Alacağı pırlantanın prenses olmasını isteyen kişi pırlantanın hangi özelliğini belirtmiş olur? Prenses pırlanta yüzük nasıl yapılır? Prenses pırlanta yüzük özellikleri nelerdir?

Tektaş pırlanta yüzük alırken dikkat etmeniz gereken tüm detaylar

 Pırlantada karat, renk, berraklık ve kesim nedir? Tüm özellikleri aynı olan iki tektaş yüzüğün, fiyatları neden farklıdır? 

Cem Dişbudak

Düğün sezonu geliyor, düğünden önce yapmanız gereken şeylerden birisi de o evliliğin ilk hamlesi olan evlilik teklifi. Günümüzde tektaş yüzük ile özdeşleşti. Peki tektaş yüzük alırken nelere dikkat etmelisiniz?

FİYAT

Yüzüğün özelliklerinden önce sizin cüzdanınızın özelliklerini konuşalım. Evliliğe giden yolda maddi olarak sarsılmamak için harcamalarınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Her iki taraf da birlikte bir yola çıktıklarının bilincinde olmalı. Bütçenizi zorlamayacak bir yüzük alın.

RENK

Pırlantanın ayırt edici özelliklerinden birisi rengi. Bu da pırlantalarda harflerle anlatılır. Buna göre S ile Z arası renkli, N ile R arası renkli beyaz, K ile M arası beyaz, G ile J arası nadir beyaz ve en değerlisi de doğada daha az bulunan F,E ve D yani renksiz pırlantalardır.

Burada sıralama D’den Z’ye kadar gidiyor. En değerli olan D’den Z’ye giderken değer düşüyor.

BERRAKLIK

Elmas yer altında yıllarca süren bir baskı ile oluştuğundan dolayı elmasta belli çizikler vardır. Bu çizikler gözle görülemeyecek kadar küçüktür. En değerli olan F ile tanımlanır. Onu VVS1 – VVS2 takip eder sonra da VS1-VS2 gelir. SI1 ve SI2 de Türkiye’de bulabileceğiniz ve iyi bir renk ile rahatlıkla alabileceğiniz düzeyde temizliğe sahiptir. Çiziklerin biraz daha çok olduğu pırlanta berraklığı ise  I1, I2 ve I3.

KARAT

Halk arasında en çok bilinen özellik bu. Karat elmasın ağırlığına verilen isimdir ve gramın beşte biridir. Hassas teraziler ile ölçülür

KESİM

Aldığınız pırlantayı göstermek açısından oldukça önemli bir konu. İyi bir kesim 0.20 karatlık yüzüğü 0.30 gibi gösterebilir. Tek taş yüzüklerde genelde yuvarlak kesim kullanılır. Bunun dışında zümrüt kesim, prenses kesim gibi çok sayıda kesim şekli var. Ama dünyada en çok kullanılan kesim türü yuvarlak kesim.

Peki tüm özellikleri aynı olan pırlanta arasında neden fiyat farkı olur?

Bunun birkaç tane nedeni var. Markaların kalite sertifikasına ödediği ücret, reklam harcamaları, AVM kirası dahil birçok harcama nedeniyle aynı ürün farklı mağazalarda farklı fiyatlarda satılabilir.