Türkiye’de her yıl bahar mevsiminde yaz saati uygulamasına geçiliyor ve saatler 1 saat ileri alınıyor. Bu uygulama ile birlikte Güneş’ten daha fazla yararlanılıyor, enerjiden de tasarruf ediliyor. Milyonlarca kişi ise “Saatler ne zaman ileri alınacak?” sorusunun cevabını büyük bir merakla bekliyor. İşte saatlerin ileri alınacağı tarih…
TARİH BELLİ OLDU

Yaz saati uygulamasının ne zaman başlayacağı belli oldu. Geçtiğimiz yıl kasımda geri alınan saatler, bu yıl mart sonunda ileri alınacak. Yeni uygulama ile birlikte memurların mesai saati de değişecek.

2016 yılında yaz saati uygulaması Mart ayının son hafta sonunda gerçekleşecek. Saatler 26 Mart 2016 Cumartesi’yi 27 Mart Pazar’a bağlayan gece saat 03.00′da bir saat ileri alınacak.

MEMURLAR İÇİN MESAİ DEĞİŞECEK

Yaz saati uygulamasının başlaması ile birlikte 28 Mart sabahı memurların mesai saatleri de değişecek. Bu değişikle birlikte memurların mesai saati 08.30-17.00 şeklinde olacak.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması bir ülkede veya bölgede gün ışığından sabahları daha az öğleden sonra ise daha fazla yararlanmak üzere saatlerin değiştirilmesi işlemine verilen isimdir. Yaz saati uygulaması genellikle ilkbahar başlangıcında bir saat ileri alınarak gerçekleştirilmektedir. Sonbaharda ise kış saati uygulamasına geçilmekte ve saatler 1 saat geri alınmaktadır.

Yaz saati uygulaması ilk defa 1895 senesinde Yeni Zelandalı böcekbilimci George Vernon Hudson tarafından önerilmiştir. O tarihten sonra ise bir çok ülke yaz saati uygulamasını benimsemiş ve kullanmaya başlamıştır. Ancak yaz saati uygulaması ülkeler arasında farklılık gösterebilmektedir.