KAHRAMANMARAŞ (AA) - Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) işbirliğinde, Kahramanmaraş, Eskişehir ve İzmir'den öğrenciler, NASA merkezi ile video konferans yaparak oradaki Türk bilim insanlarına merak ettikleri soruları yönetti.

Öğrenciler, NASA'nın ABD ve İngiltere'deki ofislerinde görevli Türk bilim adamları Umut Yıldız ve Selçuk Topal'dan kendileri için hazırladığı sunumu izledi. Kahramanmaraş'ta Zekeriya Tanrıverdi İmam Hatip Ortaokulu'ndan canlı bağlantı kuran öğrenciler, bilim adamlarına sorular yöneltip cevap aldı. 

Öğrenciler ilgiyle izlediği programda, yıldızların oluşumundan gezegenlere, uzay hareketliliğinden yaşama kadar bir çok konuda bilgi sahibi oldular.

İl Milli Eğitim Müdür Mehmet Emin Akkurt, gazetecilere yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim teknolojilerine çok önemli yatırımlar yaptığını, ciddi yatırımlardan bir tanesinin de teknolojik alt yapıyla ilgili olduğunu belirtti.

Programın Milli Eğitim Bakanlığı ile NASA işbirliğinde gerçekleştiğini anlatan Akkurt, şunları kaydetti:

"NASA'da görevli Türk bilim adamları öğrencilerimize birebir bilgi verdiler. Türkiye'de 3 ilde eş zamanlı yapılıyor. Bu illerden birinin de Kahramanmaraş olması bizi ziyadesiyle sevindiriyor. Butür çalışmaların hem öğrencilerimizin uzayla olan ilişkilerini çok ciddi anlamda destekleyeceğini ve katkı sunacağını düşünüyorum. Hemde okullarımıza farklı anlamda bir dinamizm katacak. Biz Kahramanmaraş'ta ileriye dönük idealleri ve düşünceleri olan bir iliz. Bu çalışmaların artarak devam edeceğini biliyorum ve diliyorum."

Zekeriya Tanrıverdi İmam Hatip Ortaokulu Müdür Hacı Ali Kulaç ise astronomiye gençlerin ilgisini çekmek ve geleceğe yönelik bu alanda akademisyenler yetişmesi bakımından programın önemli olduğunu belirtti.

Böyle bir çalışmanın İmam Hatip Okulu'nda yapılmasının kendilerini ve öğrencileri mutlu ettiğini ifade eden Kulaç, "Çünkü burada din eğitimi veriliyor ama bunun yanında fen ilimleri de verilmektedir. Her ikisi beraber yürümektedir. Bu görüntü de İmam Hatip Okullarının dünya ve hayat ile nasıl bütünleştiğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.

Okulun Fen ve Teknoloji Öğretmeni Nurdan Çardaklı ise uzayla ilgili bilgileri birebir Türk bilim adamlarından öğrenme şansı yakaladıklarını, öğrencilerin de soru cevap yöntemiyle dahil olduğu programda karşılıklı iletişim olduğu için güzel bir çalışma olduğunu kaydetti.

Okulun 7. sınıf öğrencisi Hatice Kübra Tabak ise NASA'da astronomi ile ilgili bir çalışmaları izlediklerini ve etkilendiklerini belirtti.

Programı her yönüyle güzel bir çalışma olarak değerlendiren Tabak, "Bize önemli katkıları oldu. Hiç bilmediğimiz konuları öğrendik. Yıldızların nasıl oluştuğunu nasıl yok olduğunu gördük. Çok ilginç şeyler öğrendim" ifadelerini kullandı.