Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Ar-Ge alanında, kamu boyutu itibariyle 2017 yılında önemli bir kaynak tahsisi öngördük. İnşallah Ar-Ge harcamalarımız hem özel kesimin yapmış olduğu harcamalar hem de kamunun yapmış olduğu harcamalarla daha da artacaktır. Kaynakla ilgili sıkıntımız yok, Ar-Ge alanındaki temel sıkıntımız Ar-Ge kapasitemizin arttırılmasıdır" dedi.
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen yenilikçi projelerle yatırımcı ve mentorların bir araya geldiği TechAnkara Proje Pazarı etkinliği Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık’ın katılımıyla Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium’da gerçekleşti.
Burada bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin hain emeller peşinde koşan bütün odaklarla ve bütün terör örgütleriyle sonuna kadar mücadele edeceğini bildirerek, "Milletimizin milletin birliğine, ülkemizin huzur ve refahına kastetmeye kalkanlara her zaman ve her zeminde gereken cevabı verecektir. Bizim yolumuz şehitlerimizin yoludur. Bizim yolumuz, gazilerimizin yoludur, 80 milyon büyük Türk milletinin yoludur. Devlet ve millet olarak bu terör belası son bulana kadar seferberlik halindeyiz. Kökü, kaynağı, destekçisi kim olursa olsun hiçbir terör örgütüne pabuç bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

"Türkiye koyduğu hedeflere ulaşma noktasında bu hassasiyetle hareket ettiği zaman bizi kimse tutamaz"
Bir ülkenin gelişmesi, kalkınması, üretim gücünü arttırması ve ürettiklerini markalaştırmasının bütün paydaşların yerinde ve zamanında elini taşın altına koymasıyla mümkün olacağını vurgulayan Bakan Elvan, “Burada kamunun, özel kesimin ve üniversitelerin üzerine düşen görevler vardır. Gerek maddi kaynakların gerekse beşeri kaynakların doğru ve yerinde kullanılması vardır. Dünyadaki teknolojik gelişmelerden geri kalmadan kendi teknolojisini üretmek için paydaşların bir araya gelmesi vardır, bütün bileşenlerin bir araya gelmesi, bütün paydaşların eş güdümlü hareket etmesi gerekmektedir. Türkiye koyduğu hedeflere ulaşma noktasında bu hassasiyetle hareket ettiği zaman bizi kimse tutamaz. Dönemsel sorunlar, bölgesel ve küresel etkilerden kaynaklanan bazı kısa süreli gecikmeler olabilir ancak neye yoğunlaşırsak, enerjimizi ne için harcarsak sonuç alacağımız nokta da orasıdır. Elbette iç ve dış terörle mücadele edeceğiz, elbette milli iradenin önündeki engelleri kaldıracağız. Bütün bunları yaparken hiçbir şekilde kalkınmamızdan, Ar-Ge’ye ve projeye yatırım yapmaktan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.
Ülke genelinde son 14 yılda istikrarlı bir büyüme gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Elvan, refah seviyesinde ciddi ilerlemeler kaydedildiğine de vurgu yaptı.
2023’ün temel hedefine ulaşmak için kalkınma planında 6 temel alanı belirlediklerini söyleyen Bakan Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yüksek istikrarlı ve kapsayıcı ekonomik büyüme, hukukun üstünlüğü, bilgi toplumu, uluslar arası rekabet gücü, insani gelişmişlik, çevrenin korunması ve kaynakların sürdürülebilir kullanılmasıdır. 2017-2019 dönemini içeren orta vadeli programımızda ise temel önceliklerimiz yurtiçi tasarruflarımızı daha da arttırmak, özel yatırımlar ve ihracat kaynaklı büyümeyi sağlamak, sanayide yapısal dönüşümü hızlandırmak, teknoloji ve verimlilik düzeyini arttırarak uluslar arası piyasalarda daha rekabetçi hale gelmektir.”

