Bu hafta Kim Milyoner Olmak ister yarışmasında hamster hakkında 50 bin lira değerinde ilginç bir soru soruldu. Soru : "Hamster, TDK Bilim ve Sanat Terimleri Sözlüğünde hangi adla geçer?" şeklindeydi.

Şıklar arasında Yanaklı fare, oynak kemirgen, sevimli sincap, cırtlak sıçan seçenekleri vardı. Yarışmacının Yanaklı fare, oynak kemirgen seçenkerlini verdiği sorunun cevabı ise Cırtlak Sıçan olarak açıklandı.

HAMSTER

Hamster besleme fikri daha önce aklınızdan geçti mi? Ön ayaklarıyla tuttukları besinini kemirirken bize bakan parlak gözleri ve minik bedeninin sevimliliğine karşı koyamadığımız çok olmuştur. Hareketli yapıları ve titizlikleriyle bakımı basit olan hamsterları ne kadar iyi tanıyoruz?

Evcil hayvan beslemeye karar verildiğinde akla ilk olarak kedi, köpek, kuş, balık gibi seçenekler gelir. Kemirgenler dostlarımız içinse biraz çekimser kalınabiliyor. Bunun nedeni de haklarında yeteri kadar bilgi sahibi olmamakla alakalı.

 Kemirgen grubundan beslenebilecek en ideal evcil hayvanlardan olan hamsterlar pek sevimli ve titizlerdir. Davranış ve karakterlerini öğrendiğinizde hemen beslemeye başlamak isteyebileceğiniz bu minik dostlarımız hakkında bilgi vermek için bu yazımızı derledik.

Karakter ve davranışları

Hamsterlar keşfetmeyi çok sever, meraklı, hareketli ve titizlerdir. Mahremiyetine düşkün olduklarından kafeslerinde kendilerini güvende hissedebilecekleri bir alan veya saklanabilecekleri bir bölge oluşturulmalıdır. Bu güdülerini gidermeleri için çeşitli kafes aksesuarları kullanılabilir. Sahiplenme özelliklerinden dolayı kafesine parmağınızı sokarsanız muhtemelen ısırırlar. Size ve yeni ortamına alışması için onlara birkaç gün süre tanıyın.

 Birkaç tane hamster aynı anda beslenebilir ama genel olarak yalnız olmayı tercih ederler. Çevresini ve kendilerine ait olan şeyleri kokularıyla tanırlar. Bu nedenle yavrularını ellememek gerekir. Yoksa yavrularını tanıyamazlar ve onlara zarar verebilirler. Kafesinden de çıkarmamaya dikkat edilmeli aksi takdirde bir daha bulamayabilirsiniz.

 Genel olarak gündüz uyuyup gece hareketlenen şirin dostlarımız direkt olarak gün ışığından pek hoşlanmazlar. Özellikle derin uykularından uyandırılmayı hiç sevmedikleri için uyandırılırsa agrasif davranışta bulunabilirler. Sinirli olduklarını pek çok dostumuzda olduğu gibi kulaklarını geriye yatırmalarından anlayabilirsiniz.

 Sıcak hava akımından hoşlandıkları için bilgisayar fanınızın yakınında tutarsanız keyiflerine diyecek olmaz.

Hamsterler oldukça titiz, hareketli ve bakımı kolay canlılardır. Ömürleri ortalama 3 yıl kadar süren hamsterlerın yaşamı boyunca 50-60 gr ağırlığında olmaları idealdir. Bu kısa yaşam süresinde onları doğru beslemek gerekir.

 Vejetaryen olan bu dostlarımızın beslenmesi aslında çok kolay. Fındık, fıstık, ceviz, kaju, buğday gibi çerezlere bayılırlar. Dişlerini törpüleyebilmeleri için bu gibi sert gıdalarla beslenmesi gerekir. Ek olarak, besin ve vitamin almaları için haftada birkaç kez lahana, marul, havuç, patates, haşlanmış yumurta, muz gibi takviyeler verebilirsiniz. Küçük bedenlerinin sindirebileceği yiyecekler tüketmesi ve ölçülü beslenmesi önemlidir.

 Sebze ya da meyve yediklerinde ihtiyacı olan suyu alırlar fakat çerez tükettiklerinde de az miktarda suya ihtiyaç duyarlar. İçine düşme ihtimaline karşın suyu, kap yerine hamster suluklarında verilmelidir ve suyu sürekli taze tutulmalıdır.

 Karpuz, portakal, kavun, mandalina gibi çok sulu meyveler ve çiğ etler onlar için zararlıdır. Bu gibi gıda ve baharatlı besinleri onlardan uzak tutmak gerekir.

Titizlik hastası olan bu sempatik dostlarımız tuvalet temizliklerine oldukça dikkat ederler. Yaşam alanlarını sürekli temiz tutmaya çalıştıkları için kafes temizliğini sıklıkla yapmak gerekiyor. Bunun için kafesin alt ekine atölyelerden ucuza temin edebileceğiniz ağaç talaşları sıkıştırabilirsiniz.

 Kemirme ve idrarın emilmesi nedeniyle tahta kafesler yerine tel kafesleri tercih etmek gerekir. Hareketli canlılar oldukları için koşu tekerleğini çok severler. Kalıcı felç riskine karşın bu sağlıkları açısından da bulundurulması gereken aksesuardır. Tekerleklerinin sıklık ve gevşekliğine göre hızını ayarlayabilirsiniz. Çok hızlı olursa minik bedenleri bu tempoya dayanamayabilir. Tekerlekten ses gelirse sakın yağlamayın, yoksa duramaz! Zaten ne kadar koştuklarını tekerleğin sesinden anlarlar.

Hamsterın sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır?

Elbette bir veteriner kontrolünden geçmesi gerekir ama dış görünüşünden de sağlıklı olup olmadığına kanaat getirebilirsiniz. Anne sütüne ihtiyacı kalmadığını ağırlığı üzerinden anlayabilirsiniz. 50-60 gr. olanlar yetişkin sayılabilir. Tüyleri yumuşak ve parlaksa, gözleri de parlak, canlı ve tam yuvarlak olduğunda ilk bakışta sağlıklı denebilir.

 Hastalık belirtileri arasında burunda akıntı, kuyruk ve anüs çevresinin ıslak olması, gözde çapak, akıntı, şişlik veya kızarıklık bulunması gibi durumlar yer alır. Hamsterların ısırma alışkanlıkları düzeltilmesi zor ve tehlikeli huylarıdır. Bu yüzden sakin olanları beslemeniz hem onun hem sizin için daha iyi olabilir. Tıpkı insanlar gibi mutlu değil ve güvensiz hissediyorlarsa genellikle agrasifleşirler.