SAMSUN (İHA) – Samsun’da “Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmaları” kapsamında “oksijen gemisi” üreten liseli mucitler, durgun sulardaki balık ölümlerinin önüne geçmeyi hedefliyor.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerini temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, mevcut bilimsel çalışmalarının gelişimine katkı sağlamak amacıyla biyoloji, değerler eğitimi, fizik, kimya, kodlama, tarih, Türkçe ve matematik alanlarında düzenlenen 49. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge finaline davet edilen projeler açıklandı. Ülke genelinde 12 bölgeye ayrılarak gerçekleştirilen yarışmada Samsun, 755 proje başvurusu ile yarışmaya en çok başvuru yapan 3. il oldu. Samsun, aynı zamanda kendi bölgesinde en çok projesi seçilen 1. il olarak bölge sergisine çağrılmaya hak kazandı. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın Samsun bölge finali sergisi, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) açıldı.

OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi’nde düzenlenen serginin açılışında konuşan OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, “Lise öğrencileri arasından seçilen bu projelerin Türkiye’nin tüm problemlerine çözüm olması beklenemez ama TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu bu yarışma bence amacına ulaşmıştır. Önemli olan, lise çağındaki öğrencilerin çevresindeki veya toplumda gördükleri ve kendilerince tespit ettikleri problemleri bilimsel araştırma yöntemleriyle nasıl çözülebileceğine ilişkin özgün fikirler ve çözüm yolları geliştirmeye yöneltmektir. Bu anlamda bu yarışma amacına ulaşmıştır” dedi.

Sergide en dikkat çekici proje ise, ortaokul 11. sınıf öğrencileri Furkan Kılıç ve Ömer Salih Akın’ın yaptığı oksijenasyon gemisi oldu. Proje hakkında bilgi veren Ömer Salih Akın, “Durgun sularda dalga olmadığından su oksijeni sağlayamıyor. Bu nedenle durgun sularda oksijen yetersizliğinden ve kirlilikten dolayı balık ölümleri meydana geliyor. Biz de bu durgun sularda oksijen üretmek için bu projeyi geliştirdik. Bu proje sayesinde durgun sular oksijen bulacak ve balıklar artık ölmeyecek” diye konuştu.

Programa ayrıca Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak, OMÜ öğretim görevlileri, çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.