Bilecik’in Osmaneli ilçesi Beşevler köyünde, Dünya Çiftçiler Günü ve Hıdrellez Şenlikleri büyük coşkuyla kutlandı.
Şenlikler, Köy Muhtarı Sezai Demirtaş selamlama ve günün anlam ve önemini belirten konuşması ile başladı. Daha sonra programın açılış konuşmasını yapan Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, zor şartlarda üretim yapan çiftçilerin kıymetinin iyi bilinmesini gerektiğini söyledi. Ünver, “Bizleri üç öğün doyuran çiftçilerimize çok şey borçluyuz. Tarım, enerji ile birlikte en stratejik sektör olup, gıda güvencesi, her zaman tüm dünyanın temel meselesi konumunu sürdürmektedir. Dünyada gıdaya erişim çok büyük sorun olmaya devam etmekte olup, yüz milyonlarca insan ekmek bulamazken, 1,5 milyara yakın insan ihtiyacının çok üzerinde gıda tüketmektedir. Çiftçimizin üretimini sürdürebilmesi için tarlasında kalmasını sağlamamız lazım. Çiftimiz, üretimini sürdüremez ve tarımdan koparsa ülkemizin gıda güvencesi de tehlikeye girer” dedi.
Daha sonra çiftçilere kooperatifleşme konusunda bilgi veren Gümrük ve Sanayi Ticaret Bakanlığı Kooperatifleşme Kuruluş İşleri Şube Müdürü Musa Uyanık, çok çalışan çiftçilerin neden az kazandığı, bunun nasıl bir çalışmayla arttırılabileceği, aracıların değil, asıl kazananların üreticiler olması gerektiği, bunun da duyarlı üreticilerin bir araya gelerek kooperatif kurması gerektiği dile getirildi.
Dünya çiftçiler günü dolaysıyla Bilecik İş Kur Müdürü Ayhan Tozan ve Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız günün anısına birer konuşma yaptılar.
Konuşmalarının ardından program Osmaneli Belediye Başkan Yardımcısı Hayati Kaba’nın konuşması ile devam etti. Kendisinin de bir çiftçi çocuğu olduğunu ifade eden Kaba, "Eskiden çiftçilik yapmak zor idi. Şimdi ise her şey modern tarım aletleri ile yapıyor. Ülkenin tarıma çok ihtiyacı var. Çiftçiler bizim göz bebeğimiz. Tüm çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum. Yediğimiz içtiğimiz her şey toprakla oluyor. İyi ki varsınız sizler olmazsanız dünya açlıktan kırılırdı" diye konuştu.
Program, Bilecik Vali Yardımcısı Abdulmuttalip Akdemir’in Dünya Çiftçiler Günü dolaysıyla yaptığı konuşmayla devam etti. Vali Yardımcısı Akdemir “Çiftçi, geçimini toprağı ekerek sağlayan kimsedir. Nüfusumuzun büyük çoğunluğu köylerde çiftçilik yapar. Çiftçiler her mevsimde çalışırlar. Bu çalışmalarının sonucu olarak sofralarımızın ekmeğini, meyvesini, sebzesini üretirler. Yaşamımızı çiftçilerimizin ürettiklerini yiyerek sürdürürüz. Güç şartlar altında çalışan, yorulan çiftçilerimize saygılı olmalıyız. Yiyeceklerimizin her birinde çiftçilerimizin alın teri ve göz nuru olduğunu unutmamalıyız’’ dedi.
Programda son olarak konuşan Bilecik Milletvekili Halil Eldemir ise, eğitimin tarımda verimliliği artıran en başta gelen unsurlardan biri olduğuna dikkat çekti. Milletvekili Eldemir, yediğimiz her ekmekte, içtiğimiz her çorbada, giydiğimiz her kıyafette çiftçinin hakkı ve alın teri olduğunu söyleyerek, "İnsanın gıda ihtiyacını bütün zorluklara rağmen karşılayan, toprağını işleyen, hayvanına bakan, besleyen insanların günü. Bugün ülkemizde olduğu gibi küresel anlamda da kutlanmaktadır. Nüfusun hızla arttığı, kuraklık, doğal afetler ve açlık manzaralarının gözler önüne serildiği, buna paralel olarak doğal kaynakların azaldığı günümüzde temel gereksinimlerimizi karşılayan tarımsal üretim; gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tüm ülkeler için hayati önem taşımaktadır. Yediğimiz her ekmekte, içtiğimiz her çorbada, giydiğimiz her kıyafette çiftçimizin hakkı ve alın teri vardır. Geçimini topraktan sağlayan, topraktan aldığı ürüne değer katarak onu bizlere ulaştıran çiftçilerimizin emeği kutsaldır. Bu özel günlerini yürekten kutlayarak çiftçilerimize bereketli bir hasat dönemi diliyorum“ dedi.
Yapılan Dünya Çiftçiler Günü ve Hıdrellez şenliklerine; Osmaneli Kaymakamı Edip Çakıcı, Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Bilecik Vali Yardımcısı Abdulmuttalip Akdemir Belediye Başkan Yardımcısı Hayati Kaba, Gümrük ve Sanayi Ticaret Bakanlığı Kooperatifleşme Kuruluş İşleri Şube Müdürü Musa Uyanık, AK Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık, AK Parti İlçe Başkanı Yalçın Karaca, AK Parti İl genel Meclis Üyesi Hakan Özkan,MHP İl Genel Meclis üyesi Orhan Uğur,Bilecik İl Genel Meclis Başkanı Oğuz Sertler, Bilecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, Bilecik Çalışma ve Sosyal İş Kurumu İl Müdürü Ayhan Tozan, Bursa-Yalova-Bilecik Orman Köyleri Bölge Başkanı İlhami İlhan, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda çiftçi katıldı.
Etkinlik, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, İŞKUR Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yapılan protokolle açılan kurslarda eğitim alan kadın kursiyerlere sertifikalarının verilmesi, ilçede birinci seçilen en iyi buzağı, kuzu, oğlak, inek, tavuk yetiştiricilerine ve en genç girişimci çiftçiye ödüllerinin verilmesi ile program sona erdi. Program sonunda katılımcılara pilav ayran ikram edildi.