Bilecik’te 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri gerçekleştirildi.
Bilecik Kapalı Pazarda, diyabet hakkında halka bilgi vermek amacıyla sağlıklı yaşam aracıyla birlikte stant açıldı. Diyabet konulu broşür dağıtılarak, diyabet hakkında halk bilinçlendirildi. Etkinliğe İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Ömer Balcı ve Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. M.Burak Öztop katıldı.
14 Kasım Dünya Diyabet Günü hakkında bir bilgilendirmede bulunan Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ömer Balcı, “Diyabet hastalığı vücudumuzda insülin hormonunun hiç üretilememesi veya vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar üretilememesi, ya da üretilen insülinin yeterince etki gösterememesine bağlı olarak ortaya çıkar. Diyabetli kişilerde sıklıkla aşırı susama ve su içme, sık sık idrara çıkma, kilo kaybı, aşırı iştah ve çok yeme, bulanık görme, cilt enfeksiyonları, iri bebek doğumu yapılması, iyileşmeyen yaralar ve halsizlik belirtileri görülebilir. Ailede diyabet öyküsü olması, şişmanlık, hareketsiz yaşam, tansiyon yüksekliği, düzensiz beslenme, kan yağlarının yüksekliği, ve aşırı stres gibi nedenler diyabetin oluşmasında önemli etkenlerdendir” dedi.
Diyabetin kronik bir hastalık olduğunu ve hayat boyu tedavi gerektirdiğini belirten Balcı, “Özellikle ailesinde diyabet öyküsü olan, hareketsiz, sağlıksız beslenen ve kilo fazlası olan kişiler diyabet hastalığı açısından risk grubunu oluşturmaktadır. Diyabetli hastaların tüm nedenlere bağlı ölüm riski, diyabeti olmayan aynı yaştaki hem cinslerine göre iki kat daha yüksektir. Diyabet (şeker hastalığı) belirtileri görülen vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli tedaviye başlanması yaşam kalitesine önemli katkı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.