Bilecik’te “Trafik Haftası” kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na Bilecik Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen çelenk koymasıyla başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Trafik Haftası hakkında açıklamada bulunan İl Trafik Komisyon Başkanı aynı zamanda Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, trafik ve kazaları hakkında bilgi verdi. Karayolu trafik kazaları dünya çapında ölüm, yaralanma ve sakatlanma nedenleri arasında ilk sıralarda yer almakta olduğunu anlatan Taşdöğen, “Her yıl dünya genelinde trafik kazaları sonucunda yaklaşık 1 milyon 300 bin insan hayatını kaybetmekte 50 milyondan fazla insan yaralanmakta 500 milyar dolar üzerinde ekonomik kayıp meydana gelmektedir. Ülkemizde 2015 yılı sonu itibariyle 25 milyon 972 bin 519 sürücü 19 milyon 994 bin 472 adet de kayıtlı araç bulunmaktadır. Her yıl yaklaşık 1 milyon yeni sürücü ile yine 1 milyon civarında yeni araç trafiğe çıkmaktadır. Bu duruma paralel olarak başta ulaşım altyapısı olmak üzere denetim ve sağlık imkanlarının arttırılması da kaçınılmaz olmaktadır. İlimizde 2015 yılı sonu itibariyle toplam 6 bin 778 araç ve 96 bin 124 araç sürücü belgesi sahip vatandaşımız bulunmaktadır. Ülkemiz genelinde araç başına düşen kişi sayısı 4 iken ilimizde bu rakam 3 civarında görülmektedir."
“2015 YILINDA BİLECİK’TE 592 TRAFİK KAZASINDA 19 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETMİŞ”
Bilecik’te 2015 yılında yaşanan kazalar hakkında bilgi veren Vali Yardımcısı Taşdöğen, “2015 yılında ilimiz genelinde meydana gelen 592 trafik kazasında 19 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve bin 47 vatandaşımız yaralanmıştır. Toplumumuzun tüm kesimlerinin trafik güvenliğine katkı sağlamasına yönelik başlatılan ve hizmetlerine devam eden fahri trafik müfettişlerinin sayısı tüm illerin ihtiyaçları doğrultusunda İçişleri Bakanlığınca arttırılmaktadır. Trafik kazalarının önlenmesi, başta sürücüler olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun sorumluluğunun bilinci içerisinde olmasıyla mümkündür. Toplumumuzda maalesef trafik kazalarının doğrudan veya dolaylı herkese zarar veren bir afet olduğu yeterince anlaşılamamaktadır. Bu nedenle yapılacak eğitim faaliyetleri ile kamuoyumuzun trafik kazaları, bunların sonuçları toplumumuza getirdiği maddi manevi verdiği zararlar hakkında bilgilendirilmesi ve böylece toplumsal bilinç oluşturulmasına yönelik çalışmaların arttırılarak devam ettirilmesi gerekmektedir. Trafik güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayan öncelikle eğitim, ulaşım altyapısı, denetim, ilk yardım hizmetlerinde yapacağımız çalışmalar trafik kazalarının daha da azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Bu amaçla ilimiz genelinde öğrenci, yaya güvenliği, toplu taşıma araçları ile kamu kurum ve kuruluşlarda görevli araç sürücüleri eğitimi, trafik kurallarına uyum alışkanlıklarının kazandırılması ve kazaların önlenmesinde medyayla işbirliği konularında sık sık çalışmalar yapılmaktadır” dedi.
“TRAFİKLE İLGİLİ EĞİTİMLER SÜRDÜRÜLMEKTE OLUP YILDA BİN 500 ÖĞRENCİYE ULAŞILMAKTADIR”
Son olarak Bilecik trafik eğitimleri hakkında bilgi veren Taşdöğen, şunları söyledi;
“Başta çocuklar olmak üzere her gün trafiğin içinde yer alan anne, baba ile aile bireylerinin trafik güvenliği ile farkındalıkların arttırılması, yarının büyükleri olan çocuklarımızın şimdiden yetiştirilmesi trafik kurallarının sadece araç sürücüleri için değil herkes için var olduğu bilincinin yerleştirilmesi amacıyla hazırlanan trafik projesi kapsamında ilkokul 2, ortaokul 7 ve lise 9’uncu son sınıf öğrencilerine trafikle ilgili eğitimler sürdürülmekte olup yılda bin 500 öğrenciye ulaşılmaktadır. Ülkemizin en değerli varlıklarından olan insanımızın ve milli servetimizin kaybına neden olan trafik kazalarının önlenmesi, öncelikle trafik kurallarına harfiyen uyulmasına, yaya ve diğer taşıt sürücülerine saygılı olunmasına ve taşıt kullanırken yapılmaması gereken davranışlardan uzak durulmasına bağlıdır. Bu nedenle herkesin trafik kurallarına uymalarının öncelikle kendi can güvenlikleri, huzurlu ve güvenli yaşamaları için gerekli olduğunu bir kez daha hatırlatır herkese kazasın ve sağlıklı günler dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Bilecik Belediye Başkan Selim Yağcı, İl Trafik Komisyon Başkanı aynı zamanda Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Bilecik İl Emniyet Müdürü Vekili Hicri Görgülü, POMEM Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, şube müdürleri ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı kutlamalarda, konuşmaların ardından başarılı personellere protokol üyeleri ödüllerini verirken, tören, protokol üyelerinin kurulan stantları gezmesiyle son buldu.