Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarih ve Kültür Sohbetleri kapsamında Türkiye’de Ekonomi Güvenliği konuşuldu.
Her hafta çarşamba günleri Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen Tarih ve Kültür Sohbetleri kapsamında Türkiye’de Ekonomi Güvenliği konulu sohbete Polis Akademisi Başkanlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ve Stratejik Düşünce Enstitüsü Uzmanı Dr. M. Levent Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Gelen şehit haberleri sebebiyle şehitlerin anılarak başladığı sohbete, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Bilecik Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Bilecik POMEM Müdürü Saadettin Aksoy, kurum müdürleri, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Sohbette ilk olarak Polis Akademisi Başkanlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı konuşma yaptı.
"MİLLET İŞİN İÇİNE GİRİNCE EKONOMİ SORGULANMAYA BAŞLANDI"
Ekonomi güvenliğinden askeri güvenliğin anlaşılmaması gerektiğini belirten Çomaklı, "Ekonomi sadece pazardan alınmış ürün değildir. Ya da sadece borsadaki rakamların değişimi değildir. Bu işin uluslararası, sosyal refah, büyüme boyutları da var. Ülkemizde ekonomik güvenliği sağlayan kimse yoktu ve milletin de artık bu işe dahil olması gerekiyordu. Millet de işin içine girince ekonomi sorgulanmaya başlandı. Artık sadece malın fiyatı değil, malın nasıl üretildiği, kimin ürettiği de sorgulanıyor. İnsanların sorgulama da önü açılınca her şeyin parasal yönden güvenliği çıktı. Sorgulanma başlayınca denetim mekanizmaları ortaya çıktı. Ekonomik güvenlik hayata geçirilen içerisinde halkında olduğu devletin tetiklendiği ve yine halka dönüşen bir kavramdır. Siz öğrencilere tavsiyem bu konudaki entelektüel alt yapılarınızı sağlam oturtun, kavramları karıştırmayın. Tek taraflı bakmayın. Bu işin sadece özel değil, kamu kolu da olduğunu unutmayın "dedi.
"BİR ÜLKEYİ BATIRMAK İSTİYORSANIZ EKONOMİSİNE ZARAR VERİN"
Ardından konuşmasına başlayan Stratejik Düşünce Enstitüsü Uzmanı Dr. M. Levent Yılmaz, şehitleri rahmetle andığını belirterek konuşmasına "Ben Türkiye’de akademik camiada farklı neler yapabiliriz diye düşündüm hep. Çoğu tezler birbirinin kopyası sadece rakamların, tarihlerin değiştiği tezler. Yurt dışında konu bambaşka yerlerde tartışılıyor ama bizde hep aynı yerde. Günümüzde 21. yüzyılda bir darbe yapacaksanız, bir ülkeyi batırmak istiyorsanız bu işler savaşla, zorlukla olmuyor. O ülkenin ekonomisine saldırmakla, zarar vermekle oluyor. Son zamanlarda Rusya’nın savaş uçağını düşürdüğümüz gün herkes birbirini arayıp doğal gaz durumlarını sordu. İşte ekonomi güvenliği burada ortaya çıkıyor. Rusya Türkiye’ye yaptığı ithalatı durdurdu. Antalya’ya giden turistleri engelledi. O gün Türkiye ekonomi güvenliğinde bir tehdit oluştu’’ diye belirtti.
"TÜRKİYE TERÖRLE 35 SENEDE 1 TÜRKİYE KADAR PARAYI TOPRAĞA GÖMDÜ"
Türkiye’nin kanayan yarasının terör olduğunu belirten Yılmaz, "Terör yüzünden 35 senede 1 Türkiye kadar parayı toprağa gömdük. o bölgede Güneydoğu Anadolu Projesi(GAP) Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük en pahalı projesi ama önemli olan ekonomik yaptırım değil ekonomi güvenliği. Terör ekonomik güvenliği yok ediyor. Türkiye artık ekonomi güvenliğinin ne olduğunu anladığı için yeni risklerle karşı karşıya kaldı. Onlara ihtiyacımız olduğu an rezil oluyoruz. Bir başka konu Montrö Boğazlar Sözleşmesi. Bu sözleşme yüzünden gözümüzün önünden her gün milyonlarca dolarlık silahlar, milyonlarca dolarlık petrol geçiyor ve biz bir dolar bile alamıyoruz. En büyük tehdit bu ve bizim bu yüzden ekonomi güvenliğimiz yok. Benimde siz öğrencilere önerim televizyonlarda, gazetelerde gördüğünüz haberleri, tartışmaları bu ülkenin ekonomi güvenliğine katkı sağlıyor mu, zarar veriyor mu diye bakın" dedi.
Öte yandan sohbetin ardından Polis Akademisi Başkanlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ve Stratejik Düşünce Enstitüsü Uzmanı Dr. M. Levent Yılmaz Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin amblemi bulunan tabak hediye edildi.