Kömürcükayası, sazkayası, hurmakayası nedir neyin türleridir?

Kömürcükayası nedir? Kömürcü Kayası Balığı, Saz kayası balığı, hurma kayası balığı var mıdır bunlar neyin (balık, üzüm, kertenkele, mermer) hangisinin türleridir?

BİLİM TEKNOLOJİ 14.04.2019, 00:52 14.04.2019, 01:14
Kömürcükayası, sazkayası, hurmakayası nedir neyin türleridir?
banner257

Kömürcükayası nedir?  Kömürcü Kayası Balığı, Saz kayası balığı, hurma kayası balığı var mıdır bunlar neyin (balık, üzüm, kertenkele, mermer) hangisinin türleridir?

A- Balık

B- Üzüm

C- Kertenkele

D- Mermere

Cevap. Balık

Çirkin ve leziz bir krallık: Kaya balıkları

Kaya balığı çirkin olduğu için, oltaya takıldığında balıkçılar genelde mutlu olmaz. Halbuki son derece lezzetli bir balıktır

Çoğu oltacının, oltanın ucunda ağırlık hissedince yüzünü saran heyecan ifadesi, oltayı çektikten sonra ucunda sallanan kaya balığını görünce hayal kırıklığına döner. Sonra sıkıntıyla iğneden çıkartıp denize atar. Yapılan büyük yanlışlardan biridir. Çünkü tipinden dolayı leziz bir balıktan vazgeçilmiştir. Bütün usta balıkçıların lezzetinde hemfikir olduğu bu balık, genelde tipinin görece bozuk olması dolayısıyla pek tercih edilmez. Bu tercihten dolayı da avlanmaz ve tezgaha da inmez. Kaya kovuklarında ve aralarında yaşadığı için kaya balığı denilen bu balığın kendi içinde çeşitli leziz türleri var. Dünya üzerinde 1800'e yakın türü bulunan balığın memleket denizlerinde en çok karşılaşılan türleri; hortum kayası, kömürcü kayası, sarı kaya, tekir kayası, saz kayası, hurma kayası gibi isimler alır. Kömürcü kayası da yine kendi içinde azman kaya, tokmakbaş kaya olarak ikiye ayrılır. Hortum kayasının akrabası dişli kaya bulunur. Hurma kayasının kuzenleri de; salyangoz kayası, akın kayası, yürüyüş kayasıdır. 

OLTAYI BOŞ ÇEVİRMEZ 
Bu isimlere bakınca bile açık büfe gibi lezzetli bir familya ile karşılaştığımızı anlarız. Bunlar içindeki lezzet hiyerarşisine bakacak olursak, en lezzetlisi kömürcü kayasıdır. İkincilik saz kayasında, üçüncülük de hurma kayasınındır. Lakin böyle birinci ikinci olarak sıralamaya bakmayın hepsinin de eti beyaz, lezzetli, sindirimi kolaydır. Hatta yüz sene önce doktorların hastalara ilaç niyetine tavsiye ettiği bir balık olarak kayda geçmişliği vardır. Türüne göre bazen kömür gibi kapkara, bazen sarı siyah, kirli sarı, esmer, zeytuni, çizgili koyu kahverengi gibi renkleri olan bu balık genelde açık renk balıklara alışmış balıkçıları görüntüsüyle şaşırtır. Zira boyu 10-35 santim arasında değişen bu balığın pulları yok denecek kadar yumuşaktır. Dikensizdir ve vücudu kaygandır. Yanları körük gibi olan ağzı ve pörtlek olarak tabir edilen iri gözleri vardır. Karadeniz haricindeki bütün memleket sularında bulunan bu balıklar; diğer balıklar gibi kışın derinlere çekilip, yazın sahille yanaşır. Yerli balıklardan sayıldığı için bu gelgitlerden başka hareket yapmaz. Bu sebepten ötürü, sahillerin kayalık veya kaya dökülmüş yerlerinde, iskele diplerinde bol bol bulunur. Yemli oltaların her türlüsüne gelir. Köstekli dip oltasına da, iskeleden indirilmiş şeytan oltasına da, zokaya da... Oltayı boş çevirmediği için genelde izmarit gibi oltacılığa başlayanların ilk karşılaştığı balıktır. Oltayı akşam atarsanız kaya balıklarıyla aynı habitatta yaşayan gelincik ve iskorpitle de oltanın ucunda karşılaşma şansınız vardır. Yumuşakçalar, solucan, karides, yengeç ve onların larvaları, ve küçük balıklar ile beslendiği için her türlü yeme gelir. Midyeye de, akyeme de, karidese de... Çoğu lezzetli balık gibi çeşitli pişirme şekilleri vardır; tava yapmak istiyorsanız tulum çıkardıktan sonra una bulayıp harlı zeytinyağına atabilirsiniz. İsteğe göre bunu tulum çıkarmadan, pullarını temizleyerek de yapabilirsiniz. Beyaz ve yumuşak bir eti olduğu için güveci de şahane olur. Güvecin altına patatesleri, üstüne balığı, onun üstüne soğanları ve ince dilim domatesleri koyup fırına verin. Araya da defne yaprağı, maydanoz sapı ve tane karabiber atın. 

