Bilecik’te bir asırdır bitmeyen "Danışık Gecesi" geleneği halen devam ettiriliyor.
Bilecik merkeze bağlı Çukurören köyünde Danışık Gecesi gelenekleri kapsamında düğün sahibi, köy kahvesinde köylülere bisküvi, lokum ve kuru pasta ikram ederek düğüne davet ediyor. Gelenek hakkında bilgi veren köy muhtarı Mehmet Sevinen, Danışık Gecesi’nin köydeki insanları düğüne davet olduğunu belirtti. Sevinen, “Danışıklar eskisi gibi değil ama biz adetlerimizi devam ettirmeye çalışıyor. Eskiden nasıl olurdu; köy kahvesinde köylüye bisküvi ve lokum yedirilirdi. Ondan sonra gençleri eve çağırırlardı. Eskiden düğünlere insanlar, o zaman araç mı? vardı, eşeği ile atıyla gelirdi mutlaka kalırdı. Köyde kimin evinde misafir kalacak o danışık akşamında belli olurdu. Düğün sahibi misafirine 1 öğün yemek verirdi. Diğer yemeği de o akşam danışıkta evine çağırdığı gençlere delikanlı başkanı ‘Sen, sen, sen sini getireceksin’ derdi. Gelen misafirlere her evden düğünlerde sırayla mutlaka ve mutlaka sini çıkardı. O gelen misafirlere köylü bakarmış. Danışığın esas amacı düğün sahibinin köylüye danışık yedirmesi gelecek misafirlere de köylünün bakması. Esas amacı buydu” dedi.
“Şimdi sadece kahvede ikram geleneği sürdürülüyor”
Köy muhtarı Ahmet Sevinen, şimdi herkesin arabası olduğunu gelen misafirlerin de kalmadığını anlatarak, “Gelenler akşam düğüne geliyor hediyesini veriyor ve gidiyor. Artık kalmalara, yemeklere gerek kalmadığından dolayı şimdi köy kahvelerinde düğün sahibi bisküvi, lokum ve kuru pasta ikramı yapılıyor, danışıklar böyle devam ediyor. Önceden düğün sahibi daha kolay düğün yaparken, şimdi her şey düğün sabine kalıyor. Eskiden köylü yapardı, düğün sahibinin bir verdiği yerde köy halkı 2 verirdi” diye konuştu.
Açıklamanın ardından oğlunu evlendirecek olan Çukurören köyünden İbrahim Sünetci, kahvede toplanan köylülere bisküvi, lokum ve kuru pasta ikramı yaparak, düğüne davet etti.