Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) düzenlenen "Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nda birinciliği İstanbul Üniversitesi kazandı.
Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde 2 gündür süren Alternatif Enerjili Araç Yarışları tamamlandı. TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve 30 üniversiteden 34 elektrikli otomobilin katıldığı yarışlarda eloktromobil ve hidromobil kategorilerinde birinciler ödüllerini aldı. Yarışlar sonucunda düzenlenen ödül töreninde hidromobil kategorisinde 1.’liği Yıldız Teknik Üniversitesi alırken, 2. Anadolu Üniversitesi, 3. ise Çukurova Üniversitesi oldu. Yarışların bir diğer kategorisi olan eloktromobil kategorisinde de 1.’liği İstanbul Üniversitesi, 2.’liği Trakya Üniversitesi, 3.’lüğü ise İstanbul Aydın Üniversitesi kazandı.
Yarışlarda dereceye giren takımlar ödüllerini TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin başta olmak üzere TÜBİTAK yöneticilerinin ellerinden aldı. Düzenlenen törende dereceye giren takımlara ödüllerini veren ve ardından yarışları değerlendiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, “TÜBİTAK’ın asli görevlerinden bir tanesi, Türkiye’de bilim ve teknolojiyi geliştirmek. Ama bunu yapmanın yolu da burada olduğu gibi, gençliğimizin yüreğini bu işe alıştırmak. Bu teknolojileri, gençliğimizin ortaya koymasına vesile olmak. Bugün burada pek çok üniversitemiz ödüllerini aldılar, araçlarını sergilediler. Üniversitenin sadece teorik fildişi kulelerde bir şeyler yapan insanlardan oluşmadığını, sahaya inen, ekonomiye katkısı bulunabilecek katma değeri oluşturan insanlardan oluştuğunu da göstermiş olduk” dedi.
12 yıldır süren yarışların daha da geliştiğini ifade eden Prof. Dr. Arif Ergin, “Bu TÜBİTAK geleneği ile güneş enerjili araçlarla başladık, şimdi hidromobil ve elektormobil araçlarla devam ediyoruz. Yavaş yavaş dünyada da bizim insanımızın bu konuda ödüller aldığını, yaptığımız işlerin dünyanın ötesine, mevcut kategorinin ötesine geçmesine de vesile olduğunu görüyoruz. Bundan kazanan buradaki üniversitelerimiz değil, Türkiye kazanıyor” diye konuştu.
Törende ödül alan üniversite takımları ödüllü araçlarının başında aldıkları kupalarla zafer hatırası olarak fotoğraf çekildikten sonra özel olarak hazırladıkları araçlarını çekicilere yükleyerek üniversitelerine doğru dönüş yoluna girdiler.