GÜZEL LEZZETLERE PAS ATAN ÖN LİBERO 
Meze olarak yemek isterseniz, buğuladığınız ve kılçıklarını temizlediğiniz balığı parçalara ayırın ve soğutun. Üzerine hazırladığınız taratoru veya sarımsaklı yoğurdu gezdirin. Ya da ıspanak ve soğanı kavurduktan sonra (içine semizotu da atabilirsiniz) blenderden geçirip püre haline getirin. Üstteki gibi hazırlayıp ayıkladığınız balığı da bu ıspanak yatağının üzerine koyup üzerine biraz zeytinyağı dolaştırın. Çorbası da iskorpit çorbasıyla yarışır ölçüdedir. Ayıkladığınız balıkları içine bulabildiğiniz her türlü sebzeyi attığınız tencerede kafalarıyla birlikte pişirin. Sonra balıkları çıkartıp kılçıklarında ayıklayın. Tencereye de blenderi daldırıp içindekileri iyice parçalayın. Baharatlarını ekleyip içine ayıkladığınız balık parçalarını koyun, tencereyi az ateşte ufak ufak tıkırdatın. İsterseniz terbiye de yapabilirsiniz. Kana kuvvet, göze fer, batna ciladır.

TULUM ÇIKARMA
Genelde karmaşık bir işlem gibi algılansa da aslında çok kolaydır. Hangi balığın tulumunu çıkarmak istiyorsanız (genelde iskorpit, izmarit gibi pulları çok sert, sıkı ve derisi kalın balıklara uygulanır) onun üst, yan ve alt yüzgeçlerini derinin altına inecek şekilde kesin. Kafasını da kestikten sonra boyun kısmındaki derinin altına bıçağınızı sokup üstten de parmağınızla tutup kuyruğa doğru çekin. O yüzün derisi çıkmış olacaktır. Aynı işlemi balığın diğer yanı için yaptığınızda pullarından ve derisinden ayıklanmış olacaktır. Sonra da içini temizleyebilirsiniz. Üçüncü, dördüncü balıkta da eliniz bu işleme alışacaktır.

Yorumlar (0)
34°
az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Sizce hangi başkan daha başarılı?
Sizce hangi başkan daha başarılı?
Namaz Vakti 16 Temmuz 2020
İmsak 03:35
Güneş 05:17
Öğle 12:43
İkindi 16:35
Akşam 20:00
Yatsı 21:35
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Başakşehir 32 66
2. Trabzonspor 32 62
3. Sivasspor 32 57
4. Beşiktaş 32 56
5. Galatasaray 32 52
6. Alanyaspor 32 51
7. Fenerbahçe 32 50
8. Gaziantep FK 32 42
9. Antalyaspor 32 41
10. Göztepe 32 39
11. Kasımpaşa 32 39
12. Gençlerbirliği 32 36
13. Denizlispor 32 35
14. Konyaspor 32 33
15. Malatyaspor 32 32
16. Çaykur Rizespor 32 32
17. Kayserispor 32 32
18. Ankaragücü 32 29
Takımlar O P
1. Hatayspor 33 63
2. Erzurum BB 33 59
3. Adana Demirspor 33 58
4. Akhisar Bld.Spor 33 57
5. Bursaspor 33 56
6. Fatih Karagümrük 33 53
7. Altay 33 51
8. Keçiörengücü 33 47
9. Ümraniye 33 44
10. Giresunspor 33 44
11. Menemen Belediyespor 33 43
12. İstanbulspor 33 40
13. Balıkesirspor 33 38
14. Altınordu 33 36
15. Boluspor 33 30
16. Osmanlıspor 33 27
17. Adanaspor 33 21
18. Eskişehirspor 33 12
Takımlar O P
1. Liverpool 35 93
2. Man City 35 72
3. Chelsea 35 60
4. Leicester City 35 59
5. M. United 34 58
6. Wolverhampton 35 55
7. Sheffield United 35 54
8. Tottenham 35 52
9. Arsenal 35 50
10. Burnley 35 50
11. Everton 35 45
12. Southampton 34 44
13. Newcastle 35 43
14. Crystal Palace 35 42
15. Brighton 35 36
16. West Ham 35 34
17. Watford 35 34
18. Bournemouth 35 31
19. Aston Villa 35 30
20. Norwich City 35 21
Takımlar O P
1. Real Madrid 35 80
2. Barcelona 36 79
3. Atletico Madrid 36 66
4. Sevilla 36 66
5. Villarreal 36 57
6. Getafe 36 54
7. Real Sociedad 36 54
8. Athletic Bilbao 36 51
9. Valencia 36 50
10. Granada 35 50
11. Osasuna 36 48
12. Levante 36 43
13. Real Betis 36 41
14. Real Valladolid 36 39
15. Eibar 36 39
16. Celta de Vigo 36 36
17. Deportivo Alaves 36 36
18. Leganés 36 32
19. Mallorca 36 32
20. Espanyol 36 24