7.000.000.000.000.000.000.000.000.000

Hidrojen ve bazı hafif elementler haricinde insan vücudundaki her bir atom milyarlarca yıl önce patlayan yıldızlar sayesinde ortaya çıktı. Vücudumuzdaki hidrojen ve diğer elementlerse evrenin oluşum aşamasında meydana geldiler. Neticede tüm atomlarımız yıldızlararası yolculuk yaparak buraya ulaştı.

Canlı ya da cansız olsun, her şey atomlardan oluşuyor. Her bir atom üç adet atomaltı parçacıktan meydana gelmekte: proton, nötron ve elektron. Atomun merkezinde proton ve nötronlar bir araya gelip çekirdeği oluşturuyor. Elektronlarsa bu çekirdeğin çevresinde dönüyor.

Vücudumuzdaki atomların sayısını hesaplamak için önce insan vücudu için ortalama bir ağırlık tespit etmemiz gerek. Diyelim ki ortalamayı 70 kilogram olarak aldık. Bu durumda, 7’nin yanına 27 tane sıfır eklediğimizde vücuttaki atom sayısına erişiriz. Bu atomların bazıları birbirinden farklı. Vücudumuzun çoğunluğunu oluşturanlarsa üç grupta toplanıyor. %99'u için şöyle bir gruplandırma yapabiliriz: Bunun %65'i hidrojen, %24'ü oksijen, %10'u karbon. Geriye kalan %1 ise zirkonyum, radyum, bakır ve bor gibi elementlerden oluşuyor. Ama tüm bu atomlara rağmen, vücudumuzun büyük çoğunluğu atomsuz, boş alanlardan oluşmakta. Her birimizin içindeki bu boş alanlar çıkarılsa ve geriye sadece atomlardan ibaret olan bölümler kalsa vücutlarımız öyle küçülürdü ki geriye bir kesme şeker büyüklüğünde bir şey kalırdı. Daha da şaşırtıcı olanı, aynı durum evrende de geçerli. Evrendeki tüm madde, yani atomlardan oluşan bölüm kozmosun sadece %4'üne karşılık geliyor.İnsan vücudunu atomlarına ayırırsak kütle olarak yüzde 65'le en çok hangi atomdan oluştuğunu görürüz? Hidrojen, Karbon, oksijen, azot en çok hangi atom vardır?