NASA burçların tarihinin değiştiğini açıkladı. Peki Burçların tarihi gerçekten değişti mi? Burçların yeni tarihleri nasıl oldu? Burçların tarihi değişseydi bundan kaç kişi etkilenecekti: NASA'nın burçların tarihlerini değiştirdiğine yönelik haberler doğru mu? Ayrıntılar haberimizde.

 NASA'nın burçların tarihlerini değiştirdiğine yönelik haberler gündeme oturdu. "NASA burçların tarihlerini değiştirdi", "Burçlar değişti" gibi başlıklarla aynı şekilde kısa sürede yayılan haberlerin doğru olmadığı ise kısa sürede ortaya çıktı.

Bu haberlerden birinde, NASA açıklaması şöyle duyurulmuştu:

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) 12 burcun tarihlerini güncelleyerek gökbilimciler yani astronomlar ve astrologlar arasında yeni bir tartışmaya neden oldu. Dünya'nın yörüngesel salınımı nedeniyle yıldızların Dünya'ya göre olan pozisyonunun değiştiği belirtildi. Bu nedenle, şimdiki gökyüzünün antik zamanlardakinden çok farklı olduğu; Güneş'in 12 burcu oluşturan takımyıldızların üzerinde bulunduğu zamanının da bu yüzden değiştiği ifade edildi.

Haberlerin genelinde, gökyüzünün antik zamanlardakinden çok farklı olduğu; Güneş'in 12 burcu oluşturan takımyıldızlarının üzerinde bulunduğu zamanının da bu yüzden değiştiği ifade edildi.

Yıldızların pozisyonları genel olarak sıklıkla değişiklik gösteriyor. Fakat, burçlarla takımyıldızlar aynı şey değildir. Haberde söz edildiği gibi 13 burç yoktur. Yılan ise bir burç ismi değil, bir takımyıldız ismidir. Ayrıca antik zamanda kullanılan burçlar yıllar önce zaten değişti.

Astronomi ve astroloji arasında bir bağlantı yok

Habersol.org'un haberinde ise iddianın nasıl ortaya çıktığı anlatıldı. Buna göre NASA'nın, "NASA Space Place - Explore Eart and Space (NASA Uzay Mekanı - Dünyayı ve Uzayı Keşfet)" isimli, bir internet sitesi bulunuyor. Bu sitede, çocuklara astroloji ile astronominin farkı anlatılıyor. Metinde aynı şekilde astronomi ile astroloji arasında bir bağlantı olmadığı açıkça belirtiliyor.

Burçlarla ilgili olan açıklama ise şöyle: "Babiller, burçlar kuşağının 12 işaretini ilk kez icat ettiğinde, takribi 23 Temmuz ile 22 Ağustos tarihleri arasında doğmak, Aslan Burcu olmak anlamına geliyordu. Fakat bugün, 3 bin yıl sonra, gökyüzü değişti çünkü dünyanın ekseni (Kuzey Kutbu) tamamiyle aynı yönü göstermiyor. Şimdi, Mimi'nin 4 Ağustos'taki doğum tarihi onun Aslan değil, Yengeç işareti altında doğduğunu gösteriyor."

Şu anki burçlar doğru

Bu açıklamada ise NASA, Dünya'nın Güneş ve yıldızlara göre konumuyla bağlantılı olarak geliştirilen astrolojinin 3 bin yıl önceki durumunun değiştiğini, dolayısıyla da şu an bildiğimiz burçların doğru olduğunu anlatıyor. Ortada aksi bir açıklama veya iddia edildiği gibi burçların değişiklikleriyle ilgili bir durum yok.