Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78’inci yıl dönümünde Bilecik’te de anıldı.
Anma töreni, sabah 08.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na kurumların, siyasi parti temsilcilerinin ve derneklerin çelenk sunulması ile başladı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören sonrası protokol üyeleri, saat 10.30’da Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde Haymeana Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan anma programına katıldı. Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonunda “Atatürk” konulu resim sergisini gezen, Bilecik Valisi Süleyman Elban, Bilecik Belediye Başkan Vekili Nihat Can, Garnizon ve 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, İl Jandarma Komutanı Hacı Mehmet İnce, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Baro Başkan Av. Halime Aynur, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, vali yardımcıları, kurum müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri ve askeri erkan daha sonra programın yapılacağı salona geçti.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından açılış konuşması yapan Hayme Ana Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Müdüresi Meryem Avcu, yaşadığı süre içerisinde Türk milletinin varlığı ve bütünlüğü için büyük fedakarlıklarda bulunan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ve sevgiyle andıklarını belirtti. Avcu, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ve çağdaş Türkiye’nin mimarı olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 78’nci yıl dönümünde anmak üzere okulumuz Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programa hoş geldiniz. Sözlerimi bir Fransız dergisinde geçen şu sözlerle tamamlıyorum: ‘Tarih çok büyükler gördü. İskenderleri, Napolyonları, Washingtonları. Ancak 20’nci yüzyılda büyüklük rekorunu Atatürk bu Türkoğlu Türk kırdı’ ruhu şad olsun” dedi.
Okulun Coğrafya öğretmeni Emrah Durukan ise; Atatürk’ü hayatının son anına kadar ülkesine hizmet etmiş biri olarak tarif etti. Durukan, “Bu büyük insan ‘Benden sonra beni benimsemek isteyenler temel bilgiler üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse manevi mirasçılarım olurlar’ diyerek Cumhuriyet’e sahip olunmasını ve çok çalışılarak bilimde ileri bir seviyeye çıkarılmasını arzu ettiğini belirtmiştir. İşte 10 Kasım’lar bu yüzden milletçe tuttuğumuz yasa rağmen Atatürk’ün fikirlerinin daha iyi anlaşılarak tatbik edileceği günler olmalıdır. Bugün bizler onu her zamankinden daha iyi anlayarak, düşüncelerinden daha iyi istifade ederek bilim ışığında ülkemiz ve milletimiz adına daha iyi neler yapabiliriz, demokrasimize daha fazla ne katabiliriz bunu düşünerek işe koyulmalıyız. Ünlü bir devlet adamının dediği gibi Atatürk gibi insanlar bir nesil için doğmadıkları gibi, belli bir devlet içinde doğmazlar. Onlar öğrettikleriyle yüzyıllarca milletlerin tarihlerinde hüküm sürecek insanlardır. Ulu Önderin aramızdan ayrılışının 78’nci yılınca bir kez daha gurur ve özlemle anıyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk hayatı konulu sinevizyon gösterisinin ardından, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk sevdiği türküler eşliğinde Hayme Ana Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen oratorya gösteri ile anma programı son buldu.