"Bugüne kadar merkezi bütçeden 15 bin 760 projeye 2.8 milyar lira destek sağlandı"
Bakanlığın yaptığı çalışmalardan bahseden Bakan Elvan, kalkınma ajanslarının kalkınmanın ülke sathına dengeli olarak yayılması, yerel potansiyelin harekete geçirilmesi, bölge düzeyinde işbirliği ve iletişim ağlarının geliştirilmesi ve bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasında önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyledi. Bakan Elvan, bugüne kadar merkezi bütçeden 15 bin 760 projeye 2.8 milyar lira destek sağlandığını belirtti.
Girişimciliğin ülkelerin büyüme, istihdam ve yenilik performansı açısından oldukça kritik bir alan olduğunun altını çizen Bakan Elvan, "Dünya girişimcilik platformu araştırmasına göre yüksek girişimcilik faaliyeti olan ülkelerin büyümesi, ortalama ekonomik büyümenin üzerindedir. Girişimcilerin yeni fikirleri ticarileştirmesi, ülkelerin gelişme sürecinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 1998-2008 döneminde meydana gelen büyümenin yaklaşık yarısı yenilik sonucu ortaya çıkan teknolojik gelişmelerden kaynaklanmaktadır. Ülkemize baktığımızda girişimcilik ruhunun oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Girişimciliğe özel bir önem vermekteyiz. Önümüzdeki dönemde özellikle kalkınma ajanslarımızın girişimcilik konusunda daha fazla faaliyet göstermelerini arzu ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Ar-Ge altyapısının ülkenin kalkınması noktasında önemli olduğunu vurgulayan Elvan, şunları kaydetti:
"Ar-Ge alanında, kamu boyutu itibariyle 2017 yılında önemli bir kaynak tahsisi öngördük. İnşallah Ar-Ge harcamalarımız hem özel kesimin yapmış olduğu harcamalar hem de kamunun yapmış olduğu harcamalarla daha da artacaktır. Kaynakla ilgili sıkıntımız yok, Ar-Ge alanındaki temel sıkıntımız Ar-Ge kapasitemizin arttırılmasıdır. Biz de Ar-Ge kapasitesinin artırılmasına yönelik yoğun çaba sarf ediyoruz.”

"Yarının ekonomisi ve sosyal hayatını girişimciler belirleyecek"
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ise projeyi düzenlemekteki temel amaçlarının Ar-Ge ve inovasyon sonucu ortaya çıkan yeni fikirlerin benimsenmesi, yaygınlaşması ve ticarileşmesi olduğunu belirterek, “Bölgemiz üretim ve ihracatta ileri teknoloji açısından ülke ortalamasının çok üzerindedir. Türkiye’nin en gözde üniversitelerinden, en önemli araştırma merkezlerine, teknoparklarına, organize sanayi bölgelerine ev sahipliği yapmaktayız. Ajans olarak rekabetçi olduğumuz alanların ve potansiyellerimizin farkındayız. 2023 yılı için hedeflenen 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için ileri teknoloji ve katma değeri yüksek projeler hayata geçirecek, yeni fikirleri ticarileştirecek, sanayimizin dönüşümünü gerçekleştirecek girişimci ruhlu insanlara ihtiyacımız kaçınılmazdır. Çünkü biliyoruz ve inanıyoruz ki yarının ekonomisi ve sosyal hayatını girişimciler belirleyecek. Ankara Kalkınma Ajansı olarak bahsettiğimiz potansiyellerimizin ve kapasitemizi ticareti dönüştürmek, daha fazla üretmek yerine katma değeri daha yüksek ürünler üretmek amacıyla girişimcilikle ekseninde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu yıl altıncısını düzenlediğimiz TechAnkara Proje Pazarı girişimci ekosistemine hizmet eden en önemli faaliyetlerimizden bir tanesidir. Kurucu pazarımız kapsamında ajansımıza başvuru yapan 579 proje arasından dikkatle seçilen 101 proje sergilenecektir. Hedefimiz başkentteki tüm paydaşlarımızla birlikte işbirliği ile kalkınmaktır” açıklamasında bulundu.
Konuşmaların ardından Bakan Elvan, Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ile kurdele keserek TechAnkara Proje Pazarı’nın açılışı gerçekleştirdi. Elvan, yenilikçi projelerin sergilendiği stantları gezerek, ürünler hakkında detaylı bilgi aldı.
579 proje başvurusunun yapıldığı etkinlikte, yenilikçilik, ticarileşme potansiyeli, pazar potansiyeli ve sosyal ve çevresel fayda başlıklarında ilk 101 proje sergilenmeye hak kazandı.