Atık Yönetim Tesisinin işlevi ve önemine değinen Yağcı, “Bizler Bilecik Belediyesi olarak sadece söylemde değil çevreci belediyecilik anlamında yapmış olduğumuz hizmetler ile temiz bir çevre ve temiz bir dünyanın gerekliliğini her zaman ortaya koyduk. Ekiplerimiz, bütün mahalle ve iş yerlerinde atıkların yerinde toplanması ve geri dönüştürülmesi konularında ev ve iş yerlerini geziyor. Geçmişimizden emanet aldığımız dünyamız ve çevremizi yine aynı şekilde geleceğimize en temiz şekliyle teslim etmek için önemli bir çalışmayı fiilen başlattık. Bu konuda vatandaşlarımızın da aynı duyarlılık ve hassasiyeti göstermelerini ve atıkların yerinde toplanması konusunda en verimli şekilde hareket etmelerini rica ediyoruz. Zira şu ana kadar çöp dediğimiz atıklar, her yönüyle geri dönüşüme tabi tutularak, milli servetimiz ve çevreye olumlu katkılar sağlıyor. Ben bu anlamda sahada çalışan arkadaşlarımıza çalışmalarında kolaylıklar diliyorum” dedi.

Bilecik Belediyesi ve Bilecik Belediyeler Birliği Çevre Mühendisi Gürkan Akyurt da gerçekleştirilen çalışmalar hakkında verdiği bilgide, ilk aşamada Ertuğrulgazi Mahallesi’nde pilot bölge olarak başlattıkları eğitim ve bilgilendirme toplantılarının tüm ev, iş yerleri ve okulların tek, tek gezileceğini belirtti. Aykurt, “Ekiplerimiz, çalışmaları kapsamında, ambalaj atıklarının hangi gün ve saatte çıkarılması hangi renkteki konteynerlara atılması gerektiği konularında bilgiler veriyorlar. Buna göre vatandaşlarımızın ambalaj atıklarını mavi renkteki konteynerlere, mutfak atıkları ve buna benzer organik atıkları da sarı konteynerlere, kül ve cüruf gibi atıkların da gri konteynerlere atmaları bilgisini veriyorlar. Bununla birlikte çöpleri toplama aracının hangi gün ve saatte bu atıkları toplayacağı konusunda bilgiler veriliyor ve buna ilişkin apartman girişlerine gün ve saatlerin yazılı olduğu küçük afişler yapıştırılıyor. Böylece daha önceleri belirli bir güzergahta her gün yapılan fakat her yere ulaşmayan bir sistem varken, yeni sistemde haftada 2 gün olmak üzere artık tüm sokak ve caddelere yayılarak tüm şehre ulaşmış olacağız. Vatandaşlarımıza da bu konuda göstermiş oldukları duyarlılıktan ötürü çok teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Hexagon Katı Atık Geri Dönüşüm Eğitim Sorumlusu Kaan Arda ise; "Gerçekten ev ve iş yerlerinde gerçekleştirdiğimiz çalışma çok önemli. Çünkü atıklar, yerinde ne kadar ayrıştırılmış şekliyle toplanırsa hem maliyet anlamında hem de iş gücü anlamında çok büyük katkıları olacaktır. Bundan dolayı vatandaşlarımız ve iş yerleri sahiplerinin bu konuda bizlere ve ekiplerimize yardımcı olmalarını rica ediyoruz. Son yıllarda yaşanan çevre sorunlarının hızla artması tüm insanlığın ve diğer canlıların sağlığını tehdit eder duruma geldi. Bu sorunların başında da atık geliyor. Bu noktada hepimize çok büyük sorumluluklar düşüyor. Her birimiz oluşturduğumuz atıkları kaynağında ayrı olarak biriktirerek ve doğru zamanda gösterilen yerlere bırakarak bu sorunların önüne geçebilir, geleceğimize katkıda bulunabiliriz” şeklinde konuştu.