Muş Baro Başkanı Av. Feridun Taş, ‘adalet, Adalet İçin Avukat’ sözünü hatırlatarak adil ve demokratik bir toplumda yargılamanın, gerçek anlamda bağımsızlığın en temel şartının savunma olduğunu söyledi.
Muş Barosu tarafından 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla gece düzenlendi. Bir restoranda düzenlenen kutlama programının açılış konuşmasını yapan Muş Baro Başkanı Feridun Taş, İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde meydana gelen terör eyleminde hayatını kaybeden görev şehidi Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’a yönelik düzenlenen saldırıyı nefretle kınadığını söyledi.
Adil ve demokratik bir toplumda yargılamanın gerçek anlamda bağımsızlığın en temel şartı savunmak olduğunu belirten Baro Başkanı Taş, şunları söyledi: “Avukatlar özgür ve bağımsız bir şekilde mesleklerini icra edemediği toplumlarda; adaletten, adil yargılama hakkından ve bireylerin hukuki güvenlerinden söz etmek mümkün değildir. Onun için “herkes için adalet, adalet için avukat” sözünü herkese hatırlatmak istiyorum. Geçen hafta İstanbul Çağlayan Adliyesinde meydana gelen üzücü olayın avukatlarla hiç bir ilgisi olmamasına rağmen en yetkili ağızlardan avukatları hedef alan açıklamalar yapılmış ve başta İstanbul Adliyesi ve diğer birçok adliyede polis tarafında meslektaşlarımıza saldırılar olmuştur. Bu saldırıları şiddetle kınıyor ve asla kabul etmediğimizi belirtmek istiyoruz. Avukatlara karşı yapılmış Son derece manidar olan algı operasyonun amacı vatandaşlarımızı avukat güvencesinden mahrum bırakmak olduğuna inanmak istemiyoruz.”
“HER AVUKAT AYNI ZAMANDA İNSAN HAKLARI AKTİVİSTİDİR”
Avukatlık kanunu 76. maddesi “Hukukun üstünlüğü ve insan haklarını korumak’’ olduğunu ifade eden Taş, “Ancak bu haklarımızı kullanırken tarafsız ve adil olmak zorundayız. Bir kavme olan kinimiz bizi asla adaletsizliğe sevk etmemelidir. Farklılıklarımızla birlikte bir arada yaşamanın yolu kendimiz için istediğimizi, başkaları içinde istemekten geçer. Renklerimizin ve dillerimizin farklı olması farklı etnik kökenlerden olmamız bir sorun olarak değil zenginlik olarak kabul edilmelidir. Farklılıklar bu ülkede maalesef birçok soruna neden olmuştur. Bu sorunların başında da Kürt meselesi gelmektedir. Kürt meselesinde eşitlik ve adalet temelinde bir çözüm beklemekteyiz. Özellikle bu meselenin çözümünde silahların ve şiddetin devreden çıkarılması bizleri memnun etmiştir. Bu meselede tarafların karşılıklı adımlar atmasını herkesin menfaatine olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu. Daha sonra Muş'un mahalli sanatçısı Necdet Evren'nin okuduğu birbirinden güzel parçalarla avukatlar gecede halay çekerek eğlendi.