ANTALYA

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezindeki (DAGEM) araştırma sonrasında geliştirilen "sokmayan mülayim arılar", EXPO 2016 Antalya iç bahçedeki merkeze ayrılan alanda sergileniyor. Yerli ve yabancı ziyaretçiler, arıların sokmadığını öğrenince duruma şaşırıyor. Arılara en çok ilgiyi kendilerine sokmayacakları bilgisi aktarılan çocuklar gösteriyor.

Arılar hakkında gazetecilere bilgi veren DAGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Düzce'nin Yığılca ilçesinin en sakin dişi ve erkek arılarını laboratuvar ortamında ıslah ve seleksiyon yöntemleriyle bir araya getirerek suni tohumlamayla "sokmayan arı" yetiştirdiklerini söyledi. Arıların genleriyle oynamadıklarını ve iğnelerini çıkarmadıklarını aktaran Kekeçoğlu, "Sadece en sakin dişi ve erkek arıdan çocuklar oluşturduk. Şu anda agresif olmayan kolonileri bir araya getirdik. Orada doğan işçi arılar da bundan sonra agresif olmayacak. Daha sakin ve iyi huylu arılar devam edecek." ifadelerini kullandı.

Kekeçoğlu, "mülayim arılar" sayesinde İstanbul gibi büyük şehirlerde bile vatandaşların evinin bahçesine koyduğu kovanlarda kendi balını üretebileceğini vurguladı.

Muhabir: Levent Kişi